Zajímavosti

Probublaná story: Jak se vychutnává šampíčko?

Probublaná story: Jak se vychutnává šampíčko?

„Když zvítězíte, zasloužíte si ho. Když prohrajete, potřebujete ho,“ prohlásí o něm Napoleon Bonaparte, zatímco bedlivě pozoruje zpola naplněnou sklenku. Pak si přiťukne s ostatními, zlehka se usměje a pořádně si přihne. Oslava je tímto považována za zahájenou.

Jde o samozvaného krále všech oslav, protože se jimi, s lehkostí sobě vlastní, vždy probublá. Ne nadarmo se říká, že každé dvě vteřiny si někdo na světě otevře novou lahev. Kromě lahodné chuti jde ale o nápoj, který se ve větším množství dokáže postarat o pěkný bolehlav. Odkud se ale vzal?

Ze sklepmistra vinařem

Dom Pérignon. Jméno, které na nás dost často pomrkává v obchodech s alkoholem. Aby také ne když je dlouhá léta mnich benediktinského kláštera v opatství Hautviller považován za otce vynálezce. Bublinkami prosycený rodokmen se ale údajně začíná psát už roku 1534, kdy s výrobou začínají experimentovat na jihozápadu Francie.

Ten pravý postup ale okoštuje až sklepmistr Pérignon (1638-1715), když se 4. srpna 1693, snaží v potu tváře z uložených vín bublinky vytřepat. Většina lahví totiž vlivem tlaku a bublinek exploduje, což podstatně likviduje zásoby. Než aby v bublinkové spoušti jen tak přešlapoval, rozhodne se do ní v návalu zlosti namočit prst a ochutnat. „Honem, pojďte sem! Piju hvězdy,“ zakřičí.

Pak už mu záhada jeho výroby nedá spát, proto experimentuje, co mu mozek stačí. Je mužem, který odjistí špunt a světu ho způsobně naservíruje.

Je to také on, kdo doporučí, aby se „šampáňo“ vyrábělo právě v oblasti Champagne.

Houževnatá Anglie

O mílový krok napřed jsou před galskou houževnatostí Angličané. Bez francouzských zásob by se však daleko nedostali, na jejich dodávkách jsou totiž závislí. S pomocí sklářských pecí vyrábí vínům silnější a odolnější lahve, od dob Římanů znovu opráší korkové zátky.

Výrobu šumivého vína rozlousknou už v roce 1622, kdy jistý vědec Christopher Merret (1614–1695) odhalí, že přidáním cukru do vína ještě před stočením, nastartuje proces druhotného kvašení.

Podávejte vychlazené!

„Dom Pérignon se podílel na vývoji šampaňského tím, že jednak zjistil, že je ideální kombinovat různá vína do něčeho, čemu říkáme cuvée. A za druhé objevil způsob, jak dělat bílé nebo téměř bílé víno z modrých odrůd vín, což je něco, co do té doby nikdo neznal….“ nechá se slyšet barman Alexander Mikšovic.

Kouzlo šampaňského je totiž ve správném mixu, nejčastěji se dávají dohromady Rulandské modré, Mlynářka a Chardonnay. Kromě různých odrůd experimentují vinaři i s různými ročníky nebo víny z odlišných vinic, což přispívá k jedinečné chuti.

Aby se ale na jazyku jedinečná bublinková symfonie rozehrála, je potřeba si před podáváním šampaňské „před připravit“ na teplotu mezi 5–9 °C a nalévat do vysokých, úzkých sklínek zvaných flétny. Ty se pak drží za stopku.

Aby se při otevírání nevymaloval celý prostor, je dobré otevírat lahev pod úhlem 30–45 °.

Slavní pijani

Netrvá dlouho a bublavá tekutina stane nedílnou součástí všech opulentních oslav. Při plesech na dvoře Ludvíka XIV. (1638–1715) teče proudem. Jeho záliba ve vínu dokonce dojde tak daleko, že na 130 let rozpoutá pamfletovou „válku“ mezi Champagne a Burgundskem. Šumivému zlatu neodolá ani Napoleon Bonaparte (1769–1821), který se před každou bitvou musí v Champagne zásobit.

Svou lásku si vypěstuje během studií na zdejší vojenské akademii.

(Zdroj: Shutterstock.com, Wikipedia.org)

Více z Zajímavosti

Fascinující podívaná na bublinkové jezero

Zajímavosti15.8.2022

Jak čaruje fata morgána?

Zajímavosti11.8.2022

Zubní kartáček: V sarkofágu ho má každá mumie!

Zajímavosti8.8.2022

Nová Coca-Cola? Vypískaná a vylitá!

Zajímavosti4.8.2022

Zuby moudrosti: Proč se nám proříznou až v dospělosti?

Zajímavosti1.8.2022

Rituál sokušinbucu: Jak se mniši mumifikují zaživa?

Zajímavosti28.7.2022

Bláznivý agronom Lysenko: Stalinův oblíbenec nutí krávy jíst máslo!

Zajímavosti25.7.2022

Himalájská sůl: Růžový poklad nebo přeceňovaný módní hit?

Zajímavosti21.7.2022

Jaký je rozdíl mezi krokodýlem a aligátorem?

Zajímavosti18.7.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Co měl T-Rex skutečně v hlavě?
21stoleti.cz

Co měl T-Rex skutečně v hlavě?

Na první pohled vzbuzuje tento prehistorický masožravý...
Dopovat je podobné jako nafukovat kolo
epochaplus.cz

Dopovat je podobné jako...

Vzory, modly, ikony. Slavní a vynikající sportovci...
Řekla mu: Dítě teď, nebo nikdy?
nasehvezdy.cz

Řekla mu: Dítě teď, nebo...

Daniela Písařovicová...
Udělala z manžela podpantofláka?
nasehvezdy.cz

Udělala z manžela...

Bez VOJTĚCHA MORAVCE (35)...
Slezskoostravský hrad
epochanacestach.cz

Slezskoostravský hrad

Ačkoli řada lidí...
Gin & Tonic 5 x jinak
iluxus.cz

Gin & Tonic 5 x jinak

Jen málokdo by pochyboval o tom, že...
Na dovolenou si vždy přibalte i vhodná očkování
epochaplus.cz

Na dovolenou si vždy přibalte i...

Přípravy na dovolenou jsou často hektické....
Mají v americkém Tallahassee hrob skutečné čarodějnice?
enigmaplus.cz

Mají v americkém Tallahassee...

Státní hřbitov v Tallahassee na Floridě je otevřen...
Blahodárné bublinky v pohodlí domova
rezidenceonline.cz

Blahodárné bublinky v...

S příchodem chladných dnů je pro naše tělo...
Aby digestoř opravdu fungovala…
panidomu.cz

Aby digestoř opravdu...

Máte odsávač par? Kdy naposledy jste u něj měnili...
Získala jsem si srdce jeho psa
skutecnepribehy.cz

Získala jsem si srdce jeho psa

Jsem obyčejná holka z Brna. Když...
Křenová omáčka s uzeným masem
tisicereceptu.cz

Křenová omáčka s uzeným masem

Pokud použijete nakládaný křen, důkladně ho vymačkejte...