Zajímavosti

Probublaná story: Jak se vychutnává šampíčko?

Probublaná story: Jak se vychutnává šampíčko?

„Když zvítězíte, zasloužíte si ho. Když prohrajete, potřebujete ho,“ prohlásí o něm Napoleon Bonaparte, zatímco bedlivě pozoruje zpola naplněnou sklenku. Pak si přiťukne s ostatními, zlehka se usměje a pořádně si přihne. Oslava je tímto považována za zahájenou.

Jde o samozvaného krále všech oslav, protože se jimi, s lehkostí sobě vlastní, vždy probublá. Ne nadarmo se říká, že každé dvě vteřiny si někdo na světě otevře novou lahev. Kromě lahodné chuti jde ale o nápoj, který se ve větším množství dokáže postarat o pěkný bolehlav. Odkud se ale vzal?

Ze sklepmistra vinařem

Dom Pérignon. Jméno, které na nás dost často pomrkává v obchodech s alkoholem. Aby také ne když je dlouhá léta mnich benediktinského kláštera v opatství Hautviller považován za otce vynálezce. Bublinkami prosycený rodokmen se ale údajně začíná psát už roku 1534, kdy s výrobou začínají experimentovat na jihozápadu Francie.

Ten pravý postup ale okoštuje až sklepmistr Pérignon (1638-1715), když se 4. srpna 1693, snaží v potu tváře z uložených vín bublinky vytřepat. Většina lahví totiž vlivem tlaku a bublinek exploduje, což podstatně likviduje zásoby. Než aby v bublinkové spoušti jen tak přešlapoval, rozhodne se do ní v návalu zlosti namočit prst a ochutnat. „Honem, pojďte sem! Piju hvězdy,“ zakřičí.

Pak už mu záhada jeho výroby nedá spát, proto experimentuje, co mu mozek stačí. Je mužem, který odjistí špunt a světu ho způsobně naservíruje.

Je to také on, kdo doporučí, aby se „šampáňo“ vyrábělo právě v oblasti Champagne.

Houževnatá Anglie

O mílový krok napřed jsou před galskou houževnatostí Angličané. Bez francouzských zásob by se však daleko nedostali, na jejich dodávkách jsou totiž závislí. S pomocí sklářských pecí vyrábí vínům silnější a odolnější lahve, od dob Římanů znovu opráší korkové zátky.

Výrobu šumivého vína rozlousknou už v roce 1622, kdy jistý vědec Christopher Merret (1614–1695) odhalí, že přidáním cukru do vína ještě před stočením, nastartuje proces druhotného kvašení.

Podávejte vychlazené!

„Dom Pérignon se podílel na vývoji šampaňského tím, že jednak zjistil, že je ideální kombinovat různá vína do něčeho, čemu říkáme cuvée. A za druhé objevil způsob, jak dělat bílé nebo téměř bílé víno z modrých odrůd vín, což je něco, co do té doby nikdo neznal….“ nechá se slyšet barman Alexander Mikšovic.

Kouzlo šampaňského je totiž ve správném mixu, nejčastěji se dávají dohromady Rulandské modré, Mlynářka a Chardonnay. Kromě různých odrůd experimentují vinaři i s různými ročníky nebo víny z odlišných vinic, což přispívá k jedinečné chuti.

Aby se ale na jazyku jedinečná bublinková symfonie rozehrála, je potřeba si před podáváním šampaňské „před připravit“ na teplotu mezi 5–9 °C a nalévat do vysokých, úzkých sklínek zvaných flétny. Ty se pak drží za stopku.

Aby se při otevírání nevymaloval celý prostor, je dobré otevírat lahev pod úhlem 30–45 °.

Slavní pijani

Netrvá dlouho a bublavá tekutina stane nedílnou součástí všech opulentních oslav. Při plesech na dvoře Ludvíka XIV. (1638–1715) teče proudem. Jeho záliba ve vínu dokonce dojde tak daleko, že na 130 let rozpoutá pamfletovou „válku“ mezi Champagne a Burgundskem. Šumivému zlatu neodolá ani Napoleon Bonaparte (1769–1821), který se před každou bitvou musí v Champagne zásobit.

Svou lásku si vypěstuje během studií na zdejší vojenské akademii.

(Zdroj: Shutterstock.com, Wikipedia.org)

Více z Zajímavosti

Yousuf Karsh: Winston Churchill

Zajímavosti17.1.2022

Zrádný tekutý písek: Opravdu dokáže pohltit člověka?

Zajímavosti13.1.2022

Záhada jménem zajdalen: Existuje zajíc s parožím?

Zajímavosti10.1.2022

Muž, který chtěl být jako faraon

Zajímavosti6.1.2022

Revoluce v cyklistice? Řetězu prý odzvonilo!

Zajímavosti3.1.2022

Lincoln a telegraf: Společně vyhrají občanskou válku!

Zajímavosti30.12.2021

Růžová: Vetřelec mezi barvami?

Zajímavosti23.12.2021

Edgar Degas: Baletní třída

Zajímavosti20.12.2021

Proč se gorily buší do hrudi?

Zajímavosti16.12.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Démoni ji dostali do Bohnic
nasehvezdy.cz

Démoni ji dostali do Bohnic

Hrála v Ulici, Ordinaci,...
Kam zmizel D. B. Cooper i s tučným výkupným?
epochaplus.cz

Kam zmizel D. B. Cooper i...

Dne 24. listopadu 2021 uběhlo přesně 50 let...
Viděli jsme snad únos mimozemšťany?
skutecnepribehy.cz

Viděli jsme snad únos...

Ta podivná příhoda se mi...
PRU58 lunch menu
iluxus.cz

PRU58 lunch menu

Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je...
Zlom v asistovaných sebevraždách: Kolumbie schválila eutanazii pacientovi, který netrpěl smrtelnou nemocí
21stoleti.cz

Zlom v asistovaných...

V pátek 7. ledna se v Kolumbii uskutečnila první...
Hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Hovězí po burgundsku

Tento pokrm je zkrátka klasika všech klasik. Suroviny...
Japonský debakl u Okinawy: Sázka na největší loď světa selhala
epochaplus.cz

Japonský debakl u Okinawy: Sázka...

Když Američané na jaře roku 1945 dobývají...
Bájná země Lyonesse: Atlantida Britských ostrovů
enigmaplus.cz

Bájná země Lyonesse:...

Odvážný král Artuš, mocný čaroděj Merlin a bájný hrad Camelot,...
Obětovala herečka lásku úspěšné kariéře?
nasehvezdy.cz

Obětovala herečka lásku...

Ještě před pár lety EVU...
Kuřecí vindaloo
panidomu.cz

Kuřecí vindaloo

Vindaloo je populární indické jídlo spojující...
Dokonalé útočiště pro popovou princeznu
rezidenceonline.cz

Dokonalé útočiště pro...

Při své dlouhé cestě světem showbyznysu si...
Sjezdové tratě v Rakousku: Které jsou skvělé?
epochanacestach.cz

Sjezdové tratě v Rakousku:...

Tak třeba Arlberg!...