Zajímavosti

Probublaná story: Jak se vychutnává šampíčko?

Probublaná story: Jak se vychutnává šampíčko?

„Když zvítězíte, zasloužíte si ho. Když prohrajete, potřebujete ho,“ prohlásí o něm Napoleon Bonaparte, zatímco bedlivě pozoruje zpola naplněnou sklenku. Pak si přiťukne s ostatními, zlehka se usměje a pořádně si přihne. Oslava je tímto považována za zahájenou.

Jde o samozvaného krále všech oslav, protože se jimi, s lehkostí sobě vlastní, vždy probublá. Ne nadarmo se říká, že každé dvě vteřiny si někdo na světě otevře novou lahev. Kromě lahodné chuti jde ale o nápoj, který se ve větším množství dokáže postarat o pěkný bolehlav. Odkud se ale vzal?

Ze sklepmistra vinařem

Dom Pérignon. Jméno, které na nás dost často pomrkává v obchodech s alkoholem. Aby také ne když je dlouhá léta mnich benediktinského kláštera v opatství Hautviller považován za otce vynálezce. Bublinkami prosycený rodokmen se ale údajně začíná psát už roku 1534, kdy s výrobou začínají experimentovat na jihozápadu Francie. Ten pravý postup ale okoštuje až sklepmistr Pérignon (1638-1715), když se 4. srpna 1693, snaží v potu tváře z uložených vín bublinky vytřepat. Většina lahví totiž vlivem tlaku a bublinek exploduje, což podstatně likviduje zásoby. Než aby v bublinkové spoušti jen tak přešlapoval, rozhodne se do ní v návalu zlosti namočit prst a ochutnat. „Honem, pojďte sem! Piju hvězdy,“ zakřičí. Pak už mu záhada jeho výroby nedá spát, proto experimentuje, co mu mozek stačí. Je mužem, který odjistí špunt a světu ho způsobně naservíruje. Je to také on, kdo doporučí, aby se „šampáňo“ vyrábělo právě v oblasti Champagne.

Houževnatá Anglie

O mílový krok napřed jsou před galskou houževnatostí Angličané. Bez francouzských zásob by se však daleko nedostali, na jejich dodávkách jsou totiž závislí. S pomocí sklářských pecí vyrábí vínům silnější a odolnější lahve, od dob Římanů znovu opráší korkové zátky. Výrobu šumivého vína rozlousknou už v roce 1622, kdy jistý vědec Christopher Merret (1614–1695) odhalí, že přidáním cukru do vína ještě před stočením, nastartuje proces druhotného kvašení.

Podávejte vychlazené!

„Dom Pérignon se podílel na vývoji šampaňského tím, že jednak zjistil, že je ideální kombinovat různá vína do něčeho, čemu říkáme cuvée. A za druhé objevil způsob, jak dělat bílé nebo téměř bílé víno z modrých odrůd vín, což je něco, co do té doby nikdo neznal….“ nechá se slyšet barman Alexander Mikšovic. Kouzlo šampaňského je totiž ve správném mixu, nejčastěji se dávají dohromady Rulandské modré, Mlynářka a Chardonnay. Kromě různých odrůd experimentují vinaři i s různými ročníky nebo víny z odlišných vinic, což přispívá k jedinečné chuti. Aby se ale na jazyku jedinečná bublinková symfonie rozehrála, je potřeba si před podáváním šampaňské „před připravit“ na teplotu mezi 5–9 °C a nalévat do vysokých, úzkých sklínek zvaných flétny. Ty se pak drží za stopku. Aby se při otevírání nevymaloval celý prostor, je dobré otevírat lahev pod úhlem 30–45 °.

Slavní pijani

Netrvá dlouho a bublavá tekutina stane nedílnou součástí všech opulentních oslav. Při plesech na dvoře Ludvíka XIV. (1638–1715) teče proudem. Jeho záliba ve vínu dokonce dojde tak daleko, že na 130 let rozpoutá pamfletovou „válku“ mezi Champagne a Burgundskem. Šumivému zlatu neodolá ani Napoleon Bonaparte (1769–1821), který se před každou bitvou musí v Champagne zásobit. Svou lásku si vypěstuje během studií na zdejší vojenské akademii.

(Zdroj: Shutterstock.com, Wikipedia.org)

Více z Zajímavosti

Jsou zvířata praváci nebo leváci?

Zajímavosti6.5.2021

Wagyu: Kaviár mezi hovězím masem

Zajímavosti3.5.2021

Zapomeňte na Gatese! Kdo byl nejbohatší člověk historie?

Zajímavosti29.4.2021

René Margitte: Syn člověka

Zajímavosti26.4.2021

Jinan dvoulaločný: Kdo by neznal ginkgo bilobu?

Zajímavosti22.4.2021

60. narozeniny vozu Citroën AMI 6

Zajímavosti21.4.2021

Tragický osud lodi Arandora Star: Ke dnu šla kvůli sázce

Zajímavosti19.4.2021

Knižní tipy

Zajímavosti19.4.2021

Božský Arnie: Jak se z chudého chlapce guvernér stal

Zajímavosti15.4.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Má jediné přání! Splní se jí to, po čem tak touží?
nasehvezdy.cz

Má jediné přání! Splní se jí...

Nikdy nebyla tak nešťastná,...
Záhadná hora Krudum: Bloudí zde duše mrtvých horníků?
epochanacestach.cz

Záhadná hora Krudum: Bloudí zde...

V chráněné krajinné...
Utajili s Matonohou překvapivý rozvod?
nasehvezdy.cz

Utajili s Matonohou...

Zdálo se, že se Lucie...
Vztahy v době pandemie
21stoleti.cz

Vztahy v době pandemie

Více než rok trvající pandemie prověřila kvalitu...
Čeští vědci popsali nový rod žáby z Konga
epochaplus.cz

Čeští vědci popsali nový rod...

Tým Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod...
Marie Antoinetta sklízela za svoje extravagance kritiku
epochaplus.cz

Marie Antoinetta sklízela...

Francouzská královna Marie Antoinetta sotva projde...
Holandský řízek se sýrem
panidomu.cz

Holandský řízek se sýrem

Klasika školních jídelen tentokrát v tom...
Festival vína VOC Znojmo místo května v září
epochanacestach.cz

Festival vína VOC Znojmo místo...

Festival vína VOC Znojmo...
Nejste samozřejmost
panidomu.cz

Nejste samozřejmost

Pokud vždy dáváte 100 % ať už v lásce, přátelství nebo...
Čeští zoologové zmapovali šíření hlodavců z Asie do Evropy. Pomohly jim genetické stopy z doby ledové.
21stoleti.cz

Čeští zoologové zmapovali...

Mezinárodní tým vedený Pavlem Stopkou z...
Příšerné mužské zlozvyky
panidomu.cz

Příšerné mužské zlozvyky

Typické chování pánů tvorstva rozhodně...
El Cuero: Postrach domorodých dětí má číhat ve vodě
enigmaplus.cz

El Cuero: Postrach domorodých...

Jižní Amerika je obrovským územím s bezpočtem legend o...