reklama
Zajímavosti

Probublaná story: Jak se vychutnává „šáňo“?

Probublaná story: Jak se vychutnává „šáňo“?

Jde o samozvaného krále všech oslav, který se za všech okolností ze všeho probublá. Ne nadarmo se říká, že každé dvě vteřiny si někdo na světě otevře novou lahev. Kromě lahodné chuti jde ale o nápoj, který se ve větším množství dokáže postarat o pěkný bolehlav. Odkud se ale vzal?

Dom Pérignon. Jméno, které na nás dost často pomrkává v obchodech s alkoholem. Aby také ne, když je dlouhá léta mnich benediktinského kláštera v opatství Hautviller považován za otce-vynálezce. Bublinkami prosycený rodokmen se ale údajně začíná psát už roku 1534, kdy s výrobou začínají experimentovat na jihozápadu Francie.

Ten pravý postup okoštuje ale až sklepmistr Pérignon (1638–1715), když se 4. srpna 1693 snaží v potu tváře z uložených vín bublinky vytřepat. Většina lahví totiž vlivem tlaku exploduje, což podstatně likviduje zásoby. Než aby v bublinkové spoušti jen tak přešlapoval, rozhodne se do ní v návalu zlosti namočit prst a ochutnat. „Honem, pojďte sem! Piju hvězdy,“ zakřičí.

Pak už mu záhada jeho výroby nedá spát a experimentuje. Je mužem, který odjistí špunt, a světu ho způsobně naservíruje.

Je to také on, kdo doporučí, aby se „šampáňo“ vyrábělo právě v oblasti Champagne.

Šampaňské si dopřáváme už 300 let.

Houževnatá Anglie

O mílový krok napřed jsou před galskou houževnatostí Angličané. Bez francouzských zásob by se však daleko nedostali, na jejich dodávkách jsou závislí. S pomocí sklářských pecí vyrábí vínům silnější a odolnější lahve, od dob Římanů znovu opráší korkové zátky.

Výrobu šumivého vína rozlousknou už v roce 1622, kdy jistý vědec Christopher Merret (1614–1695) odhalí, že přidáním cukru do vína ještě před stočením, nastartuje proces druhotného kvašení.

Podávejte vychlazené!

„Dom Pérignon se podílel na vývoji šampaňského tím, že jednak zjistil, že je ideální kombinovat různá vína do něčeho, čemu říkáme cuvée. A za druhé objevil způsob, jak dělat bílé nebo téměř bílé víno z modrých odrůd vín, což je něco, co do té doby nikdo neznal….“ nechá se slyšet barman Alexander Mikšovic.

Kouzlo šampaňského je totiž ve správném mixu, nejčastěji se dávají dohromady Rulandské modré, Mlynářka a Chardonnay. Kromě různých odrůd experimentují vinaři i s různými ročníky nebo víny z odlišných vinic, což přispívá k jedinečné chuti.

Aby se ale na jazyku jedinečná bublinková symfonie rozehrála, je potřeba si před servírováním šampaňské ochladit na teplotu mezi 5–9 °C a nalévat do vysokých, úzkých sklínek zvaných flétny. Ty se pak drží za stopku.

Aby se při otevírání nevymaloval celý prostor, je dobré otevírat lahev pod úhlem 30–45 °.

Sklepmistr Pérignon touží bublinky vytřepat. Jakmile ale jednou okusí, nápoji neodolá.

Slavní pijani

Netrvá dlouho a bublavá tekutina stane nedílnou součástí všech opulentních oslav. Při plesech na dvoře Ludvíka XIV. (1638–1715) teče proudem. Jeho záliba ve vínu dokonce dojde tak daleko, že na 130 let rozpoutá pamfletovou „válku“ mezi Champagne a Burgundskem. Šumivému zlatu neodolá ani Napoleon Bonaparte (1769–1821), který se před každou bitvou musí v Champagne zásobit.

Svou lásku si vypěstuje během studií na zdejší vojenské akademii.

Šampaňské miluje Ludvík XIV. i Napoleon.

Více z Zajímavosti

Tajemné Jezero koster: Proč je plné lidských ostatků?

Zajímavosti23.6.2022

Internet dnes mohl vypadat jinak

Zajímavosti21.6.2022

John E. Douglas: V nitru mozku sériových vrahů

Zajímavosti20.6.2022

Anna Andersonová: Falešná Anastázie podvodnicí nebyla

Zajímavosti16.6.2022

7 nejslavnějších stromů planety

Zajímavosti13.6.2022

Legendární kalašnikov: Óda na praktičnost ovládne celý svět

Zajímavosti9.6.2022

Velká epochální soutěž opět zahájena

Zajímavosti8.6.2022

Toaletní papír: Od rukou a kamení k vrstvenému luxusu

Zajímavosti6.6.2022

Mikropůjčky jsou dnes skutečným favoritem

Zajímavosti6.6.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dívka s klukovskou postavou nechtěně odstartuje vlnu anorexie
epochaplus.cz

Dívka s klukovskou postavou...

Ideální míry se najednou smrsknou do titěrných...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Top 10 nejstrašidelnějších silnic Spojeného království – 2. část
enigmaplus.cz

Top 10 nejstrašidelnějších silnic...

Top 10 nejstrašidelnějších silnic...
Suchdol nad Lužnicí: Koupání v pískovně
epochanacestach.cz

Suchdol nad Lužnicí: Koupání...

Ve výčtu aktivit, na...
Limity nejsou! Nasedněte na elektrokolo
iluxus.cz

Limity nejsou! Nasedněte na...

Horské vrcholy už nepatří jen nejnamakanějším...
Odchod partnera, deprese i zdravotní problémy!
nasehvezdy.cz

Odchod partnera, deprese...

Život královny české country...
Chystá se Petruchová Borhyové zničit její kariéru?
nasehvezdy.cz

Chystá se Petruchová Borhyové...

Kdo by to byl řekl,...
Když prší ptáci… Proč padají mrtví k zemi?
21stoleti.cz

Když prší ptáci… Proč padají...

Z nebe padají dešťové kapky, sněhové vločky a...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...
Trifle s jahodami
tisicereceptu.cz

Trifle s jahodami

Jahody, které připomínají tvar srdce, jsou...
Skalnaté hory: pýcha Severní Ameriky a ráj pěší turistiky
epochaplus.cz

Skalnaté hory: pýcha Severní...

Jedním ze symbolů severoamerického kontinentu jsou...
Správné zaměstnání si mě nakonec našlo samo – náhodou
skutecnepribehy.cz

Správné zaměstnání si mě...

Celý život jsem pracovala...