Zajímavosti

Probublaná story: Jak se vychutnává „šáňo“?

Probublaná story: Jak se vychutnává „šáňo“?

Jde o samozvaného krále všech oslav, který se za všech okolností ze všeho probublá. Ne nadarmo se říká, že každé dvě vteřiny si někdo na světě otevře novou lahev. Kromě lahodné chuti jde ale o nápoj, který se ve větším množství dokáže postarat o pěkný bolehlav. Odkud se ale vzal?

Dom Pérignon. Jméno, které na nás dost často pomrkává v obchodech s alkoholem. Aby také ne, když je dlouhá léta mnich benediktinského kláštera v opatství Hautviller považován za otce-vynálezce. Bublinkami prosycený rodokmen se ale údajně začíná psát už roku 1534, kdy s výrobou začínají experimentovat na jihozápadu Francie.

Ten pravý postup okoštuje ale až sklepmistr Pérignon (1638–1715), když se 4. srpna 1693 snaží v potu tváře z uložených vín bublinky vytřepat. Většina lahví totiž vlivem tlaku exploduje, což podstatně likviduje zásoby. Než aby v bublinkové spoušti jen tak přešlapoval, rozhodne se do ní v návalu zlosti namočit prst a ochutnat. „Honem, pojďte sem! Piju hvězdy,“ zakřičí.

Pak už mu záhada jeho výroby nedá spát a experimentuje. Je mužem, který odjistí špunt, a světu ho způsobně naservíruje.

Je to také on, kdo doporučí, aby se „šampáňo“ vyrábělo právě v oblasti Champagne.

Šampaňské si dopřáváme už 300 let.

Houževnatá Anglie

O mílový krok napřed jsou před galskou houževnatostí Angličané. Bez francouzských zásob by se však daleko nedostali, na jejich dodávkách jsou závislí. S pomocí sklářských pecí vyrábí vínům silnější a odolnější lahve, od dob Římanů znovu opráší korkové zátky.

Výrobu šumivého vína rozlousknou už v roce 1622, kdy jistý vědec Christopher Merret (1614–1695) odhalí, že přidáním cukru do vína ještě před stočením, nastartuje proces druhotného kvašení.

Podávejte vychlazené!

„Dom Pérignon se podílel na vývoji šampaňského tím, že jednak zjistil, že je ideální kombinovat různá vína do něčeho, čemu říkáme cuvée. A za druhé objevil způsob, jak dělat bílé nebo téměř bílé víno z modrých odrůd vín, což je něco, co do té doby nikdo neznal….“ nechá se slyšet barman Alexander Mikšovic.

Kouzlo šampaňského je totiž ve správném mixu, nejčastěji se dávají dohromady Rulandské modré, Mlynářka a Chardonnay. Kromě různých odrůd experimentují vinaři i s různými ročníky nebo víny z odlišných vinic, což přispívá k jedinečné chuti.

Aby se ale na jazyku jedinečná bublinková symfonie rozehrála, je potřeba si před servírováním šampaňské ochladit na teplotu mezi 5–9 °C a nalévat do vysokých, úzkých sklínek zvaných flétny. Ty se pak drží za stopku.

Aby se při otevírání nevymaloval celý prostor, je dobré otevírat lahev pod úhlem 30–45 °.

Sklepmistr Pérignon touží bublinky vytřepat. Jakmile ale jednou okusí, nápoji neodolá.

Slavní pijani

Netrvá dlouho a bublavá tekutina stane nedílnou součástí všech opulentních oslav. Při plesech na dvoře Ludvíka XIV. (1638–1715) teče proudem. Jeho záliba ve vínu dokonce dojde tak daleko, že na 130 let rozpoutá pamfletovou „válku“ mezi Champagne a Burgundskem. Šumivému zlatu neodolá ani Napoleon Bonaparte (1769–1821), který se před každou bitvou musí v Champagne zásobit.

Svou lásku si vypěstuje během studií na zdejší vojenské akademii.

Šampaňské miluje Ludvík XIV. i Napoleon.

Více z Zajímavosti

Tajemné ropuší kameny: Jsou i na koruně Karla IV.!

Zajímavosti27.3.2023

Tajemný případ Hazel Drewové: Vražda, která inspiruje Twin Peaks

Zajímavosti23.3.2023

Mrazivá záhada z Barbadosu: Rakve, které se pohybují

Zajímavosti20.3.2023

Památníčky si lidé vytváří už 400 let!

Zajímavosti16.3.2023

Parkur pod lupou: Kůň za čtvrt miliardy a české zaprášené zlato

Zajímavosti13.3.2023

Do Belgie za pivem i poznáním

Zajímavosti10.3.2023

Koloběžka: Vynález z předměstí

Zajímavosti9.3.2023

Rozkošná kočkokrysa quokka: Nejlepší obrana? Sežer moje mládě!

Zajímavosti6.3.2023

Banánová slupka: Likviduje bolest, špínu i bradavice!

Zajímavosti2.3.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Čekanka je skvělá zimní zelenina
panidomu.cz

Čekanka je skvělá zimní...

Mnozí ji znají a nedají na ni dopustit,...
První počítačové programy tvořily ženy
21stoleti.cz

První počítačové programy...

První počítače spatřily světlo světa ve třicátých...
Největší morové pohřebiště v Evropě najdete v Sedlci u Kutné Hory
epochaplus.cz

Největší morové pohřebiště v...

Návštěvníci zatají dech. Zírají do...
Gruzínské kuře čakhokhbili
tisicereceptu.cz

Gruzínské kuře čakhokhbili

Rádi zkoušíte zahraniční recepty? Uvařte pro...
Manžel zpřetrhal mé kořeny
skutecnepribehy.cz

Manžel zpřetrhal mé kořeny

Narodila jsem se v Praze, studovala jsem v Praze...
Nenápadně kouzelná Mimoň
epochanacestach.cz

Nenápadně kouzelná Mimoň

V podhůří Lužických hor,...
Vraky lodí skrývají zlato i nádoby na přepravu vína
epochaplus.cz

Vraky lodí skrývají zlato i...

Poklady na mořském dně nejsou z říše pohádek....
Daniela Písařovicová má v životě konečně jasno. Dítě, nebo konec!
nasehvezdy.cz

Daniela Písařovicová má v...

DANIELA PÍSAŘOVICOVÁ (44)...
Zakazuje Evě Decastelo fotograf, aby se odhalovala?
nasehvezdy.cz

Zakazuje Evě Decastelo...

Zdálo se, že EVA DECASTELO...
6x nejděsivější městské legendy, které jsou založeny na skutečných hrůzných událostech
enigmaplus.cz

6x nejděsivější městské legendy,...

Měl to být příběh sloužící pro pobavení či spíše postrašení....
Přivítejte jaro ve Four Seasons Hotel Prague
iluxus.cz

Přivítejte jaro ve Four...

Oslavte ve Four Seasons Hotel Prague...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...