Zajímavosti

Probublaná story: Jak se vychutnává „šáňo“?

Probublaná story: Jak se vychutnává „šáňo“?

Jde o samozvaného krále všech oslav, který se za všech okolností ze všeho probublá. Ne nadarmo se říká, že každé dvě vteřiny si někdo na světě otevře novou lahev. Kromě lahodné chuti jde ale o nápoj, který se ve větším množství dokáže postarat o pěkný bolehlav. Odkud se ale vzal?

Dom Pérignon. Jméno, které na nás dost často pomrkává v obchodech s alkoholem. Aby také ne, když je dlouhá léta mnich benediktinského kláštera v opatství Hautviller považován za otce-vynálezce. Bublinkami prosycený rodokmen se ale údajně začíná psát už roku 1534, kdy s výrobou začínají experimentovat na jihozápadu Francie. Ten pravý postup okoštuje ale až sklepmistr Pérignon (1638–1715), když se 4. srpna 1693 snaží v potu tváře z uložených vín bublinky vytřepat. Většina lahví totiž vlivem tlaku exploduje, což podstatně likviduje zásoby. Než aby v bublinkové spoušti jen tak přešlapoval, rozhodne se do ní v návalu zlosti namočit prst a ochutnat. „Honem, pojďte sem! Piju hvězdy,“ zakřičí. Pak už mu záhada jeho výroby nedá spát a experimentuje. Je mužem, který odjistí špunt, a světu ho způsobně naservíruje. Je to také on, kdo doporučí, aby se „šampáňo“ vyrábělo právě v oblasti Champagne.

Šampaňské si dopřáváme už 300 let.

Houževnatá Anglie

O mílový krok napřed jsou před galskou houževnatostí Angličané. Bez francouzských zásob by se však daleko nedostali, na jejich dodávkách jsou závislí. S pomocí sklářských pecí vyrábí vínům silnější a odolnější lahve, od dob Římanů znovu opráší korkové zátky. Výrobu šumivého vína rozlousknou už v roce 1622, kdy jistý vědec Christopher Merret (1614–1695) odhalí, že přidáním cukru do vína ještě před stočením, nastartuje proces druhotného kvašení.

Podávejte vychlazené!

„Dom Pérignon se podílel na vývoji šampaňského tím, že jednak zjistil, že je ideální kombinovat různá vína do něčeho, čemu říkáme cuvée. A za druhé objevil způsob, jak dělat bílé nebo téměř bílé víno z modrých odrůd vín, což je něco, co do té doby nikdo neznal….“ nechá se slyšet barman Alexander Mikšovic. Kouzlo šampaňského je totiž ve správném mixu, nejčastěji se dávají dohromady Rulandské modré, Mlynářka a Chardonnay. Kromě různých odrůd experimentují vinaři i s různými ročníky nebo víny z odlišných vinic, což přispívá k jedinečné chuti. Aby se ale na jazyku jedinečná bublinková symfonie rozehrála, je potřeba si před servírováním šampaňské ochladit na teplotu mezi 5–9 °C a nalévat do vysokých, úzkých sklínek zvaných flétny. Ty se pak drží za stopku. Aby se při otevírání nevymaloval celý prostor, je dobré otevírat lahev pod úhlem 30–45 °.

Sklepmistr Pérignon touží bublinky vytřepat. Jakmile ale jednou okusí, nápoji neodolá.

Slavní pijani

Netrvá dlouho a bublavá tekutina stane nedílnou součástí všech opulentních oslav. Při plesech na dvoře Ludvíka XIV. (1638–1715) teče proudem. Jeho záliba ve vínu dokonce dojde tak daleko, že na 130 let rozpoutá pamfletovou „válku“ mezi Champagne a Burgundskem. Šumivému zlatu neodolá ani Napoleon Bonaparte (1769–1821), který se před každou bitvou musí v Champagne zásobit. Svou lásku si vypěstuje během studií na zdejší vojenské akademii.

Šampaňské miluje Ludvík XIV. i Napoleon.

Více z Zajímavosti

4 nejlepších superpotravin

Zajímavosti18.1.2021

Sir Joshua Reynolds: Portrét Lady Worsleyové

Zajímavosti14.1.2021

Golden bridge ve Vietnamu: Boží zázrak v oblacích

Zajímavosti12.1.2021

Nejvyšší vnitřní vodopád světa: Unikát v džungli zábavy

Zajímavosti7.1.2021

Na počátku stála Nobelovka, dnes si termovize razí cestu i do soukromých rukou

Zajímavosti5.1.2021

Lincolnův parťák z divadla: Booth z něj udělá vyšinutého vraha!

Zajímavosti4.1.2021

Vražda sester Grimesových dodnes šokuje Ameriku

Zajímavosti31.12.2020

Žabí muž z Lovelandu: Číhá v lese bájná nestvůra?

Zajímavosti28.12.2020

Lidé ze skla: Pomoc, budou ze mě střepy!

Zajímavosti21.12.2020
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...
Tajil před ní manžel milenku a syna?
nasehvezdy.cz

Tajil před ní manžel milenku...

Nečekaně dramatický závěr roku prožila vdova po...
Řež u Hradce Králové: Staré pořádky skončily, Prusko je hegemonem
epochaplus.cz

Řež u Hradce Králové: Staré...

Píše se 3. červenec roku 1866 a více než dvouměsíční...
Ivanu národ miluje, Olgu nenávidí!
nasehvezdy.cz

Ivanu národ miluje, Olgu...

Přestože Olgu Menzelovou (42) a Ivanu...
Zdravé množství soli: Ani málo, ani moc
panidomu.cz

Zdravé množství soli: Ani...

Bohužel u soli rada z titulku málokdy odpovídá...
Úspěch českého SPACE týmu společnosti Atos
21stoleti.cz

Úspěch českého SPACE týmu...

Český SPACE tým společnosti Atos se bude podílet na...
Má hlídat dítě, místo toho ho chladnokrevně zabije
epochaplus.cz

Má hlídat dítě, místo toho...

Když ráno 29. února roku 2016 opouštějí Vladimír...
Hygge: Dánský recept na dokonalé bydlení
panidomu.cz

Hygge: Dánský recept na...

Nová životní filozofie, která zasahuje také do...
Mořský věnec podomácku
panidomu.cz

Mořský věnec podomácku

Také si z dovolené přivážíte kamínky, lastury, mušle? A...
Nový Jičín: Město klobouků
epochanacestach.cz

Nový Jičín: Město klobouků

Návštěvnické centrum...
Prokletí slavné Werichovy vily
enigmaplus.cz

Prokletí slavné Werichovy vily

Dva letopočty, čtyři úmrtí. V dubnu 1980...
Bílá Šumava zahřeje
epochanacestach.cz

Bílá Šumava zahřeje

Příroda se uložila ke...