Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Proč je fast food nezdravý?

O jídle už toho byla napsána spousta. Internet se jen hemží zaručenými radami, jak zhubnout, a více či méně šílenými dietami. Člověk tak občas může mít pocit, že nejlepší by nejspíš bylo zemřít hlady. Proč je vlastně rychlé občerstvení tak zatracované? Opravdu je fast food takové zlo? 

Všechny potraviny, které obsahují jen prázdné kalorie a málo tělu prospěšných látek, se souhrnně označují jako junk food (nezdravé potraviny).

Tento termín se poprvé objevil v 50. letech minulého století a zahrnuje především bílé pečivo, sladkosti, slazené nápoje, průmyslově zpracované potraviny a fast food, tedy většinu rychlého občerstvení. Proč bychom se těmto jídlům vlastně měli vyhýbat?

Nezdravé jídlo a tloustnutí

Hlavním problémem nezdravých potravin je, že obsahují příliš mnoho energie a velmi málo vitaminů, minerálů, vlákniny a kvalitních bílkovin. Když člověk přijímá více energie, než jí vydá, vede to k tloustnutí.

Obezita je narůstajícím problémem, aktuálně jí trpí asi 30 % světové populace. Nejhorší na tom je, že to platí o 120 milionech dětí, protože ty napodobují stravovací návyky svých rodičů.

Nadváha spolu s nedostatkem pohybu (sedavé zaměstnání, hraní počítačových her) s sebou nese zvýšené riziko rozvoje civilizačních chorob (cukrovka, nemoci srdce, rakovina, deprese a další).

Zdraví na posledním místě

Někdy se těmto chorobám říká nemoci z blahobytu, protože postihují především obyvatele západních zemí a úzce souvisejí s moderním městským stylem života. Významně se na tom podílí právě nevhodná strava s vysokým podílem živočišných tuků, soli a cukrů.

Nejhorší na celé situaci je, že člověk může trpět nadváhou, až obezitou, ale jeho tělo je přitom ve skutečnosti podvyživené. Nevhodné potraviny navíc vyvolávají chuť na další junk food, jsou návykové.

Milované rychlé občerstvení

Myslíte si, že je fast food výdobytkem moderní doby? Není! Archeologické nálezy totiž dokládají, že se potraviny určené k okamžité konzumaci vyskytovaly už u nejstarších kultur ve Středozemí, na Blízkém i Dálném východě, hlavně ve městech.

Moderní pojetí se rozvinulo před druhou světovou válkou v Kalifornii. Bratři McDonaldovi byli unaveni z věčného mytí nádobí, a tak vymysleli menu bez příborů i talířů, které zvládnou rychle připravit i nekvalifikovaní kuchaři.

Proč je fast food nezdravý?

Kdo by neměl rád pizzu, hamburgery, hranolky, smažený sýr či párek v rohlíku? Utěšujete se při jejich konzumaci tím, že hranolky jsou z brambor a na pizze je omáčka z rajčat?

Pak vězte, že nezdravost těchto jídel spočívá v daleko horších příčinách než jen v tom, že neobsahují zeleninu. Hlavním problémem je smažení, vysoký obsah soli a cukrů, a především velmi nízká kvalita surovin, ze kterých jsou tyto pokrmy připravovány.

Kvalitní maso? Ani omylem!

Žijete v představě, že hamburger obsahuje kvalitní bílkovinu z masa krav, spásajících zelenou travičku? Tak to vás musíme zklamat, maso pochází z velkochovů, kde žije na malé ploše velký počet agresivních a vystresovaných zvířat.

Pro zvýšení objemu produkce je jejich strava obohacena o nejrůznější vitaminové doplňky, antibiotika, a dokonce i hormony!

Dobrou zprávou je alespoň to, že po mediální kampani známého britského kuchaře Jamieho Olivera v roce 2011, přestaly řetězce rychlého občerstvení do svých hamburgerů přidávat „růžový sliz“.

Růžový sliz a drůbeží separát

O co se jedná? Jde o tučné odřezky, které zbudou po odřezání kvalitního hovězího masa z kostí. Ty jsou zahřáty v centrifuze, čímž se z nich odstraní tuk. Pak je tato směs vystavena hydroxidu amonnému, který v ní usmrtí bakterie, a ochucena aditivy.

U nás však zřejmě růžový sliz používán nebyl. Zato se hojně využívá tzv. drůbeží separát, strojově oddělené maso od kostí, který slouží jako základ pro výrobu párků, měkkých salámů, paštik či kuřecích nuget. Je levnější než maso, na výrobcích však musí být vyznačen.

Dozlatova usmažené

Problémová je také úprava masa a hranolků smažením či fritováním. Zvyšují kalorickou hodnotu pokrmů a dochází při nich k přepalování tuků, které ničí cévy a může vést až ke vzniku nádorů.

Zejména při smažení produktů z brambor se mohou uvolňovat rakovinotvorné látky glycidamid a akrylamid. To platí nejen pro hranolky, ale i pro chipsy. Sporná může být i kvalita olejů, použitých ke smažení.

Vůně z laboratoře

Další smutnou skutečností je, že vůně, která vás při příchodu do fast foodu udeří do nosu a vyvolá chuť na pokrmy v něm nabízené, není přirozená, ale vyrobená v laboratoři. Je libo vůni grilovaného masa nebo na loji smažených hranolek? Není problém!

Ostatně, chuť a vůně másla se přidávají i do margarínů nebo do popcornu. Čich je pro nás totiž při hodnocení chuti jídla velmi důležitý.

Vypečené houstičky

Bílé pečivo je na černé listině hned z několika důvodů. To dobré z obilného zrna je ukryto ve slupce a klíčku, které jsou ovšem při výrobě bílé mouky odstraňovány. Na rozdíl od celozrnné mouky se však z jednoho kila mouky bílé připraví více pečiva.

Obsahuje také lepek, který je v současné době zatracovaný. Vyhýbat by se mu měly osoby trpící celiakií, jinak to není třeba, stačí místo velkého množství pečivo konzumovat obiloviny v jejich přirozené formě. Housky, rohlíky či těsto na pizzu obsahují také velkém množství sůl a cukr.

Není cukr jako cukr

Bez cukru neboli glukózy by nemohl fungovat náš mozek ani červené krvinky, je pro ně hlavním nositelem energie. Ovšem zdroje cukru mohou být různé. Ideální jsou celozrnné těstoviny a pečivo, rýže parboiled, obiloviny a brambory.

My ho bohužel nejčastěji přijímáme ve formě řepného či třtinového cukru ve slazených nápojích, bílém pečivu, oplatkách či jiných cukrovinkách. Denně bychom ho neměli zkonzumovat více než 60 g (asi 15 kostek), za rok do 20 kg.

Průměrný Čech ho ale spotřebuje 38 kg ročně. Nadbytek cukru ve stravě vede k obezitě, zubním kazům a cukrovce.

Sůl nad zlato?

Pokrmy rychlého občerstvení obsahují mnoho soli. Její nadbytek vede k vysokému krevnímu tlaku, otokům, osteoporóze (odvápnění kostí) či žaludečním vředům. Zcela bez soli to ale také nejde. Klasická kuchyňská sůl se skládá ze sodíku a chloru.

Zejména sodík je důležitý při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku potřebné k trávení. Zabraňuje dehydrataci, svalovým křečím i tvorbě ledvinových kamenů.

Optimální dávka soli je u dospělých 450–2000 mg za den, jeden hamburger jí však obsahuje 1300 mg.

Vitamine, zmiz

Hitem poslední doby jsou průmyslově vysoce zpracované potraviny, tzv. convenience potraviny. Patří mezi ně balené pečivo s dlouhou trvanlivostí, sladké a čokoládové tyčinky, chipsy, ale také instantní polévky či zmražená hotová jídla.

Výhodou těchto pochutin je jejich snadná dostupnost a jednoduchá příprava, navíc vám v mrazáku opravdu dlouho vydrží. Totéž platí třeba o konzervách. Jenže convenience potraviny zároveň obsahují velké množství tzv.

přídatných látek (aditiv), soli i cukru a žádné vitaminy. Jejich konzumace je nadto spojena se zvýšeným rizikem rakoviny.

Sbohem a šáteček?

Chtělo by se říci, že bez junk food bude náš život lepší, zdravější. To sice ano, ale tak přísní k sobě být nemusíte.

Pokud se obvykle stravujete zdravě, jíte hodně lokální zeleniny a ovoce, pijete převážně vodu a pravidelně sportujete, neublíží vám, pokud si jednou za čas nějakou nezdravou pochutinu dopřejete – podle hesla všeho s mírou.

Navíc v nabídce většiny řetězců rychlého občerstvení už lze nalézt i zdravé potraviny.

Rychlé občerstvení zdravě

Některé fast foody rozšířily svoji nabídku o zdravější wrapy, saláty, nabízejí i čerstvé ovoce a šťávy z něj.

Alternativou může být i domácí příprava těchto pochutin z prvotřídních surovin. Pokud si necháte v řeznictví namlít kvalitní hovězí maso a doma si z něj uděláte kvalitní hamburger, který vložíte do celozrnné housky, nelze proti tomu nic namítat.

Stejně jako s domácí pizzou s omáčkou z čerstvých rajčat. Možná vás to dokonce vyjde levněji než ve fast foodu. Zdravější to bude každopádně, a to je hlavní. Zdraví totiž máme jen jedno a jídlo je jedna z nejdůležitějších věcí, která ho ovlivňuje.

Do jídla ve fast foodu se připadává velké množství soli. Do hamburgrů se přidává strojově oddělené maso, které je levnější než maso. Největším nebezpečím je skrytý cukr ve slazených nápojích nebo v pečivu. Pokud se člověk stravuje zdravě, může si dovolit si fast food občas dopřát.
Související články
Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyptě, který bude mít premiéru ve čtvrtek 29. února ve 20:00 na televizní stanici Viasat Nature. Všech 90 druhů dnes žijících velryb […]
Mnozí zmiňují divočáky, lišky, jeleny nebo dokonce medvědy. Stále častěji se s divokými zvířaty setkáváme přímo v ulicích měst. Proč se tak děje a zda je za to někdo zodpovědný, to jsou otázky, které necháme na jiných. My se raději podíváme do jiných zemí a prozkoumáme, jaká další zvířata po celém světě se přizpůsobila životu […]
Svět ukrývá mnoho pokladů a tajemství. I když objevitelů, historiků a cestovatelů je hodně, některá pozoruhodná místa jsou stále překvapením pro mnohé z nás. Neprobádané místa Ázerbájdžánu, rozmanitá historie Albánie či úchvatná atmosféra Kypru jsou jedny z míst, která nám mají co nabídnout a vyprávět. Uznávaná historička Bettany Hughes, se vydala prozkoumat pozoruhodné úkazy, o kterých jste možná doposud neslyšeli. Hora, […]
Velká jezera Severní Ameriky jsou zásobárnou pětiny světové sladké vody a páteří obrovského ekosystému, který ze všech úhlů ve třech dílech zkoumá nový kanadský dokument Nezkrocená Velká jezera. V premiéře jej uvidíte na Viasat Nature v pondělí 5. července. Hořejší jezero, Huronské jezero, Michiganské jezero, Erijské jezero, Ontarijské jezero a další menší jezera a řeky […]
reklama
Historie
Znali husité jen spěch, hlad a modlení?
Husitský sněm rozhodl o dalším válečném podniku. Každý, kdo s kališníky sympatizuje, se má zapojit. Za ideály husitů tak bojují vznešení páni, nižší šlechticové, měšťané i chudáci. Zatímco dříve byla zemská hotovost svolávána na dobu určitou, se vznikem polních vojsk je tu rázem permanentní armáda.   Šlechta formuje jízdní oddíly těžkooděnců, ale jádrem husitských vojsk […]
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
Rok 1514 je v životě německého renesančního umělce Albrechta Dürera nesmírně krutý. Umírá mu jeho milovaná matka. „Smutek, který jsem kvůli ní cítil, se nedá ani popsat,“ zaznamenává si tehdy. A pak stvoří Melancholii I, mědiryt zhruba ve formátu A4, který dodnes mate historiky umění.   Podle znalce renesančních umělců Giorgia Vasariho (1511–1574) Dürerova Melancholie […]
Bohuslav Martinů strávil dětství na věži
V těsné blízkosti bytu duní ohlušující věžní zvony. Uloženo v zásuvce prádelníku si tu ale tiše a spokojeně pobrukuje malé dítě, kterému je předurčeno stát se jedním z největších českých hudebních skladatelů v dějinách.   Když 8. prosince 1890, právě ve svátek Panny Marie, vyzvánějí zvony na věži poličského kostela sv. Jakuba, nemohou obyvatelé města o 36 […]
Katedrálu zachránil potápěč
Anglie na počátku 20. století bije na poplach. Winchesterská katedrála, jeden z největších a nejslavnějších chrámů v zemi, se hroutí. Ve stavbě dlouhé 170 metrů s klenbou, tyčící se do výše 24 metrů, se objevují trhliny.   K vyboulenému zdivu se přidávají uvolněné a padající kameny a celá budova se naklání…„Základy v měkké zemi nejsou vybudovány dostatečně pevně,“ […]
Zajímavosti
Hlasitý spánek nás trápí už tisíce let!
Z ložnice starých Egypťanů se ozývá zvuk motorové pily. Kde ji vzali před 3500 lety? Samozřejmě to není pila, to jen muž hrozivě chrápe! Když ženě dojde trpělivost, vyběhne před dům, utrhne větvičku tymiánu a začne s ní mávat své drahé polovičce kolem nosu. Pomůže to?   Z egyptských lékařských papyrů dobře víme, že noční […]
Chrám, kde vládnou krysy
Indie jako by byla zvířatům zaslíbená. Nesmírné popularity si tu užívají v hinduismus posvátné krávy, kterým lidé nesmí zkřivit ani chlup. Ve státě Rádžastán zase chovají v úctě krysy!   Příběh chrámu, který je pojmenován po hinduistické bohyni Karni Matě, se začíná psát někdy mezi 14. a 16. stoletím. V té době je Karni Mata ještě smrtelnice […]
Hřbitov se zkříženým hnáty: Piráti najdou věčný klid u Madagaskaru!
Ostrov Svaté Marie platí za zapomenutý kout planety. Madagaskarská končina prožívá zlatý věk na přelomu 17. a 18. století, kdy se tamní zátoky stávají výtečným úkrytem pro piráty. Zřídí si tu dokonce i svůj vlastní hřbitov!   O ráji bukanýrů a korzárů se poprvé zmíní anglický pirát Adam Baldridge, který během roku 1691 zvedá kotvy […]
Vzkříšení pratura: Z vyhynulého zvířete se stane poklad
Toto mohutné zvíře s impozantními rohy je zobrazeno na pravěkých jeskynních malbách či petroglyfech a jeho podoba je otisknuta také ve figurkách z doby bronzové…Objevuje se na starověkých egyptských reliéfech a v náboženstvích starověkého Blízkého východu symbolizuje sexuální potenci, sílu i zdatnost.   Jeho rohy se používají jako součást obětních darů, trofeje i nádoby na […]
Záhady a napětí
Talentovaný mrzák Héfaistos
Máme-li si představit pohanského boha, většině z nás nejspíš vytane na mysl urostlá a mocná postava hodna svého božského postavení. Héfaistův případ je však něco úplně jiného. A přesto patří mezi nejoslavovanější bohy antického Řecka.   Na to, že zdaleka ne všechny mytologické příběhy jednotlivých bohů jsou božská rodinná idylka, jsme už poměrně zvyklí. Snad […]
Chavín de Huántar: Hrůzostrašný hukot indiánské věštírny, znamení ze světa bohů?
Chavín, archeologické naleziště v peruánských Andách, dává jméno kultuře, jež se rozvíjí mezi 15. a 5. stoletím př. n. l. Toto místo je významným náboženským a kulturním centrem, které přitahuje lidi z širokého okolí. Chavín je jedním z nejstarších a nejznámějších předkolumbovských nalezišť, proslulé svým uměním a architekturou. Docházelo právě zde k odhalování budoucnosti světa?   […]
Tuhý kořínek vyhynulé šelmy: Mohl v Africe přežít prastarý druh medvěda?
Odskočit si z tuniské pláže do blízkého okolí a natrefit na medvěda? Zní to možná úsměvně, ale medvědi se v této části Afriky hojně vyskytovali, a to ještě relativně nedávno. Medvěd atlaský byl dobře znám například Římanům, kteří tuto šelmu rádi využívali při gladiátorských zápasech. Kam se však tento druh medvěda v proudu času ztratil? Může stále někde […]
Zjevení Panny Marie v Litmanové: Staly se mladé dívky svědky zázraku, nebo obětí klamu?
Že zázraky neexistují? A co když ano? Jeden takový se mohl stát v roce 1990 na sousedním Slovensku. Dvě mladé dívky si tehdy nedaleko obce Litmanové užívaly bezstarostných her, když v tom se jim zjevila samotná Panna Maria Neposkvrněné Čistoty. Od té doby se hora Zvir stala nejmladším poutním místem.   První zjevení se mělo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Strefoval se vévoda perem do pařížské smetánky?
historyplus.cz
Strefoval se vévoda perem do pařížské smetánky?
V politice ani na bitevních polích velkých vítězství nedosáhl. A během povstání Frondy vévoda Rochefoucauld málem zemřel! Když se uzdraví, rapidně změní svůj život. Stává se mistrem hořkých postřehů o slabostech společnosti, jimiž se proslaví po celé Evropě! Pochází ze starobylé šlechtické rodiny. Vévoda François de La Rochefoucauld (1613–1680) se narodil v Paříži, získá vzdělání
Hrady a zámky v zimě nespí!
epochanacestach.cz
Hrady a zámky v zimě nespí!
Zmýlená neplatí. Všechny hrady a zámky v zimě zavřeno nemají. Co se tedy vydat třeba na tyto? Hrad Rožmberk (úvodní foto) Cenné sbírky zbraní, nábytku, porcelánu a obrazů, mimo jiné i portrét Bílé paní Perchty z Rožmberka, která se tu dle pověstí zjevuje, je spolu s věží Jakobínka, prostory katovny a muzeem hrdelního soudnictví, součástí expozice, kterou
Ze zášti prozradila moje dávné tajemství
skutecnepribehy.cz
Ze zášti prozradila moje dávné tajemství
Ta mrcha si počkala na třídní sraz a tam to pěkně všem řekla. Podrobně a bohužel pravdivě. Porušila tím slib, že bude mlčet, výměnou za peníze a byt, který jsem jí tehdy přenechala! Třídní srazy a vůbec všelijaké ty sedánky s bývalými spolužáky, kolegy či známými, mi byly odjakživa protivné. A to je ještě dost slabé slovo. Můj
Tradiční zelníky
tisicereceptu.cz
Tradiční zelníky
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete 500 g brambor 250 g kysaného zelí 1
Ukládání s vytříbenou elegancí
rezidenceonline.cz
Ukládání s vytříbenou elegancí
Komody, skříně i šatny, jež v obytném prostoru sehrávají nezastupitelnou roli z pohledu praktického mobiliáře, jsou i významným estetickým doplňkem interiéru. Přestože jejich prvotním posláním je věci především skrývat za neprůhlednými dvířky z různých materiálů, k nimž patří především dřevo v různé povrchové úpravě, v posledních letech se objevují i efektní designové prvky s vysokým
Ötzi: Chrání tělo pravěkého muže tajemná kletba?
enigmaplus.cz
Ötzi: Chrání tělo pravěkého muže tajemná kletba?
Když se manželé Simonovi 19. září 1991 vracejí z horské túry, všimnou si, že z ledu trčí lidská hlava a ramena. Nejprve se domnívají, že jde o nějakého ztraceného horolezce, který tu zahynul. Čas od č
Pro tentokrát mu Kohoutová odpustila?
nasehvezdy.cz
Pro tentokrát mu Kohoutová odpustila?
Porodila druhé dítě, pořídila nový byt, pustila se do jeho rekonstrukce a zdálo se, že je herečka Berenika Kohoutová (33) ze seriálu Jedna rodina na tohle všechno sama. Není to tak dávno, co se sp
Tomáš Jungwirth získal Národní cenu Česká hlava za výzkum spintroniky
21stoleti.cz
Tomáš Jungwirth získal Národní cenu Česká hlava za výzkum spintroniky
Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd obdržel nejvyšší české vědecké ocenění – Národní cenu Česká hlava. Cena vyjadřuje uznání za celoživotní úspěšné a excelentní působení ve výzkumné, výv
Zažijte zimní kouzlo v průhledných iglú s 360° výhledem na Prahu
iluxus.cz
Zažijte zimní kouzlo v průhledných iglú s 360° výhledem na Prahu
Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague, situovaný na střešních terasách hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague na Václavském náměstí, přichází i letos od listopadu s oblíbeným konceptem posezení ve vyh
Tradiční anglická
nejsemsama.cz
Tradiční anglická
Kdo chce v Anglii dobře jíst, musí třikrát denně snídat, pravil anglický dramatik W. S. Maugham. Jak ale na to? Ingredience na 2 porce: ● 4 kvalitní vepřové klobásky ● 400 g bílých fazolí v rajčatové omáčce ● 2 vejce ● 4 plátky anglické slaniny ● 4 žampiony ● větvička cherry rajčátek ● 100 g žampionů ● olivový olej ● toustový chléb Postup: Fazole vlijte i
Nelehké osudy obrozenců: Otec živící početnou rodinu, koktavý jazykovědec a abbé se záchvaty zuřivosti
epochaplus.cz
Nelehké osudy obrozenců: Otec živící početnou rodinu, koktavý jazykovědec a abbé se záchvaty zuřivosti
Čeští obrozenci to v minulosti neměli jednoduché. Mnozí se potýkali s velkou nepřízní osudu. Přesto se mu dokázali postavit. Jací byli doopravdy? Přinášíme zajímavosti o nich, které v hodinách češtiny většinou nedozvíte. V roce 1793 se František Martin Pelcl (1734–1801) stává prvním profesorem českého jazyka na Pražské univerzitě. Ačkoliv patří k zapáleným vlastencům, snaha získat profesuru nejprve historie, kde neuspěl,
Potřebujete pečovatelskou službu?
panidomu.cz
Potřebujete pečovatelskou službu?
Někdy stačí, že přijde třeba úraz nebo na vaše blízké dolehne věk a nemoci a tolik by chtěli zůstat doma. Jenže i když se snažíte pomoci, už je to nad vaše síly. To je přesně ta chvíle, kdy byste se měli o pečovatelskou službu začít zajímat. Nemusíte se stydět. Vždyť službu využívají desetitisíce lidí. A
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz