Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Proč je fast food nezdravý?

O jídle už toho byla napsána spousta. Internet se jen hemží zaručenými radami, jak zhubnout, a více či méně šílenými dietami. Člověk tak občas může mít pocit, že nejlepší by nejspíš bylo zemřít hlady. Proč je vlastně rychlé občerstvení tak zatracované? Opravdu je fast food takové zlo? 

Všechny potraviny, které obsahují jen prázdné kalorie a málo tělu prospěšných látek, se souhrnně označují jako junk food (nezdravé potraviny).

Tento termín se poprvé objevil v 50. letech minulého století a zahrnuje především bílé pečivo, sladkosti, slazené nápoje, průmyslově zpracované potraviny a fast food, tedy většinu rychlého občerstvení. Proč bychom se těmto jídlům vlastně měli vyhýbat?

Nezdravé jídlo a tloustnutí

Hlavním problémem nezdravých potravin je, že obsahují příliš mnoho energie a velmi málo vitaminů, minerálů, vlákniny a kvalitních bílkovin. Když člověk přijímá více energie, než jí vydá, vede to k tloustnutí.

Obezita je narůstajícím problémem, aktuálně jí trpí asi 30 % světové populace. Nejhorší na tom je, že to platí o 120 milionech dětí, protože ty napodobují stravovací návyky svých rodičů.

Nadváha spolu s nedostatkem pohybu (sedavé zaměstnání, hraní počítačových her) s sebou nese zvýšené riziko rozvoje civilizačních chorob (cukrovka, nemoci srdce, rakovina, deprese a další).

Zdraví na posledním místě

Někdy se těmto chorobám říká nemoci z blahobytu, protože postihují především obyvatele západních zemí a úzce souvisejí s moderním městským stylem života. Významně se na tom podílí právě nevhodná strava s vysokým podílem živočišných tuků, soli a cukrů.

Nejhorší na celé situaci je, že člověk může trpět nadváhou, až obezitou, ale jeho tělo je přitom ve skutečnosti podvyživené. Nevhodné potraviny navíc vyvolávají chuť na další junk food, jsou návykové.

Milované rychlé občerstvení

Myslíte si, že je fast food výdobytkem moderní doby? Není! Archeologické nálezy totiž dokládají, že se potraviny určené k okamžité konzumaci vyskytovaly už u nejstarších kultur ve Středozemí, na Blízkém i Dálném východě, hlavně ve městech.

Moderní pojetí se rozvinulo před druhou světovou válkou v Kalifornii. Bratři McDonaldovi byli unaveni z věčného mytí nádobí, a tak vymysleli menu bez příborů i talířů, které zvládnou rychle připravit i nekvalifikovaní kuchaři.

Proč je fast food nezdravý?

Kdo by neměl rád pizzu, hamburgery, hranolky, smažený sýr či párek v rohlíku? Utěšujete se při jejich konzumaci tím, že hranolky jsou z brambor a na pizze je omáčka z rajčat?

Pak vězte, že nezdravost těchto jídel spočívá v daleko horších příčinách než jen v tom, že neobsahují zeleninu. Hlavním problémem je smažení, vysoký obsah soli a cukrů, a především velmi nízká kvalita surovin, ze kterých jsou tyto pokrmy připravovány.

Kvalitní maso? Ani omylem!

Žijete v představě, že hamburger obsahuje kvalitní bílkovinu z masa krav, spásajících zelenou travičku? Tak to vás musíme zklamat, maso pochází z velkochovů, kde žije na malé ploše velký počet agresivních a vystresovaných zvířat.

Pro zvýšení objemu produkce je jejich strava obohacena o nejrůznější vitaminové doplňky, antibiotika, a dokonce i hormony!

Dobrou zprávou je alespoň to, že po mediální kampani známého britského kuchaře Jamieho Olivera v roce 2011, přestaly řetězce rychlého občerstvení do svých hamburgerů přidávat „růžový sliz“.

Růžový sliz a drůbeží separát

O co se jedná? Jde o tučné odřezky, které zbudou po odřezání kvalitního hovězího masa z kostí. Ty jsou zahřáty v centrifuze, čímž se z nich odstraní tuk. Pak je tato směs vystavena hydroxidu amonnému, který v ní usmrtí bakterie, a ochucena aditivy.

U nás však zřejmě růžový sliz používán nebyl. Zato se hojně využívá tzv. drůbeží separát, strojově oddělené maso od kostí, který slouží jako základ pro výrobu párků, měkkých salámů, paštik či kuřecích nuget. Je levnější než maso, na výrobcích však musí být vyznačen.

Dozlatova usmažené

Problémová je také úprava masa a hranolků smažením či fritováním. Zvyšují kalorickou hodnotu pokrmů a dochází při nich k přepalování tuků, které ničí cévy a může vést až ke vzniku nádorů.

Zejména při smažení produktů z brambor se mohou uvolňovat rakovinotvorné látky glycidamid a akrylamid. To platí nejen pro hranolky, ale i pro chipsy. Sporná může být i kvalita olejů, použitých ke smažení.

Vůně z laboratoře

Další smutnou skutečností je, že vůně, která vás při příchodu do fast foodu udeří do nosu a vyvolá chuť na pokrmy v něm nabízené, není přirozená, ale vyrobená v laboratoři. Je libo vůni grilovaného masa nebo na loji smažených hranolek? Není problém!

Ostatně, chuť a vůně másla se přidávají i do margarínů nebo do popcornu. Čich je pro nás totiž při hodnocení chuti jídla velmi důležitý.

Vypečené houstičky

Bílé pečivo je na černé listině hned z několika důvodů. To dobré z obilného zrna je ukryto ve slupce a klíčku, které jsou ovšem při výrobě bílé mouky odstraňovány. Na rozdíl od celozrnné mouky se však z jednoho kila mouky bílé připraví více pečiva.

Obsahuje také lepek, který je v současné době zatracovaný. Vyhýbat by se mu měly osoby trpící celiakií, jinak to není třeba, stačí místo velkého množství pečivo konzumovat obiloviny v jejich přirozené formě. Housky, rohlíky či těsto na pizzu obsahují také velkém množství sůl a cukr.

Není cukr jako cukr

Bez cukru neboli glukózy by nemohl fungovat náš mozek ani červené krvinky, je pro ně hlavním nositelem energie. Ovšem zdroje cukru mohou být různé. Ideální jsou celozrnné těstoviny a pečivo, rýže parboiled, obiloviny a brambory.

My ho bohužel nejčastěji přijímáme ve formě řepného či třtinového cukru ve slazených nápojích, bílém pečivu, oplatkách či jiných cukrovinkách. Denně bychom ho neměli zkonzumovat více než 60 g (asi 15 kostek), za rok do 20 kg.

Průměrný Čech ho ale spotřebuje 38 kg ročně. Nadbytek cukru ve stravě vede k obezitě, zubním kazům a cukrovce.

Sůl nad zlato?

Pokrmy rychlého občerstvení obsahují mnoho soli. Její nadbytek vede k vysokému krevnímu tlaku, otokům, osteoporóze (odvápnění kostí) či žaludečním vředům. Zcela bez soli to ale také nejde. Klasická kuchyňská sůl se skládá ze sodíku a chloru.

Zejména sodík je důležitý při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku potřebné k trávení. Zabraňuje dehydrataci, svalovým křečím i tvorbě ledvinových kamenů.

Optimální dávka soli je u dospělých 450–2000 mg za den, jeden hamburger jí však obsahuje 1300 mg.

Vitamine, zmiz

Hitem poslední doby jsou průmyslově vysoce zpracované potraviny, tzv. convenience potraviny. Patří mezi ně balené pečivo s dlouhou trvanlivostí, sladké a čokoládové tyčinky, chipsy, ale také instantní polévky či zmražená hotová jídla.

Výhodou těchto pochutin je jejich snadná dostupnost a jednoduchá příprava, navíc vám v mrazáku opravdu dlouho vydrží. Totéž platí třeba o konzervách. Jenže convenience potraviny zároveň obsahují velké množství tzv.

přídatných látek (aditiv), soli i cukru a žádné vitaminy. Jejich konzumace je nadto spojena se zvýšeným rizikem rakoviny.

Sbohem a šáteček?

Chtělo by se říci, že bez junk food bude náš život lepší, zdravější. To sice ano, ale tak přísní k sobě být nemusíte.

Pokud se obvykle stravujete zdravě, jíte hodně lokální zeleniny a ovoce, pijete převážně vodu a pravidelně sportujete, neublíží vám, pokud si jednou za čas nějakou nezdravou pochutinu dopřejete – podle hesla všeho s mírou.

Navíc v nabídce většiny řetězců rychlého občerstvení už lze nalézt i zdravé potraviny.

Rychlé občerstvení zdravě

Některé fast foody rozšířily svoji nabídku o zdravější wrapy, saláty, nabízejí i čerstvé ovoce a šťávy z něj.

Alternativou může být i domácí příprava těchto pochutin z prvotřídních surovin. Pokud si necháte v řeznictví namlít kvalitní hovězí maso a doma si z něj uděláte kvalitní hamburger, který vložíte do celozrnné housky, nelze proti tomu nic namítat.

Stejně jako s domácí pizzou s omáčkou z čerstvých rajčat. Možná vás to dokonce vyjde levněji než ve fast foodu. Zdravější to bude každopádně, a to je hlavní. Zdraví totiž máme jen jedno a jídlo je jedna z nejdůležitějších věcí, která ho ovlivňuje.

Do jídla ve fast foodu se připadává velké množství soli. Do hamburgrů se přidává strojově oddělené maso, které je levnější než maso. Největším nebezpečím je skrytý cukr ve slazených nápojích nebo v pečivu. Pokud se člověk stravuje zdravě, může si dovolit si fast food občas dopřát.
Související články
Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyptě, který bude mít premiéru ve čtvrtek 29. února ve 20:00 na televizní stanici Viasat Nature. Všech 90 druhů dnes žijících velryb […]
Mnozí zmiňují divočáky, lišky, jeleny nebo dokonce medvědy. Stále častěji se s divokými zvířaty setkáváme přímo v ulicích měst. Proč se tak děje a zda je za to někdo zodpovědný, to jsou otázky, které necháme na jiných. My se raději podíváme do jiných zemí a prozkoumáme, jaká další zvířata po celém světě se přizpůsobila životu […]
Svět ukrývá mnoho pokladů a tajemství. I když objevitelů, historiků a cestovatelů je hodně, některá pozoruhodná místa jsou stále překvapením pro mnohé z nás. Neprobádané místa Ázerbájdžánu, rozmanitá historie Albánie či úchvatná atmosféra Kypru jsou jedny z míst, která nám mají co nabídnout a vyprávět. Uznávaná historička Bettany Hughes, se vydala prozkoumat pozoruhodné úkazy, o kterých jste možná doposud neslyšeli. Hora, […]
Velká jezera Severní Ameriky jsou zásobárnou pětiny světové sladké vody a páteří obrovského ekosystému, který ze všech úhlů ve třech dílech zkoumá nový kanadský dokument Nezkrocená Velká jezera. V premiéře jej uvidíte na Viasat Nature v pondělí 5. července. Hořejší jezero, Huronské jezero, Michiganské jezero, Erijské jezero, Ontarijské jezero a další menší jezera a řeky […]
reklama
Historie
Cechmistr musel vést příkladný život
Mezi svými cechovními druhy se těší velké vážnosti. Takové, že ho ostatní následují i do boje, když je to třeba. Jistý Vodička, představený cechu řezníků, v roce 1310 vede jeho členy do bitvy o Prahu, kterou svádí Jan Lucemburský s Jindřichem Korutanským. Za odměnu bude povýšen na pražského primátora.   Cechy, které sdružují zástupce konkrétních […]
Zkamenělá nacistická ideologie: Prora rekreanty nikdy nepřivítala
Nacisté chtějí mít všechno pod kontrolou. Na Němce dohlížejí i v jejich volném čase a snaží se jim plánovat dovolenou. Pro tyto účely se rozhodnou na ostrově Rujána vybudovat obří rekreační areál.   Za monstrózní projekt je zodpovědná nacistická organizace Kraft durch Freude (Radostí k síle), starající se o volný čas pracujících. Osm ubytovacích bloků […]
Kdo ovládne bitvu o stovku?
Od chvíle, co na silnici vyjede první automobil, se jeho konstruktéři i majitelé předhánějí v tom, kdo pojede rychleji.   Do dějin se nejprve zapíše anglický prodejce vozů Benz Walter Arnold, který je policejním strážníkem 8. ledna 1896 v hrabství Kent přistižen, když se řítí po silnici závratnou rychlostí 13 kilometrů v hodině. Policista ho s vypětím všech […]
Právník uprchl z vězení v bedně na knihy
V nohou má křeč, napětím ani nedýchá. Už několik hodin leží namačkán v jen asi metr dlouhé dřevěné schránce. Jakmile škvírami v bedně pronikne dovnitř závan mořského vzduchu, s úlevou si oddychne: „Konečně svoboda…“   Patří k nejvšestrannějším učencům své doby. Má zkušenosti jako vysoký funkcionář v nizozemských provinciích a následně jako švédský diplomat ve Francii. Kromě toho se […]
Zajímavosti
Proč vyplazujeme jazyk?
Vypláznout na někoho jazyk není zrovna slušné. Ovšem vždycky to neznamená výsměch či pohrdání! Je třeba sledovat kulturní kontext, psychiku daného člověka i momentální situaci. Možných vysvětlení je mnohem víc…   Procházíte se po tibetské vesnici a kolemjdoucí na vás vyplázne jazyk. Všechno je v pořádku, vyplázněte ho na něj taky! Hlavně na venkově, kde […]
QR kód: Černobílé kostičky ukrývají poselství
Používáme ho denně, jen někteří ale tuší, že původně byl určen k úplně jiným účelům. Dnes je QR kód nedílnou součástí moderní doby.   Co zkratka QR znamená? Dvě písmena ukrývají spojení „quick response“, což v angličtině znamená „rychlá odpověď“. Zrození technologické vychytávky nastává v japonské společnosti Denso Wave, která se zaobírá výrobou automobilových komponentů pro […]
Mihotavé plamínky: Od kdy si svítíme svíčkami?
Před vynálezem svíček lidé osvětlovali své domovy a cesty ohněm, pochodněmi a lampami. Nejstarší dosud nalezený svícen pochází z etruské hrobky v italském Orvietu, datované do 7. století př. n. l. Tyto první archeologické důkazy však neznamenají, že si naši předkové nevyráběli svíčky ještě mnohem dříve.   Svícny se objevují i na mnoha dalších archeologických […]
Důkaz lásky: První zásnubní prsteny měli už v antice!
Když zásnubní prsten, tak s diamantem! Je to zkrátka klasika. Ale před koncem 19. století jsou diamantové zásnubní prsteny neobvyklé. To tradice nošení zásnubních prstenů je mnohem delší. Sahá dokonce až do antického Říma!   Římská starověká pravidla jsou důvodem, proč zásnubní prsten nosí pouze ženy. Tehdy totiž symbolizuje, které jsou pro potenciální nápadníky už […]
Záhady a napětí
Záhada vrchu Mouřenec: Straší tam přízraky mrtvých vojáků?
Na vrchu se drží oblaka mlhy. Vzduch je zde těžký a atmosféra tíživá. Přichází soumrak s ním i otázky, které dosud nebyly zodpovězeny. Opravdu se na Mouřenci po setmění objevují duchové padlých vojáků? Nebo jde o pouhé halucinace?   Vrch Mouřenec leží v údolí řeky Otavy na Šumavě. Působí jako místo, kde se zastavil čas. […]
Temné obavy herce Randyho Quaida: Pronásledovali ho nájemní vrazi z Hollywoodu?
Americký herec Randy Quaid má všechno. Tedy alespoň do chvíle, než začne tvrdit, že po něm i jeho ženě Evi jde tajná organizace. Skupina „Star Whackers“, prý tvořená elitou Hollywoodu, má podle něj na svědomí smrt několika hollywoodských herců: Heatha Ledgera, Davida Carradina a dalších. Byli Quaid se svou ženou na seznamu dalších obětí, jak […]
Hrobka faraona Psusennese: Tajemnější než legendární Tutanchamon?
V Egyptském muzeu v Káhiře, jen pár vitrín od slavného Tutanchamona, spočívá za sklem archeologický nález, který v návštěvnících budí úžas. Nádherný stříbrný sarkofág je snad ještě zajímavější než ve zlatě vyvedená maska Tutanchamona, a přesto jej nikdo nezná. Proč tomu tak je? A kdo byl faraon, jehož tělo v něm kdysi odpočívalo?   Píše se březen roku 1940. […]
Smrtící ostrov Gruinard: Britská vláda ho úmyslně zamořila antraxem!
Malý skotský ostrov Gruinard je za druhé světové války bombardován sporami antraxu, což z něj na dlouhé desítky let učiní jedno z nejnebezpečnějších míst na světě. Vstup na ostrov je od té doby přísně zakázán. Po dekontaminaci je sice prohlášen za bezpečný, pochybnosti ale zůstávají. A ještě zesílí poté, co ostrov v roce 2022 zachvátí […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Lahodná bramboračka
tisicereceptu.cz
Lahodná bramboračka
S nástupem chladných dní přijde vhod výživná polévka. Díky zdravému tuku ghí naše tělo lépe vstřebá potřebné vitamíny. Potřebujete 3 větší brambory 1/2 celeru 2 mrkve 1 petržel 2 stroužky če
Perníková chaloupka a realita: Překvapivé paralely mezi pohádkou a skutečným světem
epochaplus.cz
Perníková chaloupka a realita: Překvapivé paralely mezi pohádkou a skutečným světem
Příběh o Jeníčkovi a Mařence zná každé dítě. Děsivá pohádka o kruté čarodějnici, která láká děti do domku z perníku, aby je pak upekla v peci. Děti ji však přelstí, a babizna nakonec umírá ve vlastním ohni. Takto příběh zaznamenali bratři Grimmové v roce 1812, ale mnozí historici a badatelé se domnívají, že tato verze
Livigno poprvé v historii hostí závod Světového poháru mužů v Super-G
iluxus.cz
Livigno poprvé v historii hostí závod Světového poháru mužů v Super-G
Livigno se chystá na historický okamžik. Pouhý měsíc před začátkem zimních olympijských her 2026 přivítá tato ikonická alpská destinace poprvé v historii závod Světového poháru v alpském lyžování – Su
Katedrála pro koně: V Zákupech se chlubí barokním skvostem
historyplus.cz
Katedrála pro koně: V Zákupech se chlubí barokním skvostem
Barokní přestavbu zámku v severočeských Zákupech dokončila na přelomu 17. a 18. století Anna Marie Františka Toskánská. Po energické milovnici lovu a jezdectví v areálu zůstala i unikátní konírna. Je velmi bohatá a svoje peníze utrácí zodpovědně a s rozvahou. Velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská (1672–1741) je investuje především do rozvoje zámku v Zákupech. Díky
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Bezpečná schránka na severu: Česko poslalo do Globálního úložiště semen novou zásilku
21stoleti.cz
Bezpečná schránka na severu: Česko poslalo do Globálního úložiště semen novou zásilku
Špicberky jsou souostroví v Severním ledovém oceánu spadající pod Norsko. Snad každý je má spojené se zimou, sněhem a ledem. Mnohem méně lidí už ví, že tu funguje Globální úložiště semen, důležitých p
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Víc než jen pokrevní pouto!
skutecnepribehy.cz
Víc než jen pokrevní pouto!
Žijeme s bratrem v malém domku na kraji vesnice, kde čas jakoby se zastavil. Dům je starý, patřil totiž už našim prarodičům. Dřevěné trámy, zahrádka s ovocnými stromy, kuchyň s kamny, na kterých pořád vařím. S Karlem, který je o tři roky mladší než já, jsme se sem nastěhovali po smrti rodičů. Já byla po těžkém rozvodu, kdy mě manžel v šedesáti opustil pro mladší,
Oko, do duše okno – třeba vylepšené!
panidomu.cz
Oko, do duše okno – třeba vylepšené!
Nejste spokojeni se svou barvou očí a alespoň někdy byste chtěli změnu? Pořiďte si barevné kontaktní čočky. Váš pohled může zářit, potemnět, anebo se podobat divoké kočce. Oči nás při kontaktu s druhým člověkem nejvíc upoutají. Ne všem se však jejich barva líbí. Potom zaskočíme do obchodu, nebo si po internetu objednáme „jiné oči“. *
MIND dieta: recept pro zdravý mozek
nejsemsama.cz
MIND dieta: recept pro zdravý mozek
Jste to, co jíte, tady platí i pro duševní zdraví. Věděla jste, že prevencí Alzheimerovy nemoci je i jídlo? Alzheimerova choroba straší celý svět. Dobrou zprávou ale je, že MIND dieta může riziko jejího vzniku snížit. Jídlo jako lék pro mozek Lékařské studie ukazují, že to, co máte na talíři, může zpomalit stárnutí mozku a snížit riziko demence až
Utajený rozchod Holubové s manželem?
nasehvezdy.cz
Utajený rozchod Holubové s manželem?
Hvězda seriálu Jedna rodina Eva Holubová (66) našla před lety ve výtvarníkovi Miroslavu Zdeňkovi (67) toho pravého. Mají spolu dvě děti, nikdy se nemluvilo o žádné krizi, možná až podezřelá idylka. J
Callanish: Je to místo s mystickou aurou, nebo jen starověký kalendář?
enigmaplus.cz
Callanish: Je to místo s mystickou aurou, nebo jen starověký kalendář?
Představte si kamenný kruh starší než Stonehenge. Uprostřed divoké skotské krajiny se tyčí menhiry, které po tisíce let mlčí a střeží svá tajemství. Co nám chtějí říct? A jaké znalosti měli naši předk
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz