Zajímavosti

Proč pláčeme při krájení cibule?

Proč pláčeme při krájení cibule?

Ať už syrová, osmažená nebo třeba grilovaná, je cibule základem mnoha pokrmů. Ale její nenahraditelná chuť vyžaduje určitou oběť: kdo ji krájí, brzy pocítí, že ho začínají pálit oči a záhy se přidá také slzení. Ale proč nás tato nevinná činnost vždycky rozpláče?

Viníka můžeme jednoduše identifikovat. Pokud je cibule neporušená, je neškodná. Ale když se naseká, nakrájí nebo rozdrtí, dojde k poškození jejích buněk. Dříve oddělené látky se setkají, dochází k vzájemné reakci a specifický enzym vytvoří kyselinu sulfenovou, která se přeskupí do chemické látky známé jako syn-propanthial S-oxid, nazývaný také slzotvorný faktor.

Tato těkavá látka se snadno vypařuje a při kontaktu s očima způsobuje pocit pálení. To vede k produkci slz, které mají opláchnout dráždivou látku.

Spotřeba cibule v České republice je asi 11 kilogramů na jednoho obyvatele ročně.

Ostrý nůž a chlazení mohou pomoci

Je pravděpodobné, že tento mechanismus se vyvinul jako obrana, mající za úkol zastavit hmyz, zvířata nebo parazity, které by mohly rostoucí cibuli poškodit. A jak se pláči při krájení cibule vyhnout?

Nejjednodušší je sáhnout po přístroji na krájení cibule. Pro ty, kteří dávají přednost klasice, mají odborníci několik tipů. Doporučují například používat ostrý nůž, který poškodí méně buněk a vytvoří tak menší množství dráždivých látek než nůž tupý.

Dalším vhodným postupem může být uložení cibule na 30 minut do chladničky a následné odříznutí jejího vršku. Po oloupání slupky je důležité nechat její kořen neporušený, protože tato část obsahuje nejvyšší koncentraci slzotvorných látek.

Když při krájení cibule (ideálně zchlazené) použijete ostrý nůž, uroníte méně slz.

Šlechtitelské úsilí

Různé druhy cibule mají odlišné množství dráždivých látek a některé způsobují menší podráždění očí než jiné. Odborníci se také snaží vyšlechtit cibuli, která by vyvolávala menší problémy a způsobovala mírnější reakci.

Její chuť a vůni popisují jako sladkou a jemnou. Ale gastronomičtí experti varují, že podobné snahy sice zvýší pohodlí pro kuchaře, nicméně gurmáni už tak nadšení nebudou.

Látky, odpovědné za slzotvorný faktor, jsou stejné aromatické sloučeniny, které dodávají cibuli její typickou chuť, takže jejich snížením by došlo také ke zmírnění charakteristické chuti a vůně cibule. Je to něco za něco: kdo si chce vychutnat cibuli se vším všudy, musí vydržet i trochu toho pálení a slz.

Podobně extrémní ochrana je asi vzácná, ale citlivější lidé používají třeba brýle nebo štít.

Více z Zajímavosti

První zmrazený člověk: Na lék proti rakovině čeká už 55 let!

Zajímavosti24.11.2022

Ťukni tlapou: Dokážou zvířata ovládat počítače?

Zajímavosti21.11.2022

Velký londýnský smog: Konečně známe jeho příčinu!

Zajímavosti14.11.2022

Nenápadný, ale ostrý mixér slaví 100 let!

Zajímavosti10.11.2022

Les Svastika: Hákový kříž uprostřed lesů

Zajímavosti7.11.2022

Čemu jste celý život věřili, ale není to (tak úplně) pravda

Zajímavosti4.11.2022

V objetí chutí: 4 slavná národní jídla

Zajímavosti3.11.2022

Proč pláčeme při krájení cibule?

Zajímavosti31.10.2022

Nejslavnější uaáá: Jak šel čas se lvími maskoty Hollywoodu

Zajímavosti27.10.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Heboučké zachumlání
panidomu.cz

Heboučké zachumlání

Deky, plédy, kožešiny, televizní župany – nic není...
Spisovatelé a nadpřirozeno: Paranormální zážitky slavných autorů překonávající jejich fantazie!
enigmaplus.cz

Spisovatelé a nadpřirozeno:...

Francouzský spisovatel Guy de Maupassant má...
Rigatoni se slaninou
tisicereceptu.cz

Rigatoni se slaninou

Těstoviny se špenátem a slaninou...
Bývalí obyvatelé domu žijí s námi
skutecnepribehy.cz

Bývalí obyvatelé domu žijí...

Přítel koupil nemovitost,...
Věda odstartovala boj proti Spermagedonu
21stoleti.cz

Věda odstartovala boj proti...

Coby potomci Adama a Evy jsme byli...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Není krokodýl jako krokodýl
epochaplus.cz

Není krokodýl jako krokodýl

Jedni si vybrali vodu sladkou, druzí slanou, všichni...
Kdo je tajným milencem krásné Halouzkové?
nasehvezdy.cz

Kdo je tajným milencem...

Krásná rusovlávska Natálie...
Chodsko a Domažlicko: Za krásami zřícenin
epochanacestach.cz

Chodsko a Domažlicko: Za...

Kromě hradů, jejichž jména...
Partnerství hodinářské značky Oris a hasičů Coulson Aviation
iluxus.cz

Partnerství hodinářské značky...

Značka Oris vyvíjí aktivity na mnoha frontách, aby...
Zletilost v 18? U nás platí teprve od roku 1950
epochaplus.cz

Zletilost v 18? U nás platí...

Hranice zletilosti v dějinách se hodně měnila. Kniha...
Stojí lásce v cestě Třeštíkova manželka?
nasehvezdy.cz

Stojí lásce v cestě...

Svůj vztah s TOMÁŠEM...