Zajímavosti

Proč tak rádi chroupáme?

Proč tak rádi chroupáme?

Co mají společného jablka, okurky, popcorn, kukuřičné lupínky, slané tyčinky nebo brambůrky? Jakmile začnete jakoukoliv tuto pochutinu jíst, bude váš prožitek doprovázet typický křupavý zvuk. Zvuk, který je v nás zakořeněn už tisíce let a který rozhoduje o tom, co sníme, a co ne!

Píše se rok 2003, když se gastrofyzik a profesor experimentální psychologie na Oxfordské univerzitě Charles Spencer rozhodne uchýlit k netradičnímu testování. Dvacítce respondentů rozdá brambůrky Pringles, které jsou jeden jako druhý. Posadí je do zvukotěsné laboratoře, kde je zvuk křupnutí přenášen do sluchátek, které mají na uších.

V průběhu testování Spencer snižuje a zvyšuje hlasitost křupnutí a pozoruje, jak na to jedlíci reagují. Při hlasitém křupnutí je patrná spokojenost a padají poznámky o čerstvosti. V okamžiku, kdy je hlasitost křupnutí snížena, respondenti označí brambůrky za staré a nechutné.

„Chybějící zvuk u jídla je pro nás velmi důležitý,“ vysvětluje Charles Spencer výsledky svého pokusu a pokračuje: „Je to první věc, která nás může varovat před tím, že daná potravina není čerstvá.“

Pokud při jídle neslyšíme klasické křupnutí, začneme pochybovat o jeho čerstvosti.

Křupavé je lepší

Zvuk křupavého jídla je přenášen vzduchem i kostmi do našeho vnitřního ucha. Když slyšíme, co jíme, je naše spotřeba potravin větší. Jakmile se onen zvuk nedostaví, přistupujeme k jídlu s nedůvěrou a snažíme se potravinu prozkoumat z jiného hlediska – ať už je to zrak nebo čich. Tuto schopnost jsme podědili od našich zvířecích předků. Ti konzumují hlavně ovoce a měkké tkáně.

Často se jim ale této stravy nedostává, a tak nastupuje plán B – křupavý hmyz a části rostlin. Ještě než člověk objeví oheň, dělá to úplně stejně. S tepelnou přípravou jídla se mu najednou začne otevírat nové spektrum energeticky bohatých potravin, které jsou díky přípravě na ohni rovněž křupavé.

Díky tomu si v naší genetické výbavě neseme informaci o tom, že co je křupavé, je přínosné!

Když se u jídla objeví slovo „křupavé“ lidé po něm více touží

Hudba žvýkání

Jak to, že v současné době je řada křupavých pochutin považována za nezdravé? Za vším stojí obchodní marketing, který si touhu po křupavém vezme za svou bernou minci. Například v 80. letech minulého století utratí texaský výrobce brambůrků Frito-Lay 40 000 dolarů za to, aby vyvinul nejkřupavější chips.

„Nesměl být ani příliš silný, ani příliš tvrdý, protože to zákazníci odmítali,“ vzpomíná Herbert Stone, který se na výzkumu podílel. Touhu po křupavém využívají i šéfkuchaři při sestavování svého menu. „Můžete do názvu jídla přidat cokoliv, ale jakmile se tam objeví slovo křupavé, úspěch je okamžitě zaručen,“ tvrdí známý americký šéfkuchař Mario Batali (*1960).

Je to dáno tím, že už pouhá myšlenka na křupavost v nás vyvolává pocit hladu. Kromě toho existují i další teorie, které se snaží vysvětlit oblibu křupavého jídla. S jednou takovou přijde americký výzkumník v oblasti chutí a vůní Alan Hirsch.

„Když si kousnete do ledu nebo bramborových lupínků, zdravým způsobem vybijete svou nahromaděnou agresivitu,“ upozorňuje vědec, který křupání označuje za „hudbu žvýkání“.

I když původně je řada křupavých věcí zdravých, dnes je tomu spíše naopak.

Více z Zajímavosti

Nejhorší žraločí útok v dějinách: Trest za přivezenou atomovku?

Zajímavosti26.9.2022

Ústa pravdy: Kdo lže, může přijít o ruku!

Zajímavosti22.9.2022

Souprava Mercury: Vlak jako ze sci-fi filmu

Zajímavosti19.9.2022

Pinball: Pořádně neposedná kulička

Zajímavosti15.9.2022

Co je to kybernetická bezpečnost a proč na ni musíme dbát nejen ve světle aktuálních událostí?

Zajímavosti15.9.2022

Jak rozeznat ovoce a zeleninu?

Zajímavosti12.9.2022

Nejluxusnější jachta světa má jediný zádrhel: Neexistuje!

Zajímavosti8.9.2022

Bestie z Gévaudanu rozpoutá mediální šílenství!

Zajímavosti5.9.2022

Startuje nový školní rok… Jakou máte doma „wifinu“?

Zajímavosti5.9.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhadné stavby u Machu Picchu
21stoleti.cz

Záhadné stavby u Machu Picchu

Ruiny skalního města Machu Picchu v exotických...
Impozantní Rabí
epochanacestach.cz

Impozantní Rabí

Romantický hrad Rabí patří...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Útok za plného provozu
epochaplus.cz

Útok za plného provozu

Muzeum Emila Bührleho v osmém obvodě švýcarského...
Nohy jsou obrazem naší duše aneb barefoot z pohledu ženy
panidomu.cz

Nohy jsou obrazem naší duše...

Kdysi dávno jsem si koupila boty,...
Proč si Stalin rozmyslel vystěhování Židů?
epochaplus.cz

Proč si Stalin rozmyslel...

Sovětský vůdce Josif Vissarionovič Stalin měl po 2....
Bude o „Kolečko“ navíc?
nasehvezdy.cz

Bude o „Kolečko“ navíc?

Herečka Denisa...
Soutěž s naBOSo. Proč chodit v barefoot botách?
iluxus.cz

Soutěž s naBOSo. Proč chodit...

Chůze je považovaná za nejzdravější a...
Uteče od Bereniky nakonec i její druhý manžel?
nasehvezdy.cz

Uteče od Bereniky nakonec i...

BERENIKA KOHOUTOVÁ (31)...
Zvědavost mě vedla do strašidelného lesa
skutecnepribehy.cz

Zvědavost mě vedla do...

Slyšela jsem o tom lese mnoho...
Rustikální koláč se žampiony
tisicereceptu.cz

Rustikální koláč se žampiony

Lahodný bramborový koláč přijde k chuti...
Měsíční kámen: Podpora při významných životních krocích
enigmaplus.cz

Měsíční kámen: Podpora při...

Za jeho mystickým leskem, který si cení šperkaři po...