reklama
Lifestyle

Proč těsto zlobí?

Proč těsto zlobí?

Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba?

Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Srazí-li se tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.

Na vině může být i přidaná zálivka (mléko, voda), která se včas nestačila vsáknout do mouky.

Nekyne a nekyne Důvodem, proč těsto nevykyne, bývají většinou staré kvasnice nebo prošlé sušené droždí. Také je možné, že jste droždí spařili, to znamená, že jste k němu přilili příliš horké mléko, vodu nebo tuk, které kvasinky zabily. Musíte také vystihnout, kdy je těsto vykynuté. Jakmile překyne, klesá, řídne a pečivo je malé a tuhé.

Těsto je vykynuté, když asi o polovinu nabude, je hladké, lesklé a pružné.

Vytlačíme-li do něj prstem důlek, rychle se vyrovná.

Sníh z bílků nejde vyšlehat
Na vině mohou být stará vajíčka. Při oddělování bílku od žloutků pečlivě hlídejte, aby ani kousíček žloutku nezůstal v bílku. Další přísady (cukr, kakao…) přidávejte po lžičkách a pomalu, opatrně zašlehávejte.

Aby nevznikl „trhanec“
Pokud se pečivo při pečení trhá, nejspíš jste nastavili troubu na příliš vysokou teplotu. Případně jste pečivo před pečením nepotřeli tukem, vajíčkem, mlékem či cukrovou vodou a příliš rychle se zapekla kůrka.

Buchta se při pečení propadla Příčinou může být studený vzduch, který jste pustili do rozpálené trouby na začátku pečení, nebo v jeho průběhu při častých kontrolách (otevírání dvířek). Studený vzduch pronikl do těsta. Nebo jste mohli zkrátit doporučený čas pečení.Moučník se srazilNejčastější příčinou bývá „šok“, který těsto při pečení zažije.

Po vyndání z trouby s moučníkem na plechu nikdy nebouchejte a nedávejte ho do studena.

Více z Lifestyle

Čtvrtý mušketýr v avantgardním plášti DS

Lifestyle28.6.2022

Abyste do cíle dorazili zdraví

Lifestyle23.6.2022

Mandarin Oriental Paris – Lahodné umění

Lifestyle21.6.2022

Aby při spaní nezlobilo…

Lifestyle16.6.2022

Casa Tau: No.1 na Airbnb

Lifestyle14.6.2022

Před bezem klekni

Lifestyle9.6.2022

Bugatti do kanceláře i kavárny

Lifestyle7.6.2022

Venice Simplon – Orient Express Urozený šlechtic z Francie

Lifestyle31.5.2022

Jste makoví?

Lifestyle26.5.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Labské údolí: Famózní scenérie a skřítci v jednom
epochanacestach.cz

Labské údolí: Famózní...

Labské údolí je samo o sobě...
Zavře ji rodina do léčebny?
nasehvezdy.cz

Zavře ji rodina do léčebny?

Autonehoda, odmítnutí...
Proč se Francouzi báli papírových peněz jako čert kříže?
epochaplus.cz

Proč se Francouzi báli...

„Dosáhnete obrovských zisků ze zámořských...
„MASAKRY“ ON-LINE: Co vidí satelity?
21stoleti.cz

„MASAKRY“ ON-LINE: Co...

Nikdy v historii médií nebylo tak...
Odtrhli nás od sebe na dlouho
skutecnepribehy.cz

Odtrhli nás od sebe na dlouho

Někdy se přihodí věci, které se...
Kukuřice pečená v troubě
tisicereceptu.cz

Kukuřice pečená v troubě

Ingredience 4 kukuřičné klasy 3 lžíce oleje 1 lžička...
První filmová superstar se otráví jedem na mravence!
epochaplus.cz

První filmová superstar se...

Zesláblá postava světlovlasé Florence Lawrenceové...
Proč se zbavila svého majetku?
nasehvezdy.cz

Proč se zbavila svého majetku?

Před pár měsíci se...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...
Oslava nekompromisní kvality
iluxus.cz

Oslava nekompromisní kvality

Švýcarská hodinářská manufaktura...
Stojí v Indii chrám pokrytý tunou zlata?
enigmaplus.cz

Stojí v Indii chrám pokrytý...

Legendární Zlatý chrám byl postaven v indickém...