reklama
Zajímavosti

První chipsy servíruje kuchař jako pomstu

První chipsy servíruje kuchař jako pomstu

Neumíme si bez nich představit sledování filmu. Přijdou k chuti v hospodě i na párty. V takové chvíli křupavému zvuku neodolají ani ti, kteří plátky brambůrek, smažených v poctivé lázni oleje, nemusí. Dietologům však hrůzou vstávají vlasy na hlavě.

Američan George Speck (1824–1914) s indiánskou a afroamerickou krví, který si brzy začne říkat George Crum, miluje lov. Když ale pozoruje, jak jeho pracně ulovenou divokou zvěř dokážou někteří kuchaři kulinářsky zprznit, postaví se ke sporáku raději sám. Majitel restaurace na severovýchodě New Yorku, kde George pracuje, je nadšený vytříbenými chutěmi mladého chlapce.

Z lovce se stává kuchař, o jehož experimentální kuchyni se mluví široko daleko. Díky svému věhlasu brzy povýší a přesune se do kuchyně luxusního hotelu Moon´s Lake House Saratoga Springs ve státě New York.

Netuší, jak moc mu tato práce změní život.

Za jejich vynálezem stojí Američan George Speck, který už neví, jak si má poradit s náročným zákazníkem.

Jenom samé brambory!

Nastává 24. srpen roku 1853, den jako každý jiný. Crum servíruje hostům své vybrané speciality, když najednou přijde netradiční objednávka na francouzské brambory. George Crum je sice uvaří podle svého nejlepšího svědomí, ale náročný host je silně znepokojen: „Ty brambory jsou moc silné,“ posílá vzkaz po číšníkovi. George Crum s nechápavým pohledem připraví tenčí verzi francouzských brambor.

Host opět není spokojen a lamentuje, že kvůli síle brambor nerozezná další chutě pokrmu. „Necítím ani to koření, jen brambory, brambory,“ čílí se. George se nevzdává a krájí opravdu tenké brambůrky. Jenže ouha. Subtilní kousky se ve vodě rozpadnou.

„Co budeš dělat?“jsou zvědaví kolegové.

Podle jiných teorií usmaží první brambůrky Kate Wicksová, která v kuchyni také pracuje.

Hm, vynikající

Experimentátor Crum se nevzdává. Celou porci vhodí na pánev s netrpělivě bublajícím olejem. Tenoučké plátky hostovi ještě schválně přesolí, aby bylo cítit i něco jiného než ty brambory! Po prvním křupnutí brambůrků v ústech věčného stěžovatele všichni netrpělivě čekají jeho reakci. „Vynikající! To je nějaká místní specialita?“ překvapí host. Není, ale od této doby se stane.

Na menu dostane čestný název Saratoga Chips.

Obliba brambůrků roste do závratných výšin a Crum si v roce 1860 otevírá svoji vlastní restauraci s názvem Crum´s House, která funguje následujících 30 let!

Šustí to, křupe to, chutná to. Letos oslavily brambůrky už své 166. narozeniny!

Proti gustu…

Během půl století se pokrm rozšíří po celých Spojených státech. V roce 1895 se brambůrky začnou prodávat v obchodě, ve 20. letech minulého století nahradí ruční krájení brambor strojová výroba. První celonárodní značka v USA vznikne v roce 1932, kdy ji založí podnikatel Herman Lay (1909–1982). Dnes existuje nepřeberné množství chutí a tvarů.

Zatímco ve Spojených státech se těší oblibě hlavně solené a s příchutí barbecue, v Kanadě je oblíbená jalapeňos příchuť, v Británii netradiční octová a u nás vítězí slaná varianta!

Více z Zajímavosti

Růžový cejch smrti: Od znaku hanby k symbolu hrdosti

Zajímavosti6.10.2022

Když se poklidný život reverenda promění v divokou jízdu

Zajímavosti4.10.2022

Krvavá tečka za Opus 40: Tvůrce skončí na dně vlastního lomu

Zajímavosti3.10.2022

Fenomén hikikomori: Izoluji se, tedy jsem!

Zajímavosti29.9.2022

Nejhorší žraločí útok v dějinách: Trest za přivezenou atomovku?

Zajímavosti26.9.2022

Ústa pravdy: Kdo lže, může přijít o ruku!

Zajímavosti22.9.2022

Souprava Mercury: Vlak jako ze sci-fi filmu

Zajímavosti19.9.2022

Pinball: Pořádně neposedná kulička

Zajímavosti15.9.2022

Co je to kybernetická bezpečnost a proč na ni musíme dbát nejen ve světle aktuálních událostí?

Zajímavosti15.9.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ukládejte své šperky stylově
panidomu.cz

Ukládejte své šperky stylově

Kde máte prstýnky, řetízky, náramky a náušnice?...
Restaurace hotelu The Mozart Prague má nové menu i šéfkuchaře
iluxus.cz

Restaurace hotelu The Mozart...

Pražská gastronomická scéna je díky nově...
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
epochanacestach.cz

Noc vědců v Národním zemědělském...

Už pošesté se Národní...
I přes překážky ke hvězdám: 3 slavné slepé osobnosti
epochaplus.cz

I přes překážky ke hvězdám: 3...

Nevinně vypadající fotbalové utkání pomalu končí. Jeden z...
Záhada porážky Napoleona hordou ušáků
epochaplus.cz

Záhada porážky Napoleona...

Napoleon Bonaparte je všeobecně považován za...
Z velké kamarádky se stal nepřítel!
nasehvezdy.cz

Z velké kamarádky se stal...

Je to jako noční můra....
Antigravitační zařízení Thomase Browna: Kam zmizel přelomový vynález?
enigmaplus.cz

Antigravitační zařízení...

Americký vynálezce ve 2. letech minulého století...
Lehký bramborový salát
tisicereceptu.cz

Lehký bramborový salát

Odlehčenější varianta klasického bramborového...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Nečekaný druh závislosti: Nosní kapky mohou být nebezpečné
21stoleti.cz

Nečekaný druh závislosti:...

Patříte k těm, které každoročně potrápí rýma,...
Na všechno je nyní dost času!
skutecnepribehy.cz

Na všechno je nyní dost času!

Honíte se a chcete všechno...
Uteče jí Hecko raději za jinou?
nasehvezdy.cz

Uteče jí Hecko raději za...

Ještě ani neporodila své první...