Zajímavosti

Rituál sokušinbucu: Jak se mniši mumifikují zaživa?

Rituál sokušinbucu: Jak se mniši mumifikují zaživa?

Ten mučivý proces trvá 3000 dní. Po jeho skončení je z dotyčného nový člověk – sokušinbucu, v překladu živoucí buddha. Tím se ovšem stane jen, když se vše povede tak, jak má. V opačném případě končí rozkládající se tělo v ohni.

U ortodoxních buddhistů sokušinbucu podporu nenajde. Nepovažují tělo za důležité. Představuje pro ně jen zdroj utrpení. Za svůj ale rituál přijmou jiní, hlavně škola japonského ezoterického buddhismu Šingon. Její zakladatel, učenec a básník Kúkai (774–835) je mnohými považován za vůbec prvního, který náročný proces úspěšně dokončí.

Od 11. do 19. století se mniši z této školy vydávají na extrémně trýznivou cestu ke smrti, která v jejich očích neznamená konec, nýbrž povýšení mysli jednotlivce k božské dokonalosti. Jen málokdo ovšem takového cíle dosáhne. Dohromady trvá 3000 dnů, rozdělených do tří období.

Jen málokterý mnich dotáhne úmornou proceduru do konce, tedy úspěšného konce.

Na jídelníčku jehličí a šišky

V prvním 1000 dnech jde hlavně o to zbavit tělo tuku. Na půst jsou sice mniši zvyklí, jíst ale po tři roky jen hrsti oříšků a bobulí je přetěžký úkol. Mimo to dlouhé hodiny meditují v ledových vodách horských řek a nejrůznější pohybovou aktivitou se snažit eliminovat tělesný tuk. Dalších 1000 dní je co se stravy týče ještě skromnější.

Na jídelníčku je jehličí, semínka vytřepaná z šišek, samozřejmě i samotné šišky a loupaná kůra. Není divu, že někteří mniši se pokoušejí zahnat kručení v žaludku polykáním oblých říčních kamenů.

Čajem proti mrchožroutům

Ani s pitím to není žádná sláva. K dispozici je jen ta voda, která mnichovi při modlitbách, meditaci a prozpěvováním manter naprší do úst. Silná dehydratace má pomoci ke konzervaci těla. Po ruce je sice také čaj, který dotyčný začne pít ke konci druhé fáze, ten má ale jiné úkoly, než zahnat žízeň.

Vyrábí se totiž z toxické mízy stromu uruši (škumpa fermežová), která se jinak používá pro výrobu laku na nábytek, a tak nechutná zrovna lahodně. Žaludek se po něm obrací naruby a tělo se skrz ústa snaží vyhodit vše, co v něm ještě dosud zbylo.

A o to jde. Zvracení má totiž za následek ještě větší dehydrataci. Jed, obsažený v čaji, navíc kontaminuje tělesné tkáně, díky čemuž nebude tělo po smrti chutnat mrchožroutům. Je však potřeba si hlídat dávkování, aby mnich nezemřel ještě před koncem celého rituálu.

Thajský mnich Dhum Kitthisaro, ležící v chrámu Chontanprasit, je cílem mnoha turistů.

Sláva vítězům, čest poraženým

Posledních 1000 dní už vydrží jen ti nejsilnější. Pokud se v na kost vyhublé schránce skrývá ještě nějaký život, je mnich přenesen do temné hrobky, kde zaujme meditativní pozici. Aby se neudusil, má k dispozici trubici, kterou seshora proudí vzduch. A také zvoneček, kterým každý den dává vědět, že ještě žije.

Když se přestane ozývat, je hrobka neprodyšně uzavřena a opětovně otevřena až po dalších 1000 dnech. Teprve tehdy se ukáže, zda mnich ve svém snažení uspěl. Pokud jeho tělo mezitím podlehlo rozkladu, je oceněn za snahu prohlášením za významného mnicha a ostatky spáleny.

Jestliže ale zůstala tělesná schránka dobře zachovalá a ve správné pozici, je prohlášen za živoucího buddhu a následně uctíván v chrámech stejně jako on.

Také na mumifikovaného mnicha Luang Pho Daenga se do Thajska sjíždějí davy.

Více z Zajímavosti

Nelítostná smrt Gianniho Versace: Proč musel zemřít slavný návrhář?

Zajímavosti22.2.2024

Loď svobody: Plovoucí město, kde by chtěl žít každý

Zajímavosti19.2.2024

Indiánský lapač snů: Opravdu zahání zlé energie?

Zajímavosti15.2.2024

Kufr pro blázny? Přeci ten na kolečkách!

Zajímavosti12.2.2024

Anglická Jedová zahrádka: Radši ani nepřivonět!

Zajímavosti8.2.2024

Minipůjčka je připravena každý den v týdnu

Zajímavosti6.2.2024

České Chicago: V zámoří jako doma!

Zajímavosti5.2.2024

Král lovců rozedranec: Na útok mu stačí 6 milisekund!

Zajímavosti1.2.2024

Route 66: Opravdová legenda mezi dálnicemi

Zajímavosti29.1.2024
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Chce prodat její milovanou chalupu?
nasehvezdy.cz

Chce prodat její milovanou...

Povídá se, že syn...
Za pokladem Slezskoostravského hradu
epochanacestach.cz

Za pokladem...

O poničených a znovuobnovených stavbách občas...
Frederique Constant & seconde/seconde/ demonstrují, jak skloubit humor s precizní ruční prací
iluxus.cz

Frederique Constant &...

Frederique Constant se pyšní tím, že je pravou...
Rudolf Habsburský donutil Přemysla Otakara II., aby se vzdal Chebska
epochaplus.cz

Rudolf Habsburský donutil...

Sňatkem s mnohem starší Markétou spadlo v roce...
Přepadení v Paříži: Dámy si jdou pro šperky
epochaplus.cz

Přepadení v Paříži: Dámy si...

Jeden zůstává stát u výlohy, vytáhne zbraň a...
Nekynuté lívance
tisicereceptu.cz

Nekynuté lívance

Potřebujete 170 g hladké mouky 1 lžíci prášku do...
Za všechny problémy může má kariéra!
skutecnepribehy.cz

Za všechny problémy může má...

Narodila jsem se rodičům až po...
Stále populární sprchové vaničky
rezidenceonline.cz

Stále populární sprchové...

Přestože mnozí uživatelé dávají přednost...
Pomsta bude sladká, ty nevěrníku!
nasehvezdy.cz

Pomsta bude sladká, ty...

Čas zúčtování je tady. Právě...
Fungoval Houdiniho posmrtný experiment?
enigmaplus.cz

Fungoval Houdiniho posmrtný...

Policejní želízka, svěrací kazajka nebo...
Nové „dělo“ pro Karolinu: Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q
21stoleti.cz

Nové „dělo“ pro Karolinu:...

Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil...
I kuchyňská linka potřebuje péči
panidomu.cz

I kuchyňská linka potřebuje...

V kuchyni vznikají mastné páry a ty se...