Lifestyle

Ryba fugu aneb Pořádný adrenalin na talíři

Ryba fugu aneb Pořádný adrenalin na talíři

Co všechno víte o japonské specialitě, při které jde doslova o život? Stačí jedna nepatrná chyba šéfkuchaře a ryba fugu se může proměnit v poslední oběd či večeři, kterou pozřete.

Čtverzubec takifugu, jak zní oficiální název této ryby, totiž obsahuje jed, který je až tisíc dvěstěkrát jedovatější než smrtelně jedovatý kyanid draselný. I přes to se nejen v Japonsku jedná o velmi vyhledávanou a také pořádně drahou pochoutku.
Gurmány sice láká její výjimečná chuť, nicméně je otázkou, zda ji nepředčí vzrušení z konzumace jídla s možnými smrtelnými následky. Každý rok totiž po požití této ryby umírá hned několik lidí. Japonští kuchaři tvrdí, že se ve většině případů jedná o rybáře, kteří se bez znalosti postupu rozhodli připravit si fugu sami doma. A aby toho nebylo málo, objevily se informace, že díky oteplování moří tato ryba mutuje a je mnohem nebezpečnější.

Práce nejpovolanějších

Určitou zárukou, že tenhle gurmánský adrenalin přežijete, by měla být licence, kterou musí vlastnit každý kuchař, který chce s říčním prasetem, jak se rybě fugu také přezdívá, pracovat. Než ji kuchaři získají, musí projít náročnou přípravou. Nepředstavujte si proto workshop na jedno odpoledne. Celý školicí proces běžně trvá dva až tři roky a skládá se z teoretické a praktické části. Kuchař licenci rozhodně nezíská zadarmo. Stačí totiž jediný omyl a končí. I když to zní tvrdě, je to logické, protože taková chyba v provozu by měla s největší pravděpodobností fatální konec. Že se ryba fugu udržela na menu asi tisícovky japonských restaurací může mít ještě jeden důvod, a sice ekonomický. „Rande“ s říčním prasetem vás totiž vyjde přibližně na 1 200 korun. Pochopitelně záleží i na tom, zda ochutnáte celé fugu menu nebo si vyberete pouze nějakou část. Cena se může lišit i s ohledem na typ restaurace.

Také byste rádi vyzkoušeli tuto „adrenalinovou“ pochoutku?

Menu plné adrenalinu

Jsme jenom lidé, takže i v té nejlepší restauraci se může stát, že se kuchař zmýlí. Otrava fugu jedem se projevuje zpočátku jemným trnutím rtů, jazyka a brněním prstů. Tetrodotoxin nakonec způsobí ochrnutí veškerého svalstva a následné udušení. Proti tomuto neurotoxinu neexistuje protijed. Jediné, co lékaři mohou dělat, je napojit dotyčného nešťastníka na podporu dýchání a oběhového systému. Říká se, že v případě smrti hosta, by měl kuchař spáchat rituální sebevraždu. Skutečnost je ale taková, že by skončil ve vězení, přišel o licenci, a ještě by musel zaplatit pokutu. Stovkám labužníků po celém světě ale stále stojí toto riziko za to!

Kuchař při jejím zpracování nesmí udělat jedinou chybu

Důmyslná chirurgie na talíři

Je zajímavé, že ryby fugu nejsou přirozeně jedovaté. Smrtící alkaloid tetrodotoxin, který obsahuje jejich kůže, ledviny, jikry a játra, ve kterých se ho mimochodem nachází nejvíc, totiž získávají díky pojídání některých jedovatých měkkýšů. Při přípravě ryby se všechny nebezpečné části odstraňují speciálním nožem fugu hiki a odkládají na speciální tác, který nesmí přijít do styku s jinými potravinami nebo nástroji. Jedovatý odpad se poté uzamyká do speciálních nádob a odváží na určené místo, kde se spálí. Fugu může mít bílé nebo červené maso. Charakteristickým znakem této ryby je kromě jedu i fakt, že má hodně bílkovin, velké množství kolagenu, vlákniny a málo tuku.

Ryba se nejčastěji podává porcovaná na tenké plátky

Když nechcete riskovat

Nejprve je třeba říci, že dnes už si můžete objednat i vyšlechtěnou fugu, která žádný jed neobsahuje. Je otázkou, zda fakt, že nejde příliš na odbyt, souvisí s tím, že je to zkrátka jenom ryba bez přidané hodnoty již zmíněného adrenalinu, anebo je důvod v chuti. Někteří gurmáni totiž tvrdí, že jed čtverzubce způsobuje charakteristickou chuť masa, která z něj na rozdíl od uměle vypěstovaných fugu dělá onu pověstnou kulinářskou delikatesu. Nejčastěji se fugu připravuje jako sashimi. Tedy nakrájená na velmi tenké plátky a podávaná s různými japonskými omáčkami. Tradiční kombinaci se sashimi tvoří momiji-oroshi, což je strouhaná ředkev s chilli papričkou, ponzu nebo sójová omáčka. Fugu sashimi se na talíři upravuje například do tvaru chryzantémy, kterému se říká kukimori, nebo pivoňky, botanmori, či tsumori připomínající jeřába. Kromě adrenalinu vás tak kuchař poctí i estetickým zážitkem. Fugu je ale k dostání i v dušené nebo grilované verzi.
Mimochodem, pokud se vydáte do Japonska v létě, fugu neochutnáte. Loví se totiž od října do března a jako vrchol sezóny se označuje období od prosince do února, kdy mají čtverzubci největší zásoby podkožního tuku, aby přežili chladné počasí.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Čím létají boháči aneb Ty nejlepší privátní helikoptéry současnosti

Lifestyle19.11.2019

Není hořčice jako hořčice

Lifestyle14.11.2019

Nové není vždy lepší aneb Hlad po automobilových revivalech je neukojitelný

Lifestyle12.11.2019

Natrhejte si šípky

Lifestyle7.11.2019

Britská automobilka Lotus bude vyrábět nejvýkonnější auto světa

Lifestyle5.11.2019

Oko – do těla okno

Lifestyle31.10.2019

Bramborové triky

Lifestyle24.10.2019

Jak se pražská ulice Pařížská stala stylovým fenoménem?

Lifestyle22.10.2019

Strom v hrsti

Lifestyle17.10.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies