Lifestyle

Ryba musí plavat

Ryba musí plavat

Víno

Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské). – K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský. – Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého.

K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

K uzeným a smaženým rybám se hodí sklenice světlého moku. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko

Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.

Čím kořenit?

Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.

Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel. – Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj. – Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou.

V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

Koření najdete v každé kuchyni.

Chutnají nejen grilované

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Nezapomínejte na bylinky

Více z Lifestyle

Rouhání proti modlám – Sandály Birkinstock

Lifestyle15.6.2021

Záhon pro dobré trávení

Lifestyle10.6.2021

Vůně kávy v závodním pojetí

Lifestyle8.6.2021

First class s novou tváří

Lifestyle1.6.2021

Výhody online kasin oproti kamenným kasinům

Lifestyle31.5.2021

Coca-Cola oslavuje 50 let výroby v Česku a na Slovensku

Lifestyle30.5.2021

Anthony Vaccarello pro Saint Laurent

Lifestyle27.5.2021

Česnek nejen pro medvědy

Lifestyle25.5.2021

4 překvapivá fakta o spodním prádle. Už jste o nich slyšeli?

Lifestyle24.5.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Víkend plný akcí v Národním zemědělském muzeu
epochanacestach.cz

Víkend plný akcí v Národním...

Den zemědělství a...
Růžová: Vetřelec mezi barvami?
epochaplus.cz

Růžová: Vetřelec mezi barvami?

Žádná jiná barva v sobě nenese tolik rozporů a...
Migrénu lidé tají, v práci ji neberou vážně
21stoleti.cz

Migrénu lidé tají, v práci ji...

Nechápavé a často výsměšné reakce zaměstnavatelů a...
Kdo vyrábí „Neptunovy koule“?
enigmaplus.cz

Kdo vyrábí „Neptunovy koule“?

Turisty často u Středozemního moře překvapí velké...
Tvarožník
panidomu.cz

Tvarožník

Lahodná chuť tvarohu ještě vylepšená...
Chce společný přírůstek s Forejtem?!
nasehvezdy.cz

Chce společný přírůstek...

Svou lásku k sympatickému...
Podaří se jí už odrazit ze dna?
nasehvezdy.cz

Podaří se jí už odrazit ze...

Průšvihářka Dominika...
Láska na dlouhou trať
skutecnepribehy.cz

Láska na dlouhou trať

Oliver mě fascinoval už od...
Nejpodivnější alergie na světě: Co všechno může lidský organismus krutě potrápit?
epochaplus.cz

Nejpodivnější alergie na světě:...

Člověk nemusí být alergický jen na kvetoucí trávy...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
iluxus.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky vinařů, 1183 hradů a...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Domácí Míša řezy
tisicereceptu.cz

Domácí Míša řezy

Kakaový piškot s tvarohovým krémem a...