Lifestyle

Ryba musí plavat

Ryba musí plavat

Víno

Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské). – K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský. – Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého.

K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

K uzeným a smaženým rybám se hodí sklenice světlého moku. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko

Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.

Čím kořenit?

Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.

Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel. – Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj. – Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou.

V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

Koření najdete v každé kuchyni.

Chutnají nejen grilované

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Nezapomínejte na bylinky

Více z Lifestyle

Felt line Louis Vuitton: Když tradici uchvátí revoluce

Lifestyle7.12.2021

Falcon 10X: Tryskáč s elegancí sokola

Lifestyle30.11.2021

5 jedinečných způsobů relaxace

Lifestyle25.11.2021

Vydejte se na jeřabiny

Lifestyle25.11.2021

„BYL JSEM S BOHEM, BYL JSEM S ĎÁBLEM,“ říká zakladatel společnosti NATURAMEDICIN SE Bohuslav Větrovský

Lifestyle24.11.2021

Nejluxusnější hamburger má jméno Golden Boy

Lifestyle23.11.2021

Štětec nebo váleček?

Lifestyle18.11.2021

Největší jachta světa bude plovoucím městem pro vyvolené

Lifestyle16.11.2021

Mají Francouzi mlsný jazýček?

Lifestyle11.11.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Hvězdné pozadí můžete mít v každém věku
panidomu.cz

Hvězdné pozadí můžete mít v...

Mít sexy zadeček neznamená mít ho malý, ale...
Homeopatie: Důvěřují jí Hess, Himmler i Alžběta II.
epochaplus.cz

Homeopatie: Důvěřují jí Hess,...

Jedni jí opovrhují, druzí na ni nedají dopustit. Je...
Věčný boj s kosmickým smetím
21stoleti.cz

Věčný boj s kosmickým smetím

Není to tak dlouho, co hrozila Mezinárodní...
Proč ji tak trápí vlastní rodina
nasehvezdy.cz

Proč ji tak trápí vlastní...

Na začátku května...
Krásnou herečku dostali na kolena milovaní muži
nasehvezdy.cz

Krásnou herečku dostali na...

Za svůj život toho herečka...
Vánoční zázvorový punč
tisicereceptu.cz

Vánoční zázvorový punč

Výborný vánoční punč si můžete vykouzlit i sami ve své...
Stalker v kempu nebyl pouhým mýtem: Turisty okrádal dlouhých 27 let!
enigmaplus.cz

Stalker v kempu nebyl pouhým...

Kempy a tábory jsou podle sběratelů současného...
Nenávist v krasobruslení: Útok s ledovým klidem
epochaplus.cz

Nenávist v krasobruslení:...

Možná bychom mezi sportovci marně hledali...
Romantiku vyzařující Hotel Soyka sází na zážitky
iluxus.cz

Romantiku vyzařující Hotel...

Ještě není otevřený ani rok a už se stal jedním z...
Troja Když jsou láska a sláva silnější než smrt
epochanacestach.cz

Troja Když jsou láska a sláva...

Nedobytné opevnění...
Tomu člověku se nelze zavděčit
skutecnepribehy.cz

Tomu člověku se nelze zavděčit

Můj tchán byl vždycky...
Rafinovaná elegance propojená s uměním
rezidenceonline.cz

Rafinovaná elegance propojená...

Luxusní byt v budově Ginko Club v čínském městě...