Lifestyle

Ryba musí plavat

Ryba musí plavat

Víno

Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské).
– K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský.
Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého. K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

K uzeným a smaženým rybám se hodí sklenice světlého moku. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko

Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.

Čím kořenit?

Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.

Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel.
– Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj.
– Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou. V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

Koření najdete v každé kuchyni.

Chutnají nejen grilované

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Nezapomínejte na bylinky

Více z Lifestyle

Jak jedí u sousedů?

Lifestyle14.1.2021

Nejčastější mýty o zubech

Lifestyle13.1.2021

Triumfální módní opojení s logem Louis Vuitton

Lifestyle12.1.2021

Resort Blackcomb: Největší a nejlepší

Lifestyle7.1.2021

Na zdraví…

Lifestyle5.1.2021

Zahřejte svůj hrníček

Lifestyle31.12.2020

Exkluzivní trezory: Bezpečné, nedobytné i okázalé

Lifestyle29.12.2020

Monako – Ráj chutnající po hazardu a moci

Lifestyle22.12.2020

Kenzo Takada Designér, který překročil hranice

Lifestyle15.12.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kravařsko historické i přírodní
epochanacestach.cz

Kravařsko historické i...

S životem Palackého...
Porazit nacisty pomohla mafie! Slavný mafián Lucky Luciano v akci
epochaplus.cz

Porazit nacisty pomohla...

Lucky Luciano se postupně probojoval mezi mafiánské...
Pro DNA do knihovny
epochaplus.cz

Pro DNA do knihovny

Jak zrychlit a zpřesnit stanovení diagnózy u...
Těšínsko plné kontrastů
epochanacestach.cz

Těšínsko plné kontrastů

A už jste slyšeli o...
Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...
Tip na práci: Dobrou hospodyní doma i u cizích
panidomu.cz

Tip na práci: Dobrou...

Máte celoživotní zkušenost s vedením domácnosti?...
Místo Ordinace přijdou Sestřičky!
nasehvezdy.cz

Místo Ordinace přijdou...

Když Nova vyhlásila do světa novinu o konci...
Udírna: Na stůl i do zahrady
panidomu.cz

Udírna: Na stůl i do zahrady

To je opravdu otázka. Udit se totiž dá...
LAMAX Sounder2: Bomba hudebního světa
21stoleti.cz

LAMAX Sounder2: Bomba...

Píšete nám různé dopisy. Mezi ně patří i...
Chtěli se spojit s mrtvým kamarádem. Mladá dívka pak prožila děsivou noc
enigmaplus.cz

Chtěli se spojit s mrtvým...

Smutek, který lidé cítí, když ztratí někoho...
Jak nablýskat gril
panidomu.cz

Jak nablýskat gril

Nechceme vám sahat do svědomí, ale...
Krok za krokem ke krásné postavě
nasehvezdy.cz

Krok za krokem ke krásné...

Pokud chcete chůzí hubnout, bude záležet...