reklama
Lifestyle

Ryba musí plavat

Ryba musí plavat

Víno

Vybíráme-li víno k rybě, mějme na paměti, že k jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské). – K rybě obalované a smažené na tuku bude zase ladit plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský. – Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého.

K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat i lehčí červená vína.

K uzeným a smaženým rybám se hodí sklenice světlého moku. A k pečeným rybám můžete zkusit černé.

Nealko

Ryba si ráda zaplave i v nealkoholických nápojích. Existují nealkoholická vína, piva a různé perlivé nápoje, které se k rybě hodí. Jen bychom měli zapomenout, vlastně hlavně děti, na velmi sladké limonády. Ale nakonec tohle pravidlo neplatí jen u ryb.

Čím kořenit?

Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. Jde jen o to, aby koření podtrhlo vlastní chuť rybího masa a trochu ji ozvláštnilo. Proto není dobré kupovat hotové směsi. Jednak nevíte, co a v jakém poměru obsahují, o čerstvosti ani nemluvě, ale hlavně vám pak bude každá ryba chutnat stejně. A to by byla škoda.

Základní koření: Najdeme je téměř na každé zahrádce – cibule, česnek, kmín, kopr, muškátový oříšek, pepř, petržel. – Tato koření můžeme mezi sebou libovolně kombinovat a spojit s dalšími (paprika, nové koření) a s bylinkami, jako jsou např. bobkový list, tymián, bazalka, dobromysl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj. – Jen si pamatujte, že tady opravdu platí všeho s mírou.

V případě ryb je určitě nejlepší uplatnit pravidlo, že méně je více.

Koření najdete v každé kuchyni.

Chutnají nejen grilované

Marinování – maso naložené v marinovacím nálevu nebo potřené suchou kořenicí směsí se nechá odležet v chladu a pak se buď podává, nebo ještě tepelně upravuje.

Pošírování – tepelná úprava rybího masa v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu (cca 80 stupňů).

Vaření v páře – rybí maso položíme na napařovací vložku a pod ni dáme malé množství tekutiny, jejíž teplota se pohybuje jen lehce pod bodem varu, což nazýváme tažení. Maso je velmi chutné a dietní.

Dušení – maso je podlito jen malým množstvím tekutiny a dusí se pod pokličkou.

Pečení – ryby pečeme 15–45 minut v troubě rozehřáté na 160–180 stupňů. Před pečením přidáme trochu tuku a tekutiny. Vypečenou šťávou ryby poléváme.

Smažení – na pánvi v nízké vrstvě tuku. Ryby je vhodné před smažením lehce obalit v hladké mouce. Hotové porce zbavíme přebytečného tuku papírovou utěrkou.

Rožnění – ryba napíchnutá na rožeň se otáčí nad ohněm. Je třeba často potírat marinádou nebo olejem.

Nezapomínejte na bylinky

Více z Lifestyle

Kdy vás stáří pozve dál?

Lifestyle30.6.2022

Čtvrtý mušketýr v avantgardním plášti DS

Lifestyle28.6.2022

Abyste do cíle dorazili zdraví

Lifestyle23.6.2022

Mandarin Oriental Paris – Lahodné umění

Lifestyle21.6.2022

Aby při spaní nezlobilo…

Lifestyle16.6.2022

Casa Tau: No.1 na Airbnb

Lifestyle14.6.2022

Před bezem klekni

Lifestyle9.6.2022

Bugatti do kanceláře i kavárny

Lifestyle7.6.2022

Venice Simplon – Orient Express Urozený šlechtic z Francie

Lifestyle31.5.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pobyt ve vesmíru ubírá na kostní hmotě, zjistili vědci
21stoleti.cz

Pobyt ve vesmíru ubírá na...

O jistých tělesných změnách spojených s...
Tajemní Esejci: Ve své sektě měli svá vlastní pravidla
enigmaplus.cz

Tajemní Esejci: Ve své sektě...

Nikde v Bibli o nich nenaleznete ani zmínku,...
Operaci šedého zákalu je bezpečné podstoupit i v létě
epochaplus.cz

Operaci šedého zákalu je...

Operace šedého zákalu je nejčastějším chirurgickým...
Odkaz nenáviděného diktátora: Ceaușescův palác má stropy vysoké i 20 metrů
epochaplus.cz

Odkaz nenáviděného diktátora:...

Nevysoký diktátor vypadá v ohromném sále ještě menší....
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Další chlap nevydržel
nasehvezdy.cz

Další chlap nevydržel

Ani tentokrát se Agátě...
Výtečný srnčí guláš
panidomu.cz

Výtečný srnčí guláš

Zimní jídlo podle našeho gusta vyzkoušejte!...
Legendární Ford Bronco v omezeném množství i v Evropě
iluxus.cz

Legendární Ford Bronco v...

Ford dnes oznámil, že na evropský trh uvede...
Přijde nakonec Burešová úplně o vše?
nasehvezdy.cz

Přijde nakonec Burešová...

Jako by toho nebylo v životě...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...
Dal mi lásku a pocit bezpečí
skutecnepribehy.cz

Dal mi lásku a pocit bezpečí

Do svých třiceti let jsem byla tou...
Smetanový dezert crème brulée
tisicereceptu.cz

Smetanový dezert crème brulée

Miluje ho celý svět. „Krém brilé“, jak se...