Věda

S ultrazvukem je brandy archivní za pár dní

S ultrazvukem je brandy archivní za pár dní

Charakteristickou barvu, vůni a chuť dává brandy dlouhé zrání v dubových sudech, ve kterých dochází k reakci chemických látek obsažených ve dřevě s alkoholem. Čím je starší brandy, tím je také dražší. Španělští vědci nyní přišli s metodou, která umožňuje zkrátit tento proces z let na pouhé dny.

Brandy je destilát z vína, který má obsah alkoholu 35 – 60 procent. Nejznámější brandy pocházejí z oblastí oblasti Cognac a Armagnac v jihozápadní Francii. Brandy se nicméně vyrábí i v dalších zemích, především ve Španělsku, v Itálii, v Řecku nebo v Gruzii.

Předchozí výzkum brazilských a švýcarských vědců z roku 2014 ukázal, jak ultrazvukové vlny narušují rostlinné tkáně. Působením tlaku, který vyvolává ultrazvuk, je možné zvýšit rychlost extrahování biologicky aktivních sloučenin uložených v buňkách. Vědci z univerzity ve španělském Cádizu nyní chtěli zjistit, zda by stejným způsobem mohly ultrazvukové vlny pomoci urychlit i stárnutí brandy.

Vydestilované víno tzv. vínovici vystavovali v trubici naplněné štěpkami z amerického dubu ultrazvukovým pulzům. Aby dosáhli optimálních výsledků, nechali vědci víno zrát při pokojové teplotě v trvale zatemněné místnosti. K dalšímu zlepšení kvality pak pomohlo i přidání další štěpky z dubového dřeva a zvýšení průtoku alkoholu.

Za pouhé tři dny dosáhli stejného výsledku jako po letech zrání v dubových sudech.Osm školených degustátorů, včetně některých vědců, označilo výsledné lihoviny za skoro stejně dobré jako tradiční pálenky.

Zapojení ultrazvuku může v budoucnu vést k výrobě nových druhů alkoholu. Žádný z nich však nebude moci nést označení brandy. Jak vědci podotkli, jednou z podmínek evropských směrnic, aby mohla nést vínovice označení brandy, je i minimálně půlroční zrání v dubových sudech.

Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Věda

Do nitra Moravy!

Věda18.5.2018

7 přelomových vynálezů od Čechů, kteří změnili svět

Věda16.5.2018

Proč si Navahové dokázali udržet svoji kulturu?

Věda15.5.2018

Temná hmota se přestává schovávat

Věda11.5.2018

Podmořský svět ve 3D

Věda4.5.2018

Pijete přes míru? Sveďte to na sklenici!

Věda27.4.2018

Jak mikrobi vyrábějí raketové palivo?

Věda24.4.2018

Jak na zemské jádro? Rentgenem!

Věda20.4.2018

Venuše má ozónovou vrstvu!

Věda17.4.2018

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o