Nenápadná drobná květinka na jaře vždycky přinese spoustu radosti. A věřte, nebo ne, nebylo tomu tak vždy.
Mezi lidmi se tradovalo, že když je sedmikrásek brzo zjara moc, nastane chudoba a hlad, protože bude mizerná úroda. Odtud také její název chudobka.
Ale nechme pověry pověrami, sedmikráska je hlavně léčivka, ale využít ji můžete i v kuchyni, i když spíš na ozdobu.

Na co pomáhá
*Podporuje vykašlávání.
*Tiší astma.
*Podporuje chuť k jídlu.
*Zmírňuje bolesti, zejména hlavy, ale i menstruační.
*Zevně pomáhá při ekzémech, lišejích a akné.
*Čistí krev.
*Pomáhá při osteoporóze.
Je vhodná téměř pro každého, mohou ji i děti, jediné, s čím je potřeba počítat, je, že při vyšších dávkách má projímavý účinek. A také je močopudná, takže není příliš vhodná před spaním.

Jak ji sbírat
Většinou trháme květy s krátkou stopkou. Listy se sbírají jen brzo na jaře do prvních salátů. Kvítky se většinou suší a jde to velmi snadno.
Stačí je rozprostřít na síta v nižší vrstvě a nechat vyschnout buď při pokojové teplotě, nebo pokud je teplo venku, tak ve stínu. Suché květy je pak potřeba uchovávat v dobře uzavíratelných skleněných dózách, nejlépe ve tmě.

V domácí lékárně
I když bylinka svým něžným vzezřením láká k tomu, udělat z ní nálev, bylinkáři radí spíše odvar, protože má daleko silnější účinek.
Někteří ji doporučují na jaře konzumovat i čerstvou, třeba v salátech nebo jen tak na chlebu s máslem, posypat polévku, pyré či nákypy. Výhodné je také míchat ji s jinými bylinkami do směsí.

Odvar při astmatických potížích
30 g květů a listů sedmikrásky, 1 litr vody
Květy zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Poté nechte ještě 10 minut louhovat a následně přeceďte.
Pijte v průběhu dne po malých šálcích, můžete přisladit medem.