Arónie, černý jeřáb, temnoplodec – to všechno je jedna rostlina. Možná ji máte na zahradě i vy. Pokud ano, budete brzo sklízet její plody, pokud ne, je nejvyšší čas si tenhle zajímavý keř vysadit.
Proč právě arónie? Její plody, malvičky, pomáhají snižovat krevní tlak a zvýšenou hladinu cholesterolu. Arónie je díky obsaženým látkám vhodným doplňkem a hlavně prevencí aterosklerózy.
Vzhledem k tomu, že obsahuje látky přispívající ke zpevnění cévní stěny, je vhodné plody užívat u křečových žil či hemoroidů, ale i otoků.
Prospěšné jsou i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné pro diabetiky. Dá se říci, že drobný plod arónie je díky svému složení malou vitaminovou bombou.
![Aronii můžeme sušit.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/09/1-shutterstock_222367126-768x513.jpg)
Jak se pěstuje
Arónie není náročná na půdu. Stačí jí slunné místo. Pěstuje se většinou jako keř, bývá vysoká asi 2 m a široká 1,5 m, nebo roubovaná na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny.
Zahradnictví většinou prodávají odrůdu Nero. Opadavé keře mají pěkný kompaktní tvar i bez úprav, takže se hodí i do volně rostoucích živých plotů. Na podzim nás překvapí červeným zbarvením listů. Začíná plodit brzy a hodně, zejména na koncích větviček.
Škůdci ani chorobami netrpí, je samosprašná. Nejvhodnější termín výsadby je od konce září až do poloviny listopadu. Postupujeme stejně jako u sazenic rybízu. Do vykopané jámy dáme na dno vrstvu dobrého kompostu. Po výsadbě rostlinu důkladně zalijeme. Každoročně pak přihnojujeme např. Cereritem.
![Dát do koláče.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/09/2-shutterstock_208759762-768x768.jpg)
Sklizeň
Plody uzrávají v první polovině září. V té době bychom je měli otrhat, protože velmi chutnají ptákům.
To, co chceme pro vlastní spotřebu, můžeme chránit sítěmi, o zbytek se s opeřenci rozdělíme, protože plody jsou i pro ně cennou potravou. Výhodou při zpracování plodů je jejich velká trvanlivost. Po sklizni vydrží čerstvé i dva měsíce, pokud je budeme uchovávat na chladném místě.
Můžeme je jíst čerstvé, doporučuje se 30 bobulí denně. Vynikající je šťáva lisovaná zastudena, sirup, džem, želé, z jeřábu se dá také vyrobit víno nebo brandy a samozřejmě lze plody sušit.