Lifestyle

Šikovná arónie

Šikovná arónie

Arónie, černý jeřáb, temnoplodec – to všechno je jedna rostlina. Možná ji máte na zahradě i vy. Pokud ano, budete brzo sklízet její plody, pokud ne, je nejvyšší čas si tenhle zajímavý keř vysadit.

Proč právě arónie? Její plody, malvičky, pomáhají snižovat krevní tlak a zvýšenou hladinu cholesterolu. Arónie je díky obsaženým látkám vhodným doplňkem a hlavně prevencí aterosklerózy. Vzhledem k tomu, že obsahuje látky přispívající ke zpevnění cévní stěny, je vhodné plody užívat u křečových žil či hemoroidů, ale i otoků. Prospěšné jsou i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné pro diabetiky. Dá se říci, že drobný plod arónie je díky svému složení malou vitaminovou bombou.

Aronii můžeme sušit.

Jak se pěstuje

Arónie není náročná na půdu. Stačí jí slunné místo. Pěstuje se většinou jako keř, bývá vysoká asi 2 m a široká 1,5 m, nebo roubovaná na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny. Zahradnictví většinou prodávají odrůdu Nero. Opadavé keře mají pěkný kompaktní tvar i bez úprav, takže se hodí i do volně rostoucích živých plotů. Na podzim nás překvapí červeným zbarvením listů. Začíná plodit brzy a hodně, zejména na koncích větviček. Škůdci ani chorobami netrpí, je samosprašná. Nejvhodnější termín výsadby je od konce září až do poloviny listopadu. Postupujeme stejně jako u sazenic rybízu. Do vykopané jámy dáme na dno vrstvu dobrého kompostu. Po výsadbě rostlinu důkladně zalijeme. Každoročně pak přihnojujeme např. Cereritem.

Dát do koláče.

Sklizeň

Plody uzrávají v první polovině září. V té době bychom je měli otrhat, protože velmi chutnají ptákům. To, co chceme pro vlastní spotřebu, můžeme chránit sítěmi, o zbytek se s opeřenci rozdělíme, protože plody jsou i pro ně cennou potravou. Výhodou při zpracování plodů je jejich velká trvanlivost. Po sklizni vydrží čerstvé i dva měsíce, pokud je budeme uchovávat na chladném místě. Můžeme je jíst čerstvé, doporučuje se 30 bobulí denně. Vynikající je šťáva lisovaná zastudena, sirup, džem, želé, z jeřábu se dá také vyrobit víno nebo brandy a samozřejmě lze plody sušit.

Více z Lifestyle

Dobré rady do kuchyně

Lifestyle2.6.2020

Máte oslabenou imunitu?

Lifestyle28.5.2020

Shopping Guide

Lifestyle26.5.2020

Mražení je malá věda

Lifestyle20.5.2020

Počesku: Proč vyrazit na výlet na Vysočinu

Lifestyle19.5.2020

Exotičtí členové rodiny

Lifestyle19.5.2020

Německá Ponorka se vrací na scénu!

Lifestyle14.5.2020

Pár mýtů o zubech

Lifestyle14.5.2020

Luxus v číslech

Lifestyle12.5.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat