Sladkovodní sinice spirulina je ve světě považována za superpotravinu, a to hlavně díky své výživové hodnotě, která je podobná jako u mateřského mléka. Říká se jí také „modrá řasa“ a v současnosti si na ni potrpí spíš bohatší populace. Ale mohla by pomoci i s podvýživou ve třetím světě!
Řasa spirulina (Arthrospira) existuje už miliardy let, ale vyspělý svět o jejích skvělých vlastnostech dlouho neví. První novodobá zmínka o ní pochází od jednoho z vojáků španělského dobyvatele Hernána Cortése (1485–1547), který si podmanil říši Aztéků v dnešním Mexiku. Spirulina je pro Aztéky a další obyvatele Střední Ameriky až do 16. století běžným zdrojem potravy.
Cortésův voják kolem roku 1520 popisuje, že se sbírá v jezeře Texcoco a pak prodává ve formě bochánků. Aztékové ji nazývají tecuitlatl. Zřejmě kvůli vysychání jezer, které způsobí rozvoj zemědělství a rozrůstající se zástavba, ji ale indiáni přestanou využívat.
O spirulině pak nejsou žádné zmínky až do roku 1940, kdy francouzský vědec Pierre Dangeard napíše, že kmen Kanembu, který žije u afrického jezera Čad, pojídá bochánky zvané dihe. A přijde na to, že jsou z modrých řas. Spirulina se tradičně sbírá v Čadu i dnes z menších jezírek a vodních nádrží.
Vysouší se do dihe a pak se přidávají do vařených jídel.
Bohatý zdroj bílkovin
V polovině 60. let minulého století belgický botanik Jean Leonard během své expedice potvrdí, že dihe obsahují spirulinu, a provede její chemickou analýzu. Brzy se začne pěstovat ve velkém a v roce 1967 ji Mezinárodní asociace aplikované mikrobiologie uzná jako „skvělý zdroj potravy“. O sedm let později ji OSN označí za potravinu budoucnosti. A proč je tak úžasná?
Je totiž koncentrátem výživných bílkovin, které jsou v ní obsaženy ve více než 50 procentech, dále železa, betakarotenu a skupiny vitaminů A, B, C, D, E a K a také prospěšných antioxidantů. Je tak výjimečnou potravinou netoxických a lehce vstřebatelných živin a skvělou náhradou za proteinové prášky. Díky obsahu chlorofylu má detoxikační účinek a díky fykocyaninu také pomáhá proti zánětům.
Spirulinu mají v oblibě vegetariáni a sportovci, zejména ve formě pilulek nebo malých sušených zrnek, která se přidávají třeba do salátů. Spirulina volně roste v tropických a subtropických jezerech s vyšší hodnotou pH.
Je tedy snadné vytvořit pro ni přirozené prostředí v umělých nádržích, protože jí stačí teplo a světlo.
Facebook
Twitter
RSS