Zajímavosti

Sinice z jezera: Superpotravina budoucnosti!

Sinice z jezera: Superpotravina budoucnosti!

Sladkovodní sinice spirulina je ve světě považována za superpotravinu, a to hlavně díky své výživové hodnotě, která je podobná jako u mateřského mléka. Říká se jí také „modrá řasa“ a v současnosti si na ni potrpí spíš bohatší populace. Ale mohla by pomoci i s podvýživou ve třetím světě!

Řasa spirulina (Arthrospira) existuje už miliardy let, ale vyspělý svět o jejích skvělých vlastnostech dlouho neví. První novodobá zmínka o ní pochází od jednoho z vojáků španělského dobyvatele Hernána Cortése (1485–1547), který si podmanil říši Aztéků v dnešním Mexiku. Spirulina je pro Aztéky a další obyvatele Střední Ameriky až do 16. století běžným zdrojem potravy. Cortésův voják kolem roku 1520 popisuje, že se sbírá v jezeře Texcoco a pak prodává ve formě bochánků. Aztékové ji nazývají tecuitlatl. Zřejmě kvůli vysychání jezer, které způsobí rozvoj zemědělství a rozrůstající se zástavba, ji ale indiáni přestanou využívat. O spirulině pak nejsou žádné zmínky až do roku 1940, kdy francouzský vědec Pierre Dangeard napíše, že kmen Kanembu, který žije u afrického jezera Čad, pojídá bochánky zvané dihe. A přijde na to, že jsou z modrých řas. Spirulina se tradičně sbírá v Čadu i dnes z menších jezírek a vodních nádrží. Vysouší se do dihe a pak se přidávají do vařených jídel.

Bohatý zdroj bílkovin

V polovině 60. let minulého století belgický botanik Jean Leonard během své expedice potvrdí, že dihe obsahují spirulinu, a provede její chemickou analýzu. Brzy se začne pěstovat ve velkém a v roce 1967 ji Mezinárodní asociace aplikované mikrobiologie uzná jako „skvělý zdroj potravy“. O sedm let později ji OSN označí za potravinu budoucnosti. A proč je tak úžasná? Je totiž koncentrátem výživných bílkovin, které jsou v ní obsaženy ve více než 50 procentech, dále železa, betakarotenu a skupiny vitaminů A, B, C, D, E a K a také prospěšných antioxidantů. Je tak výjimečnou potravinou netoxických a lehce vstřebatelných živin a skvělou náhradou za proteinové prášky. Díky obsahu chlorofylu má detoxikační účinek a díky fykocyaninu také pomáhá proti zánětům. Spirulinu mají v oblibě vegetariáni a sportovci, zejména ve formě pilulek nebo malých sušených zrnek, která se přidávají třeba do salátů. Spirulina volně roste v tropických a subtropických jezerech s vyšší hodnotou pH. Je tedy snadné vytvořit pro ni přirozené prostředí v umělých nádržích, protože jí stačí teplo a světlo.

Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Krvavá jatka ve jménu bohyně

Zajímavosti14.12.2017

Nudí se váš miláček sám doma? Pořiďte mu televizi pro psy!

Zajímavosti11.12.2017

Titanic v číslech

Zajímavosti7.12.2017

Budoucnost přežití? Vypustit krev, zchladit tělo na 10 stupňů!

Zajímavosti4.12.2017

Záhada Chopinova srdce: Ani po 165 letech nespočívá v pokoji!

Zajímavosti30.11.2017

Koně se také střílejí

Zajímavosti27.11.2017

Žižkovská věž: Zatracovaná stavba s černými miminky

Zajímavosti23.11.2017

Čím víc řvete, tím dřív zemřete!

Zajímavosti20.11.2017

Quasimodo vodní říše: Vem ho ďas!

Zajímavosti16.11.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o