Zajímavosti

Snídaně, to je věda!

Snídaně, to je věda!

Pivo, cibule a chleba. Taková by nejspíš byla vaše snídaně, kdybyste žili ve starém Egyptě. Každý den před odchodem do práce, třeba na stavbu pyramidy. Pokud chcete něco jiného, zaskočte si do Říma – tam dostanete obilnou kaši (tzv. puls) z pšeničných klasů vařených ve vodě, často i se zeleninou či kousky masa.

Ani Řekové se neodbývají. Už Homér se v 8. století před Kristem zmiňuje o jídle zvaném ariston, přijímaném krátce po východu Slunce, které je opět určeno hlavně manuálně pracujícím. Aby celou denní šichtu zvládli bez vyčerpání!

A co ti ostatní? Ti by měli být s prvním jídlem dne střídmější, jak to platí i po celou dobu středověku. Hlavně církev se na bohatou snídani dlouho dívá jako na obžerství!

Snídaně jako ve Francii. Croissant můžete nahradit bílou bagetou s máslem a džemem.

Konec půstu!

S příchodem průmyslové revoluce se mnoho dělníků stěhuje do měst. V továrnách stále více lidí pracuje od časného rána. A potřebují se tedy pořádně nasnídat! Postupně se stane snídaně normálním zvykem pro všechny, od ostatních jídel se však zatím moc neliší.

Lidé snídají maso, ryby, pečivo i alkohol. Třeba v Americe nechybí vejce, ústřice, pečená kuřata či hovězí steaky! S příchodem sedavějšího městského života však už tyto snídaně nejsou ideální.

„Zbytečně zatěžujte svůj trávicí systém,“ varuje v první polovině 19. století americký dietní reformátor Sylvester Graham (1792–1851). Doporučuje svůj křehký chléb bez kvásku, z pšeničných otrub a žitné mouky. Takzvanou Grahamovou mouku si oblíbí i James Caleb Jackson (1811–1895) a v roce 1863 z ní vytvoří první snídaňové cereálie zvané granula.

Počátky typické anglické snídaně sahají až k roku 1800. Tehdy je hlavním jídlem dne.

Snídat, či nesnídat?

„Snídaně je nejdůležitější část dne,“ ozývá se ze strany odborníků v podstatě po celé 20. století „Bez snídaně vám bude chybět energie!“ „Bez snídaně nemůžete zhubnout, protože se nenastartuje váš metabolismus!“ Anebo: „Kdo nesnídá, ztrácí svalovou hmotu!“

Buďte v klidu, nejnovější vědecké výzkumy většinou naznačují, že to všechno je nesmysl! V roce 2014 například vědci z univerzity v Birminghamu nechají několik týdnů vynechávat snídani skupinu lidí, která se snaží zhubnout.

Na jejich metabolismus to nemá žádný vliv! Ovšem pozor, vědci z Harvardu z porovnávání zdravotních dat několika tisíc nesnídajících mužů zas dojdou v závěru, že mají až o 27 % vyšší riziko infarktu! Často vám také odborníci budou tvrdit, že vliv snídaně na celkové zdraví nijak významný není.

Brazilské sýrové bochánky se k snídani podávají teplé, ideálně přímo z trouby.

Co si dáte?

Hlasujete přes to vše pro pořádnou snídani? Souhlasí i lidé z řady zemí světa, kde je snídaně neodmyslitelnou částí kultury. Zatímco v Anglii čekáte slaninu, smažená vejce, houby, fazole či párky, v Japonsku vám donesou rýži, polévku miso a grilovanou rybu.

Ve Franci je to jednodušší, dáte si prostě bagetu a kávu. Milovníci pečiva si pochutnají i v Brazílii, kde se snídají malé kulaté koláčky s kousky sýra (pão de queijo). A pokud jste na sladké, v Nizozemsku vám přijde vhod chléb posypaný čokoládovou rýží či barevnými kuličkami.

Je libo něco nevšedního? V Peru zkuste tradiční tygří mléko (leche de tigre), šťávu připravenou ze syrové ryby. Na zvláštní ranní nápoj narazíte i v Himalájích – čaj s rozpuštěným máslem z jaka.

Tradiční japonská snídaně připomíná spíš oběd. Představuje skutečnou nálož energie.

Více z Zajímavosti

Tajemné ropuší kameny: Jsou i na koruně Karla IV.!

Zajímavosti27.3.2023

Tajemný případ Hazel Drewové: Vražda, která inspiruje Twin Peaks

Zajímavosti23.3.2023

Mrazivá záhada z Barbadosu: Rakve, které se pohybují

Zajímavosti20.3.2023

Památníčky si lidé vytváří už 400 let!

Zajímavosti16.3.2023

Parkur pod lupou: Kůň za čtvrt miliardy a české zaprášené zlato

Zajímavosti13.3.2023

Do Belgie za pivem i poznáním

Zajímavosti10.3.2023

Koloběžka: Vynález z předměstí

Zajímavosti9.3.2023

Rozkošná kočkokrysa quokka: Nejlepší obrana? Sežer moje mládě!

Zajímavosti6.3.2023

Banánová slupka: Likviduje bolest, špínu i bradavice!

Zajímavosti2.3.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Věští zvířata smrt?
epochaplus.cz

Věští zvířata smrt?

Naši předci používali zvířata nejen jako zdroj obživy, ale i jako...
Marta Dancingerová: Dítě, svatba, nebo krutý rozchod?
nasehvezdy.cz

Marta Dancingerová: Dítě,...

Nad vztahem hvězdy...
Nasadili život při zkoumání zákeřných chorob
21stoleti.cz

Nasadili život při zkoumání...

Nemoci provázely lidský život od nepaměti. V...
Kemp Rumcajs: Odpočinek i zábava
epochanacestach.cz

Kemp Rumcajs: Odpočinek i...

Když se řekne Rumcajs,...
Není to ucpané, ale ten zápach…
panidomu.cz

Není to ucpané, ale ten...

Dřez, umyvadlo, odtok vany nebo sprchy: Voda...
Amulet potrestal mou švagrovou za krádež
skutecnepribehy.cz

Amulet potrestal mou...

Magické oko jsem si koupila na...
Projekt Cumulus: Mohly za povodňovou vlnu vládní experimenty s počasím?
enigmaplus.cz

Projekt Cumulus: Mohly za...

Poručíme větru, dešti! Tento imperativ je často...
Zpestřete si jaro s velikonoční limitkou od CrossCafe
iluxus.cz

Zpestřete si jaro s...

Síť kaváren CrossCafe představuje limitovanou edici...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Gruzínské kuře čakhokhbili
tisicereceptu.cz

Gruzínské kuře čakhokhbili

Rádi zkoušíte zahraniční recepty? Uvařte pro...
Má Veronika Freimanová strach z další bolestivé nevěry?
nasehvezdy.cz

Má Veronika Freimanová strach z...

VERONIKA FREIMANOVÁ (67) to ...
Podání leklé ruky, zdrobněliny, vyhýbání se pohledem: Můžeme takovým lidem věřit?
epochaplus.cz

Podání leklé ruky, zdrobněliny,...

Podstatnou část lidské komunikace tvoří...