Lifestyle

Strom v hrsti

Strom v hrsti

Málokterý solitér na zahradě dokáže tak suverénně opanovat prostor, určit mu charakter a atmosféru jako bonsaje. Od pokojových bonsají se ty zahradní liší rozměry (mohou dosahovat i několika metrů) i výběrem druhů. Nejvhodnější jsou tisy, zimostráz, borovice a rododendrony. Nejčastěji se formují do dvou základních typů.

Pro kulovitý se výborně hodí tisy, dají se použít i jiné dřeviny. Tvar by měl být kombinací vytáhlých kmínků a kulovitě zastřižených balů z větví. V tradiční estetice se pro harmonický dojem doporučuje nechávat v dolní části větší tvary než nahoře.

Kulovitý tvar

Poschoďové čili etážové bonsaje jsou tvarovány táhle do šířky. I zde je důležité, aby spodní větve byly mohutnější a delší než vrchní. Na etážové bonsaje se upravují nejčastěji borovice.

Poschoďové čili etážové bonsaje

Udržování tvaru

  • U tisů, zimostrázu, cesmíny, buků, javorů a dalších listnatých stromů a keřů používáme na udržování tvaru nůžky na střihání živého plotu. Zásah provádíme hlavně ve vyšších patrech.
Vedle střihu musíme také čistit kmeny.
  • Vedle střihu musíme také čistit kmeny od nežádoucích nových výhonků, zvláště u tisů, které mají sklon vydatně obrůstat.
  • U borovic odštipujeme mladé výhonky, především ty nejdelší. Stačí je odštípnout nehty. V horní části koruny bývá nutné odříznout celé větve.

Co se hodí

Do českých zahrad se jako tvarované stromy nejlépe hodí dřeviny, které dobře snášejí místní klimatické podmínky i znečištěný vzduch. Jsou to zejména odolné a nenáročné borovice, jedle a tisy, ale také cypřišek nebo jalovec.

Pořídit si můžete i národní strom Japonska – kryptomérii japonskou (cryptomeria japonica).

Kam s nimi

Málokterý tvarovaný jehličnan snese trvale zamokřenou půdu. Také proto odborníci striktně nedoporučují sázet stromovou bonsaj do automaticky zavlažovaného trávníku. Ani přílišné sucho stromům neprospěje. Zálivka musí být přiměřená a pravidelná. Nelze ji proto úplně přerušit ani v zimě. Velmi náročné na vodu jsou stromy v horkých a větrných dnech, kdy se vláha rychle odpařuje.

(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Pepř není jen černý a bílý

Lifestyle2.7.2020

Haute couture němých tváří

Lifestyle30.6.2020

Kvalitní pomůcky pro snadné grilování

Lifestyle25.6.2020

Milionová síla světla a přírody

Lifestyle23.6.2020

Perla s pohnutým osudem

Lifestyle18.6.2020

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle16.6.2020

Čarování s čokoládou

Lifestyle11.6.2020

Mezi krásou a ošklivostí

Lifestyle9.6.2020

Dobré rady do kuchyně

Lifestyle2.6.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat