Zajímavosti

Tak trochu jiný kanibalismus

Tak trochu jiný kanibalismus

První vteřinu po kousnutí se po jazyku převalí slabý náznak nasládlosti. Stoličky rozmělňují sval, který ještě včera byl bicepsem. Chutná podobně jako vepřové. A dětské zase připomíná jemné rybí…

Před více než 350 lety vytvořil německý umělec Leonard Kern skulpturu Kanibalka (1650) s baculatým chlapečkem, který pozoruje mámu ohryzávající levou nohu chlapa. Před 200 lety bratři Grimmové publikují pohádku Jeníček a Mařenka (1812), kde je chce sníst čarodějnice. Domorodé kmeny vaří z lidí omáčky ještě na začátku 20. století. Daniel Diehl píše v knize Historie kanibalismu (2009) jeden příklad z Afriky. Domorodec tu vysvětluje, kdy se (ne)hodí jíst lidské maso: „Není zvykem jíst člověka, kterého jsme sami zabili. Avšak existuje výjimka – sedět na kokosových ořeších a čekat, až vaše dcera uvaří srdce toho člověka.“ Lidé se „žrali“ v pravěku, ve starověku, středověku a jí se dodnes. Někdo končí v žaludcích jiných dobrovolně, jiný po smrti.

Nejlepší je 24letý zrzek bez vady

„Je to jedno z největších pokrytectví,“ říká medicínská antropoložka Beth A. Conklin, když mluví o Evropě 17. století. „Lidé věděli, že léky byly vyrobeny z lidských ostatků, ale jako kanibalistický čin to nechtěli vnímat.“ Pro ně představoval výraz kanibalismus právě jenom nestvůrně primitivní syrové pojídání lidí. I když… „Získejte celé, čisté tělo zrzavého muže bez vady ve věku 24 let, který byl pověšen, lámán v kole nebo probodnut. Tělo nechte vystavené na jeden den a noc na čerstvém vzduchu. Poté je rozřezejte na malé kousky nebo plátky a macerujte ve víně. Pak smíchejte s práškem z myrty a aloe, pověste opět na čerstvý vzduch a sušte. Výsledkem bude ztvrdlé maso bez zápachu.“ Tuhle delikátní formuli vymyslí na konci 16. století s největší pravděpodobností německý lékař Oswald Croll.

Královy kapky

V Anglii je medicíncký kanibalismus známý už na začátku 17. století a do všech koutů ostrovů se rozšíří během dalších 50 let. „Otázka tehdy nestála tak, zda by člověk měl jíst lidské maso, ale šlo o to, jaké,“ říká anglický historik medicíny Richard Sugg v knize Mumie, kanibalové a upíři (2011). Anglický král Karel II. (1630–1685) si třeba ve vlastní laboratoři z krve destiluje „královy kapky“ z krve.

Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Přichází očekávaná druhá řada londýnských nevěstek a spolu s nimi svůdná kráska Liv Tyler

Zajímavosti25.9.2018

Ze života zvířat: Roztomilí mazlíčci i zabijácké bestie

Zajímavosti24.9.2018

Ledová království: Tady má hlavní slovo zima!

Zajímavosti20.9.2018

Kostel sv. Cyrila a Metoděje: Ukryté stopy minulosti

Zajímavosti18.9.2018

Voňavá chemie kávy: Co nabudí naše chuťové pohárky?

Zajímavosti17.9.2018

Hovězí pod lupou: Na kus řeči s flákem masa!

Zajímavosti13.9.2018

Elon Musk: Filantrop strážcem vesmíru

Zajímavosti10.9.2018

David Bowie: Sex, drogy a rokenrol!

Zajímavosti6.9.2018

Galaxie v Andromedě: Rozverná galaktická Miss Universe

Zajímavosti3.9.2018

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies