Zajímavosti

Tak trochu jiný kanibalismus

Tak trochu jiný kanibalismus

První vteřinu po kousnutí se po jazyku převalí slabý náznak nasládlosti. Stoličky rozmělňují sval, který ještě včera byl bicepsem. Chutná podobně jako vepřové. A dětské zase připomíná jemné rybí…

Před více než 350 lety vytvořil německý umělec Leonard Kern skulpturu Kanibalka (1650) s baculatým chlapečkem, který pozoruje mámu ohryzávající levou nohu chlapa. Před 200 lety bratři Grimmové publikují pohádku Jeníček a Mařenka (1812), kde je chce sníst čarodějnice. Domorodé kmeny vaří z lidí omáčky ještě na začátku 20. století. Daniel Diehl píše v knize Historie kanibalismu (2009) jeden příklad z Afriky. Domorodec tu vysvětluje, kdy se (ne)hodí jíst lidské maso: „Není zvykem jíst člověka, kterého jsme sami zabili. Avšak existuje výjimka – sedět na kokosových ořeších a čekat, až vaše dcera uvaří srdce toho člověka.“ Lidé se „žrali“ v pravěku, ve starověku, středověku a jí se dodnes. Někdo končí v žaludcích jiných dobrovolně, jiný po smrti.

Nejlepší je 24letý zrzek bez vady

„Je to jedno z největších pokrytectví,“ říká medicínská antropoložka Beth A. Conklin, když mluví o Evropě 17. století. „Lidé věděli, že léky byly vyrobeny z lidských ostatků, ale jako kanibalistický čin to nechtěli vnímat.“ Pro ně představoval výraz kanibalismus právě jenom nestvůrně primitivní syrové pojídání lidí. I když… „Získejte celé, čisté tělo zrzavého muže bez vady ve věku 24 let, který byl pověšen, lámán v kole nebo probodnut. Tělo nechte vystavené na jeden den a noc na čerstvém vzduchu. Poté je rozřezejte na malé kousky nebo plátky a macerujte ve víně. Pak smíchejte s práškem z myrty a aloe, pověste opět na čerstvý vzduch a sušte. Výsledkem bude ztvrdlé maso bez zápachu.“ Tuhle delikátní formuli vymyslí na konci 16. století s největší pravděpodobností německý lékař Oswald Croll.

Královy kapky

V Anglii je medicíncký kanibalismus známý už na začátku 17. století a do všech koutů ostrovů se rozšíří během dalších 50 let. „Otázka tehdy nestála tak, zda by člověk měl jíst lidské maso, ale šlo o to, jaké,“ říká anglický historik medicíny Richard Sugg v knize Mumie, kanibalové a upíři (2011). Anglický král Karel II. (1630–1685) si třeba ve vlastní laboratoři z krve destiluje „královy kapky“ z krve.

Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Krvavá jatka ve jménu bohyně

Zajímavosti14.12.2017

Nudí se váš miláček sám doma? Pořiďte mu televizi pro psy!

Zajímavosti11.12.2017

Titanic v číslech

Zajímavosti7.12.2017

Budoucnost přežití? Vypustit krev, zchladit tělo na 10 stupňů!

Zajímavosti4.12.2017

Záhada Chopinova srdce: Ani po 165 letech nespočívá v pokoji!

Zajímavosti30.11.2017

Koně se také střílejí

Zajímavosti27.11.2017

Žižkovská věž: Zatracovaná stavba s černými miminky

Zajímavosti23.11.2017

Čím víc řvete, tím dřív zemřete!

Zajímavosti20.11.2017

Quasimodo vodní říše: Vem ho ďas!

Zajímavosti16.11.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o