Zajímavosti

Umami: Tajemství páté chuti

Umami: Tajemství páté chuti

Dort je moc sladký, chipsy moc slané, čaj příliš hořký a citron ukrutně kyselý. A co je moc umami? Dnes již oficiální pátá chuť byla na našem jazyku odjakživa, i když náš mozek na ni ještě úplně zvyklý není…

Chřest, rajčata, maso a sýry. Poměrně odlišné potraviny přesto mají cosi společného! „Je to někde v chuti…“ láme si hlavu nad talířem japonský chemik Kikunae Ikeda (1864–1936) a v roce 1908 dojde k zajímavému zjištění.

Ona podobná příchuť se ještě zvýrazní, když tyto potraviny přidáme k Dashi – vývaru ze sušených ryb a mořských řas kombu.

Najednou je mu to jasné! To záhadné „něco“ je chuť kyseliny glutamové či jejích solí, glutamanu sodného a draselného. A ať to zní jakkoliv vědecky, tuto chuť vnímáme velmi jednoduše. Prostě nám chutná!

Kikunae Ikeda odhalí podstatu tajemné chuti umami! A vymyslí, jak ji uměle napodobit.

Nejen z Japonska

Aby Ikeda novou chuť odlišil od ostatních, dá jí jméno. Rodí se tedy umami, což v japonštině znamená něco jako „lahodný“ nebo „delikátní“ (umai). Chuť samozřejmě nová není, gastronomie ji zná už dávno před Japonci, kteří si libují v pokrmech z mořských řas.

Umami jedli již staří Římané, a to v proslulé rybí pastě zvané garum. Ta pravá umami sláva ale přijde až po Ikedově objevu. Ten začne chuť i uměle napodobovat a vynalezne známý ochucovač glutamát sodný.

A že je umami chutí se vším všudy, nakonec potvrdí vědci v roce 2000. Objeví totiž, že ke vnímání kyseliny glutamové v jídle skutečně máme speciální chuťový receptor (taste-mGluR4).

Jaká tedy je?

Že si pořád tu umami chuť nedovedete představit? Údajně jí pozná každý, jen se těžko popisuje, protože pro ni nemáme slova. Není sladká, slaná, hořká ani kyselá – pokud bychom ji chtěli stručně charakterizovat, tak možná „velmi výrazná“.

Jakmile se nachází v jídle, ucítíte v ústech jakousi velkou intenzitu chuti. Nejen hned po snědení sousta, ale i dlouho poté!

Glutamát sodný dělá jídlo chutnější. Jsou jím nadupané polévkové bujony či koření.

A v čem hledat?

Není nutné hned házet do jídla bujón s umělý glutamátem sodným. Pátá chuť vzniká především tam, kde došlo k fermentaci či jinými slovy kvašení. Umami explozí je třeba sójová omáčka, jejímž základem je fermentovaná sója.

Chuť ale roste i sušením, uzením či zráním, a tak výrazně umami chutná španělské chorrizo, parmazán, plísňové sýry, sušené houby či hodně zralá rajčata. Pozadu pak nezůstává ani špenát, celer, olivy, ančovičky, lanýže, jakémkoliv sušené maso či zelený čaji. A dokonce umami najdeme i v mateřském mléce!

Umami nechybí v plísňovém sýru. Čím déle zraje, tím je chuť výraznější.

Otočte chuť na maximum!

Vlastně je to takový kulinářský zázrak. Když cokoliv s umami přidáme do jídla, zvýrazníme základní chuť celého pokrmu! Zkrátka čím víc umami, tím lepší, ovšem platí jedno pravilo. Suroviny s umami je třeba kombinovat s těmi, které tuto chuť obsahují také!

Pokud chcete naopak zvýraznit samotnou umami chuť, přidejte kyselé, třeba citron nebo limetku. Ke skvělé chuti získáte ještě bonus navíc – podle odborníků díky umami přidáte do jídla až o 20 % méně soli! Pokud si však dáte jen umělý glutamát sodný, tam už tom se zdravotními účinky pokulhává.

Více z Zajímavosti

Jeseter: Podivná ryba, kterou milují boháči!

Zajímavosti21.9.2023

Nebezpečná macecha: Odkud se vzala zlá nevlastní matka?

Zajímavosti18.9.2023

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Zajímavosti14.9.2023

Datle: Pořádně lepkavá historie

Zajímavosti11.9.2023

Kam na zimní dovolenou? Zkuste Antarktidu!

Zajímavosti7.9.2023

Des: V hlavě sériového vraha

Zajímavosti7.9.2023

Muž, u kterého začala i skončila válka Severu proti Jihu

Zajímavosti4.9.2023

Tak a je konec: Od kdy se loučíme se svobodou?

Zajímavosti31.8.2023

Kdy se roboti zasmějí s námi?

Zajímavosti28.8.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Oceán na Europě obsahuje uhlík
21stoleti.cz

Oceán na Europě obsahuje uhlík

Jupiterův měsíc Europa přitahuje zájem odborné...
Zřícenina Lichnice: Obchází tu duch krvavé Milady?
enigmaplus.cz

Zřícenina Lichnice: Obchází...

Vyrazit za středověkou atmosférou je v České...
Denivky na talíři
panidomu.cz

Denivky na talíři

O jedlých květinách už jste jistě slyšeli,...
Splněný americký sen ve stylu Covet House

rezidenceonline.cz

Splněný americký sen ve stylu...

Nejnovější projekt, jenž je výsledkem...
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz

Domácí citronový cheesecake

Dezert můžete při servírování ozdobit plátky...
Mé sny se už vůbec nikdy nesplní!
skutecnepribehy.cz

Mé sny se už vůbec nikdy...

Moji rodiče už oslavili zlatou svatbu. Vždy...
Proč Krbová doopravdy končí v nekonečné Ulici?
nasehvezdy.cz

Proč Krbová doopravdy končí...

Už zkraje roku se...
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
epochaplus.cz

Zápas století: Šachy, které...

Na první pohled jsou to jen dva muži,...
Tři roky řeší partnerskou krizi!
nasehvezdy.cz

Tři roky řeší partnerskou...

Herečka Michaela...
Grafitový důl Český Krumlov: Za doprovodu skutečných horníků
epochanacestach.cz

Grafitový důl Český Krumlov: Za...

O grafitu víme, že se používá k výrobě tužek, ale...
Pomohlo Čingischánovi v budování ohromné říše počasí?
epochaplus.cz

Pomohlo Čingischánovi v budování...

Čingischánova armáda dobývá nová území. Dostává se do...
Babí léto v Hliněné Baště
iluxus.cz

Babí léto v Hliněné Baště

Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické...