Lifestyle

Umíte majonézu?

Umíte majonézu?

Asi ano, i když od té doby, co nás reklamy na tu pravou a jedinou ohlušují na každém kroku, se možná najdou tací, kteří ji nikdy nedělali. A to je opravdu škoda. Jak na ni?

Vlastně byste normálně na majonézu nemuseli mít recept, protože na ni potřebujete vejce a olej (nejčastěji slunečnicový). A pak už jen pár ingrediencí, aby to všechno mělo nějakou chuť. Základem je ale technika, v tomto případě pomalá.

Při přípravě majonézy musíte být krapet trpěliví.

Postup

Prostě vezměte žloutek pokojové teploty, přidejte trochu hořčice (nejlépe dijonské), vezměte metlu a po troškách přilévejte olej. A ničeho se nebojte, na 1 žloutek dáte až 100 ml oleje.

Během chvíle by majonéza měla získat tu správnou konzistenci, bude světlejší a tuhá, až se bude lepit na metlu. To je chvíle pro přidání octa nebo citronové šťávy, čímž ji zase zjemníte a trochu naředíte.

Připravíte s ní skvělé saláty.

Když se nedaří

* Majonéza je řídká?

Možná jste dávali olej moc rychle. Nezoufejte, dá se to napravit. Vezměte další žloutek, dejte do čisté nádoby a s řídkou směsí zacházejte jako s olejem. Tedy pomalu přilévejte a šlehejte. I když máte pocit, že přidáváním oleje majonéza řídne, je to naopak!

* Umixovala se jen olejová kalná voda, ve které plavaly kousky žloutku?

Asi jste vzali studené vejce, studený olej anebo použili teplou mísu. Možná jste na žloutky nalili na začátku mnoho oleje, či žloutek byl špatně zbaven bílku. Mohli jste také přerušit na delší dobu míchání.

Hodí se i na šťavnatý sendvič.

Pamatujte si:
Jeden žloutek přijme nejvýše 2/10 litru oleje. Přesytíte-li žloutky olejem, dojde rovněž k sražení majonézy. Je-li majonéza upravována v přílišném chladu, například na ledě, srazí se vám v tom okamžiku, kdy ji přenesete do teplejší místnosti.

Náš tip: Připravenou majonézu nechejte vždy odpočinout na několik hodin v lednici, poněvadž čerstvě připravená má štiplavý a výrazný nádech, který se odpočinkem rozloží.

Majonézu můžete smíchat s hořčicí i rajčatovou omáčkou.

Něco o chutích

Majonézu můžete různě kořenit. Pepřem, bylinkami anebo můžete použít jiný druh oleje – olivový, arašídový či avokádový.

(Zdroj: Paní domu, Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Jak začít správně běhat?

Lifestyle8.12.2022

Posaďte se v pracovně jako v superautě

Lifestyle6.12.2022

Svědek obžaloby – mrazivá povídka od Agathy Christie vás dostane

Lifestyle5.12.2022

„Taková chybovost podpisů je vyloučena,“ říká Tomáš Březina ke své kandidatuře na Prezidenta České republiky

Lifestyle5.12.2022

Nejnovější trend v bydlení: monochromatický interiér a jak jej aplikovat v ložnici

Lifestyle2.12.2022

Manuka med: zdraví ze stromu života

Lifestyle2.12.2022

Říká se, že šedý zákal….

Lifestyle1.12.2022

Piaget oživuje hravou eleganci

Lifestyle29.11.2022

Top 10 nejlepších casin na světě

Lifestyle28.11.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články