Lifestyle

Umíte vývar?

Umíte vývar?

Dobrý vývar je základem všech chutných polévek a omáček. Není těžké jej připravit, a když vývar uskladníte do ledničky nebo mrazáku, budete ho mít vždy po ruce stejně jako polévkové kostky a přitom bude daleko chutnější.

Základní surovinou bývají obvykle syrové kosti z masa, ryb, drůbeže nebo zvěřiny, ke kterým se přidávají zelenina, bylinky, koření, někdy i trocha vína nebo sherry pro zlepšení chuti. Co se týká použití vývarů v kostkách nebo prášku, můžeme je samozřejmě v časové nouzi použít, ale musíme počítat s tím, že přece jen se jejich chuť od domácího vývaru liší a můžeme tím konečnou chuť jídla i pokazit.

Pravidla přípravy poctivého vývaru

1) Všechny ingredience by měly být čerstvé a kvalitní. Vývar vaříme při mírné teplotě několik hodin, aby měl chutnou a vyváženou skladbu.

2) Vývar nesmíme vařit příliš prudce, protože pak nebude čistý. Dlouhé a pomalé vaření vede k mnohem lepším výsledkům. Čím déle se vývar vaří, tím lepší má chuť, protože jak se tekutina v průběhu vaření vypařuje, dochází ke koncentraci chuti a zahušťování vývaru.

Vždy používáme hrnec s dobře těsnicí pokličkou, aby se tekutina nevypařovala příliš rychle. Zakrýváme však jen část hrnce. Důležité je, abychom z povrchu odstraňovali veškerý nadbytečný tuk a kosti, aby nebyl vývar příliš mastný. Jakmile je vývar hotový, necháme ho vychladnout.

Pak ho dáme na několik hodin do ledničky, aby se na povrchu usadil veškerý tuk. Plochou děrovanou lžící potom tuk z povrchu sebereme. Můžeme také použít savý kuchyňský papír.

3) Nikdy nepřidáváme do vývaru sůl během vaření, protože značná část tekutiny se vypaří, a nakonec bychom mohli zjistit, že je vývar přesolený.

4) Hotový vývar necháme stydnout maximálně 3 hodiny. Poté ho ještě 10–15 minut povaříme.

(Zdroj: Paní domu)

Více z Lifestyle

Gucci otevírá bránu k cestovatelským pokladům

Lifestyle21.3.2023

Umíte vývar?

Lifestyle16.3.2023

Double Kalimero: Extravagantní a vyzývavá

Lifestyle14.3.2023

Dobrodružný park Šmoulové otevřel

Lifestyle13.3.2023

Pneumokoky útočí zákeřně a nečekaně

Lifestyle9.3.2023

Tokijská rezidence od Aston Martin

Lifestyle7.3.2023

Co jste (možná) o rýži netušili

Lifestyle2.3.2023

Bugatti chladí své šampaňské kosmickou technologií

Lifestyle28.2.2023

Bylinky na okně

Lifestyle23.2.2023
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhadná kněžna Libuše: Kolovala jí v žilách keltská krev?
enigmaplus.cz

Záhadná kněžna Libuše: Kolovala...

Mezi velmoži to vře. Už několik let jim totiž...
Kachní stehna na pomerančích
tisicereceptu.cz

Kachní stehna na pomerančích

Už jste ochutnali pomeranče s červeným vínem? Možná...
6 podivných fobií spojených s počasím
epochaplus.cz

6 podivných fobií spojených s...

Ošklivé počasí dokáže pořádně zkazit náladu. Zima...
Tulácká vlna: Tajemný zabiják, který udeří znenadání
epochaplus.cz

Tulácká vlna: Tajemný zabiják,...

„Přemýšleli jsme, jestli jsme nenarazili na...
Chce zničit Borhyové hvězdnou kariéru?
nasehvezdy.cz

Chce zničit Borhyové...

Dlouhá léta neměla na Nově...
Znovuzrození ikonického outdoorového modelu Alpina
iluxus.cz

Znovuzrození ikonického...

Ikonická řada Extreme, která se poprvé objevila...
Masiv pod nohama
rezidenceonline.cz

Masiv pod nohama

Podlahová krytina z přírodního dřeva je prověřená...
Trpí delfíni „alzheimerem“?
21stoleti.cz

Trpí delfíni „alzheimerem“?

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou...
Perla neomylně poznala, kde jí je potřeba
skutecnepribehy.cz

Perla neomylně poznala, kde...

Čtyři dny se ty dvě trmácely vlakem, od hranic je...
Tak trochu jiné orloje
epochanacestach.cz

Tak trochu jiné orloje

Ten pražský na...
Uteče Rybová manželovi za Majerem?
nasehvezdy.cz

Uteče Rybová manželovi za...

Už nějakou dobu se...
Tapety jako na zámku
panidomu.cz

Tapety jako na zámku

Jinak řečeno tapety textilní. Právě ty si spojujeme s...