Lifestyle

Už nejen hrubá a hladká…

Už nejen hrubá a hladká…

Vyznáte se v moukách? Na pultech se objevují speciální, podle způsobu použití. Podle dělení, na které jsme zvyklí, máme mouky pšeničné a žitné, ale dnes také stále více používané sójové, luštěninové a další. Podle jemnosti mletí se dělí na hladké, polohrubé, hrubé a celozrnné. A k nim můžeme přiřadit i krupici.

Další druhy

Jenže trh se s tímto dělením nespokojil a mlynáři vyrábějí další druhy.

* Stále větší oblibě se těší mouky bezlepkové.

Patří mezi ně třeba pohanková nebo rýžová, ale také kokosová, která provoní muffiny, zahustí polévky i omáčky a dodá pokrmům šmrnc.

* Semolina je odrůda tvrdé pšenice a je základní surovinou pro výrobu bezvaječných těstovin.

* Špalda (prastarý, původní druh pšenice) neprošla žádným šlechtěním, zachovává si po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Používá se místo běžné pšeničné mouky nebo ji můžete smíchat v různém poměru s klasickou moukou a experimentovat s různými varianty těst.

Na scénu se vrací špaldová mouka.

Chlebové speciality

Můžete mít mouku pšeničnou chlebovou, žitnou chlebovou nebo oba druhy v celozrnné variantě. A dále:

Výražka – žitná mouka umletá nahladko, je přímo idelání na pečení kvalitního žitného chleba.

Trhanka – hrubší než celozrnná mouka, ale má skoro stejné složení, minerály a vlákninu. Strukturou připomíná ovesné či jiné obilné vločky.

Začali jsme si péct domácí chléb. A chceme poctivou mouku – speciální chlebovou.

Jako v cizině

V zahraničí jsou zvyklí kupovat si mouku podle toho, na co ji budou používat. Tento trend se nyní dostává i na naše pulty. Existuje například mouka:

* Dortová – extra světlá, slibuje nadýchané a vláčné moučníky. Dobře se pojí s ostatními surovinami a vytvoří hladké těsto. Vhodná je na piškotová těsta, ale nehodí se na těsta kynutá.

Moučníky z dortové mouky jsou lehké, s jemně pórovitou strukturou.

* Na kynuté těsto – těsto z ní dobře kyne a má větší objem. Je i lépe tažné, pružné a lépe drží tvar. Použijte ji na buchty, koláče, vánočky, ale i rohlíky a housky.

* Na křehké pečivo – je vhodná na vykrajování. Má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá. Nehodí se na kynutá těsta.

Tato mouka byla vyvinuta přesně na míru těstům, která mají při držet tvar – linecké, čajové, na slané koláče a quiche.

* Na pizzu – speciální hladká pšeničná mouku typu 00 se středně vysokým obsahem bílkovin, nebo mouka typu 0, která má vyšší obsah lepku. Díky tomu je těsto pružné a pevné. Skvěle se hodí nejen na pizzu, ale i na chléb.

(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Gucci & Superplastic: Investice i zábava

Lifestyle17.5.2022

Na kontrolu očí choďte pravidelně

Lifestyle12.5.2022

Lifestyle10.5.2022

Vše o skladování vajec

Lifestyle5.5.2022

Kupte si luxusní byt uprostřed oceánu!

Lifestyle3.5.2022

Instinkt kočky před otravou neochrání

Lifestyle28.4.2022

Unikátní whisky zrála 81 let

Lifestyle26.4.2022

Kaskadér Jan Homolka tváří charitativních triček KlokArt

Lifestyle25.4.2022

Malý slovníček milovníka sýrů

Lifestyle21.4.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Úsvit ponorek: Němci nevěděli, co s nimi
epochaplus.cz

Úsvit ponorek: Němci...

Myslíte si, že využití ponorek pro válečné...
Vztah v ohrožení kvůli seriálu!
nasehvezdy.cz

Vztah v ohrožení kvůli...

Role v seriálu ZOO ...
Podivuhodní delfíni: Opičí se víc, než opice – a paměť mají lepší, než slon
epochaplus.cz

Podivuhodní delfíni: Opičí se víc,...

Mít paměť jako slon není zase takové terno....
Rebarborové muffiny s drobenkou
tisicereceptu.cz

Rebarborové muffiny s...

Místo tradičního koláče s drobenkou...
Přemýšlím, zdali jsem nebyla špatná teta
skutecnepribehy.cz

Přemýšlím, zdali jsem nebyla...

Když se Matyáš narodil,...
Půst je zdravý
panidomu.cz

Půst je zdravý

Pradávné tajemství, jak si udržet zdraví, na...
Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance prozrazuje potenciál Mission R
iluxus.cz

Porsche 718 Cayman GT4...

Od studie na závodní trať....
Jídelna podle soudobých trendů
rezidenceonline.cz

Jídelna podle soudobých trendů

Prostor v moderních interiérech, určený ke...
Jaro a játra? Ano! O jeden z nejvýkonnějších orgánů však pečujte celý rok
21stoleti.cz

Jaro a játra? Ano! O jeden z...

Játra – druhý největší orgán našeho těla a po mozku...
Muže má omotaného kolem prstu
nasehvezdy.cz

Muže má omotaného kolem prstu

Ještě před pár lety byla ADÉLA...
Nejasné prvenství v souboji o vrchol Mount Everestu: Známe skutečné vítěze?
enigmaplus.cz

Nejasné prvenství v souboji o...

Je 29. května 1953 a novozélandský horolezec...
MIKULOVSKÉ TAJE A KRÁSY: OBEJDETE JE I PĚŠKY
epochanacestach.cz

MIKULOVSKÉ TAJE A KRÁSY:...

Město Mikulov je ideálním...