Lifestyle

Už nejen hrubá a hladká…

Už nejen hrubá a hladká…

Vyznáte se v moukách? Na pultech se objevují speciální, podle způsobu použití. Podle dělení, na které jsme zvyklí, máme mouky pšeničné a žitné, ale dnes také stále více používané sójové, luštěninové a další. Podle jemnosti mletí se dělí na hladké, polohrubé, hrubé a celozrnné. A k nim můžeme přiřadit i krupici.

Další druhy

Jenže trh se s tímto dělením nespokojil a mlynáři vyrábějí další druhy.

* Stále větší oblibě se těší mouky bezlepkové.

Patří mezi ně třeba pohanková nebo rýžová, ale také kokosová, která provoní muffiny, zahustí polévky i omáčky a dodá pokrmům šmrnc.

* Semolina je odrůda tvrdé pšenice a je základní surovinou pro výrobu bezvaječných těstovin.

* Špalda (prastarý, původní druh pšenice) neprošla žádným šlechtěním, zachovává si po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Používá se místo běžné pšeničné mouky nebo ji můžete smíchat v různém poměru s klasickou moukou a experimentovat s různými varianty těst.

Na scénu se vrací špaldová mouka.

Chlebové speciality

Můžete mít mouku pšeničnou chlebovou, žitnou chlebovou nebo oba druhy v celozrnné variantě. A dále:

Výražka – žitná mouka umletá nahladko, je přímo idelání na pečení kvalitního žitného chleba.

Trhanka – hrubší než celozrnná mouka, ale má skoro stejné složení, minerály a vlákninu. Strukturou připomíná ovesné či jiné obilné vločky.

Začali jsme si péct domácí chléb. A chceme poctivou mouku – speciální chlebovou.

Jako v cizině

V zahraničí jsou zvyklí kupovat si mouku podle toho, na co ji budou používat. Tento trend se nyní dostává i na naše pulty. Existuje například mouka:

* Dortová – extra světlá, slibuje nadýchané a vláčné moučníky. Dobře se pojí s ostatními surovinami a vytvoří hladké těsto. Vhodná je na piškotová těsta, ale nehodí se na těsta kynutá.

Moučníky z dortové mouky jsou lehké, s jemně pórovitou strukturou.

* Na kynuté těsto – těsto z ní dobře kyne a má větší objem. Je i lépe tažné, pružné a lépe drží tvar. Použijte ji na buchty, koláče, vánočky, ale i rohlíky a housky.

* Na křehké pečivo – je vhodná na vykrajování. Má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá. Nehodí se na kynutá těsta.

Tato mouka byla vyvinuta přesně na míru těstům, která mají při držet tvar – linecké, čajové, na slané koláče a quiche.

* Na pizzu – speciální hladká pšeničná mouku typu 00 se středně vysokým obsahem bílkovin, nebo mouka typu 0, která má vyšší obsah lepku. Díky tomu je těsto pružné a pevné. Skvěle se hodí nejen na pizzu, ale i na chléb.

(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Látkové rolety – nestárnoucí klasika ve stínění

Lifestyle24.9.2021

Šungit, zdravý nerost

Lifestyle23.9.2021

Rolety Den a noc – zábavné a moderní stínění

Lifestyle23.9.2021

Da Vinciho technika malování přežila až do dnešní doby

Lifestyle22.9.2021

Král perel: Mikimoto

Lifestyle21.9.2021

Pečicí papír je prima pomocník

Lifestyle16.9.2021

Jak poznáte, že jste se stali závislými na hazardních hrách?

Lifestyle16.9.2021

Salvatore Ferragamo – Dechberoucí sci-fi

Lifestyle14.9.2021

Kyselý poklad domácnosti

Lifestyle9.9.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rýže s kuřecím masem a mandlemi
tisicereceptu.cz

Rýže s kuřecím masem a...

Lehounká rýže v orientálním stylu, která skvěle voní...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Krvavý dárek od duchovního
enigmaplus.cz

Krvavý dárek od duchovního

Přístavní město na pobřeží Tyrhénského moře...
Sužuje Soukalovou velký strach o miminko?
nasehvezdy.cz

Sužuje Soukalovou velký...

Poslední měsíce nebyly...
Strojaři představili už 6. generaci studentské formule
21stoleti.cz

Strojaři představili už 6....

V předvečer dubajského EXPA, kde se závěrem...
Přijde svatba, nebo rozchod?
nasehvezdy.cz

Přijde svatba, nebo rozchod?

Vztahu herečky EVY...
Odpad! A zase odpad! Kam s ním?
panidomu.cz

Odpad! A zase odpad! Kam s...

Už v dobách slavného fejetonu Jana Nerudy se řešila...
Václav II. & kutnohorské stříbro: Připravil král mnichy o poklad?
epochaplus.cz

Václav II. & kutnohorské...

Mnich Antonín se právě prochází na kopci nedaleko...
František Kupka začínal u malování pivních tácků
epochaplus.cz

František Kupka začínal u...

Otevře oči, ale myšlenkami je stále pevně upřen na...
U naší branky zvonil muž z jiné doby
skutecnepribehy.cz

U naší branky zvonil muž z...

Mám pro strach uděláno,...
Funkce i design v kuchyni
rezidenceonline.cz

Funkce i design v kuchyni

Kuchyňské sestavy jsou v dnešní době variacemi na...
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...