Vyznáte se v moukách? Na pultech se objevují speciální, podle způsobu použití.
Podle dělení, na které jsme zvyklí, máme mouky pšeničné a žitné, ale dnes také stále více používané sójové, luštěninové a další. Podle jemnosti mletí se dělí na hladké, polohrubé, hrubé a celozrnné. A k nim můžeme přiřadit i krupici.
Další druhy
Jenže trh se s tímto dělením nespokojil a mlynáři vyrábějí další druhy.
* Stále větší oblibě se těší mouky bezlepkové.
Patří mezi ně třeba pohanková nebo rýžová, ale také kokosová, která provoní muffiny, zahustí polévky i omáčky a dodá pokrmům šmrnc.
* Semolina je odrůda tvrdé pšenice a je základní surovinou pro výrobu bezvaječných těstovin.
* Špalda (prastarý, původní druh pšenice) neprošla žádným šlechtěním, zachovává si po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny.
Používá se místo běžné pšeničné mouky nebo ji můžete smíchat v různém poměru s klasickou moukou a experimentovat s různými varianty těst.

Chlebové speciality
Můžete mít mouku pšeničnou chlebovou, žitnou chlebovou nebo oba druhy v celozrnné variantě. A dále:
Výražka – žitná mouka umletá nahladko, je přímo idelání na pečení kvalitního žitného chleba.
Trhanka – hrubší než celozrnná mouka, ale má skoro stejné složení, minerály a vlákninu. Strukturou připomíná ovesné či jiné obilné vločky.

Jako v cizině
V zahraničí jsou zvyklí kupovat si mouku podle toho, na co ji budou používat. Tento trend se nyní dostává i na naše pulty. Existuje například mouka:
* Dortová – extra světlá, slibuje nadýchané a vláčné moučníky. Dobře se pojí s ostatními surovinami a vytvoří hladké těsto. Vhodná je na piškotová těsta, ale nehodí se na těsta kynutá.

* Na kynuté těsto – těsto z ní dobře kyne a má větší objem. Je i lépe tažné, pružné a lépe drží tvar. Použijte ji na buchty, koláče, vánočky, ale i rohlíky a housky.
* Na křehké pečivo – je vhodná na vykrajování. Má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá. Nehodí se na kynutá těsta.

* Na pizzu – speciální hladká pšeničná mouku typu 00 se středně vysokým obsahem bílkovin, nebo mouka typu 0, která má vyšší obsah lepku. Díky tomu je těsto pružné a pevné. Skvěle se hodí nejen na pizzu, ale i na chléb.
(Foto: Shutterstock)