Zajímavosti

V objetí chutí: 4 slavná národní jídla

V objetí chutí: 4 slavná národní jídla

Takový dozlatova osmažený vídeňský řízeček… Sehr gut! Alebo je skôr libo tanier bryndzových halušiek? A co takhle českou klasiku, tedy vepřo knedlo zelo? Co člověk, to originál, a to nejen v povaze, ale i v preferovaných chutích. A stejné je to i s celými národy. Jaká jsou jejich nejtypičtější jídla?

Boršč, varenyky

Kde: Ukrajina

Polévka z červené řepy má původ ve starověku a Ukrajinci ji umí minimálně ve 30 verzích.

Ačkoliv si na ni, tak jako na spoustu jiných věcí, dělají nárok Rusové, ve skutečnosti je boršč, ta světoznámá, doruda zbarvená polévka z červené řepy a další zeleniny, ozdobená zakysanou smetanou, ukrajinským národním jídlem.

Ukrajinci ji umí minimálně ve 30 verzích. Svůj původ má ve starověku, v polévce, která se původně vaří z nakládaných stonků, listů a květnů bolševníku obecného. A po boršči varenyky, těstovinové taštičky, plněné masem, ale třeba také tvarohem nebo ovocem.

Vídeňský řízek

Kde: Rakousko

Tradiční vídeňský řízek musí být jen z tence naklepaného telecího masa.

To si tak maršál rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče (1766–1858) někdy v polovině 19. století přiveze z Itálie recept na „cotoletta milanese“, kotletu vykoupanou ve směsi strouhanky a parmazánu.

Vřele ji doporučí císaři Františku Josefovi I. (1830–1916), jeho kuchař ale parmazán nemá, a tak místo něj použije mouku a vejce. A slavný vídeňský řízek je na světě. Tradovaná historka o jeho původu je ovšem podle odborníků ve skutečnosti jen úsměvnou anekdotou bez reálného základu.

Ve skutečnosti je Wiener Schnitzel z tence naklepaných plátků telecího masa, orestovaných na sádle či přepuštěném másle, v Rakousku prvně zmíněn v kuchařce z roku 1831.

Halušky

Kde: Slovensko

Halušky s brynzou přinesou na Slovensko rumunští pastevci.

Brynza, slanina, ti mlsnější mohou přidat i zakysanou smetanu. Víme, dietáři teď asi protáčejí panenky, ale když ono je to tak dobré. Halušky jsou slovenskou klasikou. Národním gastronomickým pokladem našich sousedů.

Dostanou se k nim ruku v ruce s brynzou někdy v 17. století a to zásluhou rumunských pastevců, kteří na Slovensko přijdou za novými pastvinami pro svá stáda ovcí. Zajímavé je, že jelikož brambory se tu objeví až o století později, dělají se halušky původně jen z mouky, vody a soli.

Vepřo knedlo zelo, švestkové knedlíky

Kde: Česko

Vepřo-knedlo-zelo je sice tradičním českým svátečním obědem, ale opravdu ho můžeme považovat za národní jídlo?

Vepřová pečeně se zelím a knedlíky. Také vám právě po tváři začala kanout slina? Tak to jste správnými Čechy. Anebo ne? Odborníci se už pěknou řádku let dohadují, jestli je vepřo knedlo zelo skutečně ten pravý národní pokrm.

Například historik stravování a životního stylu Martin Franc (*1973) ho vnímá spíše jako recept, v podstatě společný celému středoevropskému regionu. Za historický klenot české kuchyně považuje, mimochodem stejně jako třeba Jan Neruda (1834–1891), švestkové knedlíky, které na domácím gastronomickém piedestalu vepřo knedlo zelo vystřídá až koncem 19. století.

Více z Zajímavosti

5 nejstarších žijících organismů na Zemi

Zajímavosti29.5.2023

Zapovězený Hadí ostrov: Smrt tu číhá na každém kroku!

Zajímavosti25.5.2023

Charlotte Cordayová: Vraždou Marata chce zachránit národ!

Zajímavosti22.5.2023

Vodní dráček Axolotl: Věčné dítě, které umí zázraky!

Zajímavosti17.5.2023

Tajuplná Éllóra: Největší náboženský komplex světa?

Zajímavosti16.5.2023

Od oříšků po kakao. Odkud se berou dobré ingredience v čokoládě?

Zajímavosti14.5.2023

6 tipů, jak vylepšit výkon vašeho počítače

Zajímavosti12.5.2023

Čistíte si špatně zuby? Hrozí vám Alzheimer, rakovina i mrtvice!

Zajímavosti11.5.2023

Šok z tvrdé reality: Co je to Pařížský syndrom?

Zajímavosti4.5.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Digestoř vyčistí vzduch
panidomu.cz

Digestoř vyčistí vzduch

Dnes už se staly nepostradatelnou součástí...
Rozpad vztahu kvůli nevěře?
nasehvezdy.cz

Rozpad vztahu kvůli nevěře?

Půvabná herečka...
Prémiové domácí vinotéky
rezidenceonline.cz

Prémiové domácí vinotéky

Abychom měli z konzumace vína ten nejlepší požitek, měl by být...
Švagr nás připravil o vysněný dům
skutecnepribehy.cz

Švagr nás připravil...

Měly to být dva krásné domy, v nichž měly žít...
Fototerapie: Mnohem víc než jen omlazení pokožky pomocí světla
iluxus.cz

Fototerapie: Mnohem víc než jen...

Umí zpomalit proces stárnutí pleti, ale také...
Skončila v posteli s kolegou z televize?
nasehvezdy.cz

Skončila v posteli s kolegou...

Myslela si, že v něm...
Záhadná civilizace: Proč neměly minojské paláce opevnění?
enigmaplus.cz

Záhadná civilizace: Proč neměly...

Zdi paláců starověké minojské kultury se řítí k zemi. Padají...
Inteligentní vysávání: Úklid z pohodlí gauče raz dva!
epochaplus.cz

Inteligentní vysávání: Úklid...

Pohodlí a úspora času – dva neodmyslitelné benefity, které...
John a Yoko: (Téměř) nerozlučná dvojice
epochaplus.cz

John a Yoko: (Téměř)...

Vztah světové hvězdy kapely The Beatles a umělkyně s japonskými...
Městská hora v Berouně: Výhled na město medvědů
epochanacestach.cz

Městská hora v Berouně: Výhled...

Nepoštěstí se každému městu, že jeho občané nemusejí za...
Pečené plněné brambory s brynzou
tisicereceptu.cz

Pečené plněné brambory...

Jednoduchý recept si vás získá kombinací chutí...
Pokroky ve výzkumu příčiny syndromu náhlého úmrtí kojenců
21stoleti.cz

Pokroky ve výzkumu příčiny...

Syndrom náhlého úmrtí kojence je postrachem všech rodičů...