Planeta Země

Vegetariáni a všežravci: Mýty versus realita!

Vegetariáni a všežravci: Mýty versus realita!

Rivalita mezi vegetariány a lidmi, kteří jedí maso, patří stále mezi aktuální témata. Je vegetariánský způsob stravování zdravější, nebo mají pravdu ti, kteří tvrdí, že jsme se narodili jako všežravci a potřebujeme maso? Co je zdravější?

Neustálý boj

Soupeření mezi vegetariány a masožravci zřejmě nikdy nebude mít konce. A i když se oba dva tábory potýkají s různými nedostatky ve stravě a chorobami, nelze jednoznačně říci, jestli je jeden způsob stravování lepší než ten druhý. Oba dva mohou být pro zdraví prospěšné, stejně tak ale i zničující, pokud se zachází do extrému.

Platí proto zásadní pravidlo, že by měl být jídelníček u obou vyvážený, s dostatečným množstvím tuku, vitaminů, minerálů i vlákniny.

Kdo má pravdu?

Lidé, kteří jedí maso, často argumentují tím, že patříme mezi všežravce, a není tedy žádný důvod, proč bychom měli maso omezovat. Na druhou stranu, o vegetariánech se ví, že žijí zdravěji a údajně méně trpí nemocemi. Většinou je k tomuto životnímu stylu vedou etické důvody, a to především úcta ke zvířatům nebo náboženské vyznání.

Adaptace člověka

Člověk jako živočišný druh se vyvíjel několik milionů let, přičemž zpočátku se živil pouze rostlinnou stravou. Za tu dobu ale prošel mnoha nutnými změnami, souvisejícími většinou s přírodními podmínkami. Musel se tak postupně adaptovat, což se projevilo i na vnějších změnách v jeho anatomii. Došlo postupně k chůzi po dvou končetinách, napřimování postavy, rozvoji mozku.

Začal se mu měnit a tvarovat chrup.

Od rostlin k masu

A právě častější používání stoliček a třenových zubů umožnilo pravěkým lidem přejít od měkké rostlinné stravy k tvrdšímu jídlu. Do svého jídelníčku tak člověk mohl zařadit v menší míře i maso. Postupně se totiž naučil vyrábět nástroje, aby mohl velká a nebezpečná zvířata ulovit a dostal se tak na vrchol potravinového řetězce.

Rostlinná strava si opět získala svou oblibu díky rozvoji zemědělství.

Vegetariánské náboženství

Z historie tak lze snadno odvodit, že bezmasé stravování není záležitostí moderní doby. První zmínky pocházejí už od starověkých civilizací, především z oblasti Indie. Tento životní postoj se objevil v době odklonu od védského náboženství k hinduismu a buddhismu. Zřejmě se tak jednalo o nutné přizpůsobení, jelikož v oblasti nebyla lovná zvěř.

Další velmi podstatným důvodem byla také tolerance vůči všem živým bytostem, které tyto duchovní směry hlásají.

Stopy vegetariánství můžeme najít i ve Starověkém Řecku nebo Egyptě a dalších kulturách po celém světě napříč historií.

Maso jídlo králů

Stejně tak i maso mělo ve své historii své nezastupitelné místo. Především v období středověku se stalo nejen vydatným zdrojem bílkoviny a energie, ale také symbolem prosperity a znakem blahobytu. Na všech evropských královských stolech hrálo maso vždy prim.

Výhody a nevýhody vegetariánství:

+ vegetariáni argumentují tím, že rostlinná strava přispívá k delšímu životu a chrání před civilizačními chorobami

+ mají nižší krevní tlak a nižší hladinu cholesterolu

+ trpí méně nadváhou, žlučníkovými kameny nebo cukrovkou druhého typu

+ u vegetariánů je nižší pravděpodobnost, že onemocní kardiovaskulární chorobou

+ zelenina a ovoce obsahují na rozdíl od masa celou škálu vitamínů (především C), minerálů, antioxidantů a karotenů

+ většina vegetariánů přijímá automaticky celkově zdravější životní styl

+ vegetariáni jedí více vlákniny a méně tuků

– vegetariáni trpí více nedostatkem železa a mastných omega-3 kyselin

– jsou více ohroženi chudokrevností a zvýšenou únavou

– vegetariáni mají větší potíže s imunitou i lomivostí kostí

– častěji je postihuje Alzheimerova choroba a mrtvice

– vegetariánky mají častěji problémy s menstruačním cyklem i s otěhotněním

– rostlinná strava neobsahuje plnohodnotné bílkoviny, proto se doporučuje jíst pravidelně mléčné výrobky a jednou za čas vejce

– mohou mít problémy s funkčností štítné žlázy, především kvůli nedostatku jódu

Výhody a nevýhody konzumentů masa:

+ libové maso je plnohodnotným zdrojem bílkovin, které se v rostlinné stravě nenacházejí

+ v mase se nacházejí mastné kyseliny, vitaminy především skupiny B (B12, B2, niacin, B6) a minerály (železo, zinek, dusík)

– zvyšují hladinu tuku v těle, což způsobuje obezitu, vysoký cholesterol a tlak

– při konzumaci masa se zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku

– maso způsobuje rychlejší stárnutí organismu

Fakta o tom, že jsme všežravci:

  • Čelisti a zuby – jsme vybaveni zuby, jež nám umožňují trhat, řezat i žvýkat
  • Postavení očí – oči všech suchozemských predátorů směřují dopředu, zatímco u býložravců jsou situovány na straně lebky
  • Játra – detoxikační funkce jater odpovídá konzumaci živočišné bílkoviny
  • Vitaminy a minerály – pro detoxikaci potřebujeme dostatečný přísun vitaminů a minerálů, které jsou obsaženy v ovoci a zelenině; výjimkou je vitamin B12, obsažený pouze v živočišných zdrojích

Více z Planeta Země

I největší savci na světě mají svou nemocnici

Planeta Země18.6.2021

Superschopnosti, které pomáhají zvířatům přežít

Planeta Země17.6.2021

Nejpodivnější alergie na světě. Co všechno může lidský organismus krutě potrápit?

Planeta Země14.6.2021

Země má druhý měsíc! Kde ho vzala?

Planeta Země10.6.2021

Tenká hranice od nenávisti k ochraně

Planeta Země10.6.2021

Co jste nevěděli o slavné Kleopatře?

Planeta Země7.6.2021

Proč se všichni mají lépe? Postihl vás syndrom FOMO!

Planeta Země3.6.2021

Meyer Lansky: Finanční génius? Mafián!

Planeta Země31.5.2021

Jak placebo ošálí mysl? Věř a víra tvá tě uzdraví!

Planeta Země27.5.2021
Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pošpinila jsem vztah svou hloupostí
skutecnepribehy.cz

Pošpinila jsem vztah svou...

Ani po letech se nemohu...
Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
Tajemství ježka v kleci: Jaroslav Foglar ho nevymyslel
enigmaplus.cz

Tajemství ježka v kleci:...

Ježek v kleci. Hlavolam, který v Čechách...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Kdy je zapomnětlivost ještě normální?
panidomu.cz

Kdy je zapomnětlivost ještě...

Paměť uchovává nejen vzpomínky, ale také povědomí...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...