Zajímavosti

Víme, jak chutná 170 let staré šampaňské!

Víme, jak chutná 170 let staré šampaňské!

Sedm generací je chrání tlak, chlad, sůl a tma 50metrové hloubky Baltského moře. Před pěti lety potápěči poblíž Ålandských ostrovů mezi Švédskem a Finskem vylovili 168 láhví šampaňského.

Aby potápěči zjistili jméno vraku, musejí identifikovat značku. A aby mohli identifikovat značku, protože láhve jsou bez etikety, musejí jich pár otevřít. Podle rytin na spodní straně korku přijdou na značku Veuve Clicquot – pravé luxusní šampaňské. A jak chutná?

Sladký život prapředků

Díky stálé teplotě na dně 2–4 stupně Celsia neobyčejně zachovale, skoro neperlivě a mimořádně sladce. Profesor biochemie Philippe Jeandet dostane malé množství šampaňského na analýzu a jako bonus 100 mikrolitrů na chuť. To je asi 10 kapek. „Bylo nemožné procítit plné spektrum, nicméně mělo chuť tabáku a kůže. Ta chuť mi zůstala na jazyku asi tři hodiny. Bylo to báječné.“ Samotnou chemickou analýzou porovnají tři vzorky láhví Ponsardin, Heidsieck a Juglar z vraku se třemi značky Veuve Clicquot ročníků 1955, 1980 a 2011 a výsledky jsou pozoruhodné. Ve srovnání s dnešními produkty jde o enormně sladkou záležitost. „Dokonce sladší než většina současných dezertních vín a sladší než coca-cola…“ říká enolog Andrew Waterhouse z Kalifornské univerzity. Zatímco moderní brut obsahuje 6–8 gramů cukru na litr a coca-cola 110 gramů, tak šampaňské z Baltu závratných 150 gramů na litr! V 19. století je běžné, že víno je extrémně sladké. Na carském dvoře v Rusku je dokonce zvykem sypat si do vína cukr. Šampaňské à la Russe je pověstné super-vysokým množstvím cukru (asi 300 gramů na litr).

Olovo, železo, arzen

O co sladší šampaňské z Baltu je, o to je méně perlivé. Hodnoty bublinek (CO2) se u normálního šampaňského pohybují kolem 11 gramů na litr, tady ale hodnoty klesají pod 2 gramy – pravděpodobně vyprchaly přes korek. Tím nejdůležitějším zjištěním ale zůstává, že staré šampaňské se prakticky a chemicky shoduje s dnešním. „Vůně a chemické vlastnosti se během staletí zakonzervovaly na dně moře,“ říká Jeandet. Vědci zároveň zjistí stopy olova i železa, pravděpodobně ze sudů, a také soli arzenu, které tehdy vinaři mohli používat jako prostředek na vinice proti škůdcům.

Špinavé láhve v 50metrové hloubce zpočátku nevypadaly nijak zvláštně.
Špinavé láhve v 50metrové hloubce zpočátku nevypadaly nijak zvláštně.
Nálezce Christian Ekström si ponechal jednu láhev a vypil ji s přáteli.
Nálezce Christian Ekström si ponechal jednu láhev a vypil ji s přáteli.

Více z Zajímavosti

Údolí padlých: Hřbitov pro diktátora i jeho oběti!

Zajímavosti17.9.2020

Cash4Car: snadná pomoc ve složitých situacích

Zajímavosti14.9.2020

Nadar: Portrét Sarah Bernhardtové

Zajímavosti14.9.2020

Vybíráte regálový systém? Nezapomeňte na tyto 3 aspekty

Zajímavosti10.9.2020

Úžasný bodlák: Co dokáže ostropestřec mariánský?

Zajímavosti10.9.2020

Kauza Miranda: Máte právo nevypovídat!

Zajímavosti7.9.2020

Originální knihkupectví: Regály v hledišti, pokladna na oltáři

Zajímavosti3.9.2020

Modelářství: Angličáky mohou stát i jako opravdové auto

Zajímavosti1.9.2020

O kopii pravé ruky nestojí. Robotická končetina dělá z dětí superhrdiny

Zajímavosti1.9.2020
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat