Kupujeme je často, protože mají v našich kuchyních bohaté využití. Jak ale vejce uskladnit, aby se nezkazila nebo nestala zdrojem nepříjemných zdravotních problémů? Poradíme vám!
Dříve jsme slýchávali, že bychom konzumaci vajec měli omezit, protože nejsou zdravá. Poslední trendy však hovoří o tom, že vejce nám neškodí. To však platí za předpokladu, že s nimi budeme umět správně nakládat.
Nákup a přeprava
Vejce kupujeme výhradně ta, která jsou označená, že prošla kontrolou, nemají žádnou prasklinu a jsou co nejčerstvější. Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti 28 dní po snášce. Na obalech vajec proto musí být tato skutečnost vyznačená.
Při přepravě vajec z obchodu je nutné vyloučit silné otřesy, chránit je musíte i proti přímému slunečnímu světlu, proti mrazu a prachu.
Správná teplota
Vejce špatně snášejí změny teplot. Když se po vyjmutí z chladírenského boxu cestou domů ohřejí, orosí se a vznikne ideální místo pro tvorbu plísní.
Doporučená teplota pro uskladnění je 5 až 8 °C, nesmí však překročit 18 °C. Před zpracováním by vejce měla mít pokojovou teplotu. Z lednice je proto nevyndávejte dřív než hodinu před samotným použitím, jinak se budou rychle kazit.
Jak dlouho
Vejce skladovaná v chladných spižírnách vydrží čerstvá i dva týdny. V chladničce pak klidně osm týdnů. Žloutky zalité vodou nebo mlékem vydrží čerstvé až 4 dny, bílky i celý týden.
Uvařená vejce v lednici
Často necháváme v lednici i uvařená vejce, víte, do kdy jsou ještě poživatelná? Jsou-li v teplotě 5-10 °C, mohou tam zůstat i 10 dnů.