Věda

Vzniká univerzální lék na kocovinu?

Vzniká univerzální lék na kocovinu?

Asi není příliš lidí, kteří by aspoň jednou v životě ten stav nezažilo. Sucho v ústech, v hlavě probíhá mejdan zlotřilých permoníků a schopnost soustředění klesá do negativních hodnot. Inu, s alkoholem se to přehánět nemá…

Receptů, jak se s kocovinou poprat, je spousta. Ať je to mléko, kyselé rybičky, spousta vody, slepičí polévka, med, rajská jablka, či dokonce ranní „vyprošťovací“ pivo. Ne na každého tyto postupy zabírají a organismus také reaguje jinak na předávkování kvalitní whisky nebo pančovaným čůčem. Pijanům však svítá naděje. Praktická věda možná vynalezla univerzální medikament, který se vypořádá s jakýmkoliv druhem kocoviny. Či lépe řečeno, předejde mu.
Austrálie rozhodně nepatří mezi země, kde by se obyvatelé alkoholu vyhýbali. Ba naopak, v žebříčku neřestí, který v sobě kombinuje spotřebu drog, cigaret, rozšíření hazardu a samozřejmě i pití alkoholu, patří protinožcům „pěkné“ třetí místo. Před Australany se vyšvihli na druhé místo již jen Slovinci a pomyslné zlato si odnesla… ano, Česká republika.
A tak možná není překvapující, že australští vědci, možná po nějaké divočejší party, si začali lámat hlavu s tím, jak nepříjemné ranní stavy po pitkách omezit.
Na tento problém se zaměřili badatelé z organizace Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO). Výsledky jejich výzkumu mohou být překvapující.
Recept na kocovinu je přitom jednoduchý. Jedná se totiž o hrušku, konkrétně o hruškový džus. Podle Australanů právě hruška působí na klíčové enzymy ADH a ALDH, které se podílejí na metabolismu alkoholu.
„Právě hrušky mají vliv na míru alkoholu v krvi po vypití drinku,“ konstatovala Manny Noakesová, která v CSIRO působí. Ovšem, nejedná se o klasickou českou hrušku, která roste v našich sadech. Tato odrůda nese název korejská nebo též asijská a jejím specifikem je to, že její chuť připomíná jablka. Džus z korejských hrušek se nemá konzumovat, až ve chvíli, kdy se člověk probudí s třeštící hlavou. V tu chvíli je už pozdě. Vypít tento nápoj je třeba před začátkem popíjení. Stačí přitom jen čtvrt litru džusu a následky konzumace alkoholu by měly být eliminovány. „Nejlepším receptem, jak se vyhnout kocovině, je však nepít vůbec,“ zdůraznila starou známou pravdu Noakesová.
Některé starší vědecké studie doporučovaly k překonání kocoviny i jiné přírodní prostředky. Například chřest dokáže velmi rychle odbourat alkohol z krve a zabraňuje jeho toxickým účinkům. I vysoká hladina draslíku v banánech se dokáže s alkoholem velmi dobře poprat.

Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Věda

Vrátí se tygr ussurijský do Kazachstánu?

Věda15.2.2019

Chutný lék zvaný meloun!

Věda12.2.2019

Čím lupénka ničí životy pacientů?

Věda8.2.2019

Co způsobí lobotomie?

Věda5.2.2019

Bílé prokletí!

Věda1.2.2019

Voda dokáže ochránit molekuly!

Věda29.1.2019

Nový výzkum ukazuje: sobi se zmenšují!

Věda25.1.2019

Byli rytíři zabijáci, nebo neohrabané plechovky?

Věda22.1.2019

Bát se je zdravé!

Věda18.1.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies