Zajímavosti

Wagyu: Kaviár mezi hovězím masem

Wagyu: Kaviár mezi hovězím masem

Jaký hovězí steak je nejlepší? Krvavý, středně propečený, nebo well done? Vlastně je to jedno, měřítko skutečné kvality je jiné. Nejúžasnější steak na světě prý pochází z Japonska a je ze skotu s magickým jménem waguy!

Co se týká gastronomie, vlastní Japonci skutečně poklad. Wagyu znamená doslova „japonský skot“ a v zemi vycházejícího slunce má svůj domov již od 2. století našeho letopočtu. Tehdy se tady krávy nejedí, ale využívají jen na práci. Protože tu mají výborné podmínky, vhodnou stravu a díky náročnému terénu nikam nemigrují ani se nekříží s jinými, celé plemeno postupně získá výtečné vlastnosti.

Když pak lidé tento skot přestanou jen zapřahovat k přepravě břemen a začnou jeho maso jíst, čeká je příjemné překvapení – je to neskutečná pochoutka!

Čím je tak výjimečné?

Na pultu v řeznictví by ho poznal i naprostý laik. Maso ze skotu wagyu doslova září bohatým bílým mramorováním. Jde samozřejmě o tuk, a protože tuk má nízkou teplotu tání, během vaření se s masem ihned dokonale smísí. Výsledkem je neobyčejně jemná a šťavnatá chuť a také typická libá vůně. Každé sousto je navíc křehké a téměř bez kousání se vám doslova rozpadne na jazyku!

Výjimečné maso se hodí na steaky, rostbíf nebo tatarák a vyrábí se z něj také bezkonkurenční hamburgery.

Dokonce se díky vysokému podílu mononenasycených mastných kyselin hodí i při dietě, když máte vysoký cholesterol.

Ovšem za každý luxus se samozřejmě platí. Kilo vás v Japonsku může vyjít v přepočtu na více 10 000 Kč!

Maso wagyu vyniká bohatým mramorováním tukem. Díky němu je po tepelné úpravě nebývale křehké a šťavnaté

Jako v bavlnce

Maso skotu wagyu se označuje jako Kóbe a je to s ním podobné jako se šampaňským.

Oficiálně může toto označení nést pouze hovězí z okolí města Kóbe na ostrově Honšú.

Každý rok je tu k chovu certifikováno asi 3000 krav, o které se farmáři starají doslova jako o královny. Aby došlo v jejich svalech k rovnoměrnému ukládání toho správného tuku, musí mít naprostý klid, minimum stresu, volnost pohybu, ale také ne příliš námahy.

K péči údajně patří i svalové masáže či napájení rýžovým vínem, ale především dostatek té nejkvalitnější potravy plné všech důležitých minerálních látek. Hlavně v závěru jsou krmné dávky s opravdu vysokým obsahem energie.

Wagyu se poráží o dost déle než běžná plemena chovaná na maso – ve věku asi 30 až 35 měsíců.

Kravám z plemene wagyu se dostává ta nejlepší péče.

Japonské po česku?

Japonsko je daleko, je možné si pochutnat na mase wagyu i někde jinde? Dnes už ano, ovšem dlouhá staletí byl export japonského národního pokladu přísně zakázán. Živá zvířata se tedy vyváží jen výjimečně a za účelem výzkumu, ovšem embrya určená k založení chovu se již dostala do řady zemí světa. Známé je wagyu z USA nebo Austrálie, ovšem nechybí ani v České republice.

První zástupci asijské chlouby se u nás narodí v roce 2007. A jak se chovu daří?

Vysoká kvalita rozhodně zůstává, i když dokonalým japonských podmínkám se nejspíš nikde nevyrovnají.

Pokrmy, jejichž součástí je věhlasné japonské hovězí, zdobí na jídelních lístcích astronomické ceny. Nejdražší je to s označením Kobe Beef.

Více z Zajímavosti

Kačer Donald: Vztekloun bez kalhot trumfne i Mickeyho

Zajímavosti8.12.2022

Had na holi: Proč je symbolem zdravotnictví?

Zajímavosti5.12.2022

Podivuhodné dřeváky: Dá se na nich i bruslit!

Zajímavosti1.12.2022

První zmrazený člověk: Na lék proti rakovině čeká už 55 let!

Zajímavosti24.11.2022

Ťukni tlapou: Dokážou zvířata ovládat počítače?

Zajímavosti21.11.2022

Velký londýnský smog: Konečně známe jeho příčinu!

Zajímavosti14.11.2022

Nenápadný, ale ostrý mixér slaví 100 let!

Zajímavosti10.11.2022

Les Svastika: Hákový kříž uprostřed lesů

Zajímavosti7.11.2022

Čemu jste celý život věřili, ale není to (tak úplně) pravda

Zajímavosti4.11.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články