Zajímavosti

Wagyu: Kaviár mezi hovězím masem

Wagyu: Kaviár mezi hovězím masem

Jaký hovězí steak je nejlepší? Krvavý, středně propečený, nebo well done? Vlastně je to jedno, měřítko skutečné kvality je jiné. Nejúžasnější steak na světě prý pochází z Japonska a je ze skotu s magickým jménem waguy!

Co se týká gastronomie, vlastní Japonci skutečně poklad. Wagyu znamená doslova „japonský skot“ a v zemi vycházejícího slunce má svůj domov již od 2. století našeho letopočtu. Tehdy se tady krávy nejedí, ale využívají jen na práci. Protože tu mají výborné podmínky, vhodnou stravu a díky náročnému terénu nikam nemigrují ani se nekříží s jinými, celé plemeno postupně získá výtečné vlastnosti.

Když pak lidé tento skot přestanou jen zapřahovat k přepravě břemen a začnou jeho maso jíst, čeká je příjemné překvapení – je to neskutečná pochoutka!

Čím je tak výjimečné?

Na pultu v řeznictví by ho poznal i naprostý laik. Maso ze skotu wagyu doslova září bohatým bílým mramorováním. Jde samozřejmě o tuk, a protože tuk má nízkou teplotu tání, během vaření se s masem ihned dokonale smísí. Výsledkem je neobyčejně jemná a šťavnatá chuť a také typická libá vůně. Každé sousto je navíc křehké a téměř bez kousání se vám doslova rozpadne na jazyku!

Výjimečné maso se hodí na steaky, rostbíf nebo tatarák a vyrábí se z něj také bezkonkurenční hamburgery. Dokonce se díky vysokému podílu mononenasycených mastných kyselin hodí i při dietě, když máte vysoký cholesterol. Ovšem za každý luxus se samozřejmě platí.

Kilo vás v Japonsku může vyjít v přepočtu na více 10 000 Kč!

Maso wagyu vyniká bohatým mramorováním tukem. Díky němu je po tepelné úpravě nebývale křehké a šťavnaté

Jako v bavlnce

Maso skotu wagyu se označuje jako Kóbe a je to s ním podobné jako se šampaňským. Oficiálně může toto označení nést pouze hovězí z okolí města Kóbe na ostrově Honšú. Každý rok je tu k chovu certifikováno asi 3000 krav, o které se farmáři starají doslova jako o královny.

Aby došlo v jejich svalech k rovnoměrnému ukládání toho správného tuku, musí mít naprostý klid, minimum stresu, volnost pohybu, ale také ne příliš námahy. K péči údajně patří i svalové masáže či napájení rýžovým vínem, ale především dostatek té nejkvalitnější potravy plné všech důležitých minerálních látek. Hlavně v závěru jsou krmné dávky s opravdu vysokým obsahem energie.

Wagyu se poráží o dost déle než běžná plemena chovaná na maso – ve věku asi 30 až 35 měsíců.

Kravám z plemene wagyu se dostává ta nejlepší péče.

Japonské po česku?

Japonsko je daleko, je možné si pochutnat na mase wagyu i někde jinde? Dnes už ano, ovšem dlouhá staletí byl export japonského národního pokladu přísně zakázán. Živá zvířata se tedy vyváží jen výjimečně a za účelem výzkumu, ovšem embrya určená k založení chovu se již dostala do řady zemí světa. Známé je wagyu z USA nebo Austrálie, ovšem nechybí ani v České republice.

První zástupci asijské chlouby se u nás narodí v roce 2007. A jak se chovu daří?

Vysoká kvalita rozhodně zůstává, i když dokonalým japonských podmínkám se nejspíš nikde nevyrovnají.

Pokrmy, jejichž součástí je věhlasné japonské hovězí, zdobí na jídelních lístcích astronomické ceny. Nejdražší je to s označením Kobe Beef.

Více z Zajímavosti

Jacques-Henri Lartigue: Le Grand Prix A.C.F.

Zajímavosti17.6.2021

Železnice v arktickém ledu extrémní lidské úsilí

Zajímavosti15.6.2021

Malé černé pro Audrey

Zajímavosti14.6.2021

Bizarní daně: Platí se za moč i vousy!

Zajímavosti10.6.2021

Saguaro: Gigant mezi kaktusy

Zajímavosti7.6.2021

Velká letní soutěž časopisu Epocha přichází i v roce 2021

Zajímavosti7.6.2021

Cizinci žijící v ČR se musí pojistit. Desetina tak nečiní a dluží nemocnicím miliony

Zajímavosti3.6.2021

Co zachrání lidstvo? 2,25 miliardy semen!

Zajímavosti3.6.2021

Soutěží o lístky na fotbalové EURO se značkou vivo

Zajímavosti30.5.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Hlasy z kaple mi zatřely mysl
skutecnepribehy.cz

Hlasy z kaple mi zatřely mysl

Na výletě ke kapli jsem...
Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Petr Stach: Chtěl bych pochopit smysl…
panidomu.cz

Petr Stach: Chtěl bych...

Vojín Dubálek ve filmu Tobruk. Jiří Palach v...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Italský exodus: otázky stále bez odpovědí
enigmaplus.cz

Italský exodus: otázky stále...

Jedním z důsledků druhé světové války byl i masivní...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Jaká je pravda? Vážně manželku podvádí?
nasehvezdy.cz

Jaká je pravda? Vážně...

Mnoho prožitých...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...