Lifestyle

Z kuchařské „hantýrky“

Z kuchařské „hantýrky“

Co je terinka – je druh jemně mleté a kořeněné masové paštiky. Maso (vepřové, drůbeží, králičí, telecí) se jemně umele nebo rozmixuje, dochutí a nechá se zvolna uvařit v páře.

Vyzkoušejte krůtí terinku s pistáciemi. Semelte 300 g krůtích prsou a 100 g anglické slaniny.Směs smíchejte s vejcem, 2 bílky, 0,1 l zčásti napěněné šlehačky, 50 g vyloupaných mletých pistácií, pepřem a solí. Formičky vymažte máslem a naplňte hmotou. Dejte do pekáče s horkou vodou a vše vložte i s vodní lázní asi na 25 minut do trouby předehřáté na 200 °C.Jednu cibuli a mrkev nakrájejte na kousky a orestujte na lžíci olivového oleje. Přidejte malý rajský protlak a nechte společně chvíli provařit. Lehce zaprašte hladkou moukou, přilijte 0,4 l masového vývaru, přidejte čerstvý tymián, bobkový list, pepř a sůl. Na mírném ohni nechte 20 minut probublat. Pak přeceďte přes síto.Nakonec přidejte 0,25 l smetany, 2 lžíce nasekaného estragonu a krátce povařte.

Desatero od maminky:

Maso uchováme déle čerstvé, když jej zabalíme do listů kopřiv, obložíme plátky cibule, nebo zabalíme do plátna namočeného v octu.

Rýže bude chutnější, když ji před vařením opražíme na pánvičce.

Mírně připálenou rýži můžeme ještě zachránit, když na ni přiložíme krajíc chleba, který pohltí zápach a chuť po spálenině.

Strouhanku můžeme ještě před obalováním dochutit bylinkami a kořením. Můžeme taky přidat plátky mandlí a křupinky.

Aby mléko brzy nezkyslo, přidáme do něj špetku soli.

Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout.

Pečivo z křehkého těsta bude jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíme buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami zakysané smetany.

Více z Lifestyle

Bylinková zahrádka ve skle

Lifestyle17.9.2020

Rajské oázy s hříšným soukromím

Lifestyle15.9.2020

Prázdniny v Římě

Lifestyle10.9.2020

Jižní Tyrolsko – Přes hřebeny hor po jedné stopě

Lifestyle8.9.2020

Cestování – Exotické opojení smyslů

Lifestyle3.9.2020

Množíme květiny z babiččiny zahrádky

Lifestyle1.9.2020

Když vás něco štípne

Lifestyle27.8.2020

Manikúra jako ze žurnálu

Lifestyle25.8.2020

Naučte se meditovat

Lifestyle20.8.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat