Věda

Za co může cholesterol?

Za co může cholesterol?

Cholesterol nemá nejlepší pověst. Většina běžné populace si jej spojuje s rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Vysoký cholesterol patří mezi hlavní faktory způsobující srdeční infarkt a mrtvici, které zabíjejí jen u nás desetitisíce lidí ročně. Zároveň je však cholesterol pro lidské tělo důležitý, protože je nepostradatelnou složkou obalu lidských buněk.

Hlavním důvodem proč lidé riziko vysoké hladiny cholesterolu podceňují je fakt, že se nijak znatelně neprojevuje na fyzickém stavu. Nejde o nemoc v pravém slova smyslu. Jenže pokud měření zjistí vyšší hodnoty, než jsou ty doporučené, měli bychom zpozornět a snažit se o jejich pokles.
Pro snížení hladiny cholesterolu není důležité jen to, co jíme, ale také kdy a jak jíme. Lidé stravující se 6x nebo i vícekrát za den, mají hladinu cholesterolu v krvi nižší o 5 % než ten, kdo jí nepravidelně a méně často. A to bez ohledu na tělesnou hmotnost či fyzickou aktivitu.
O tom, zda jde o tzv. „hodný“, či naopak „zlý“ cholesterol, rozhoduje jeho složení. Čím více tuků (lipidů) s navázanými bílkovinami (proteiny), tedy lipoproteinů, obsahuje, tím je jeho hustota menší. Cholesterol je sice jen jeden, ale liší se obsahem lipoproteinů. Nejznámější jsou LDL cholesterol (Low Density Lipoprotein, lipoprotein s nízkou hustotou) a HDL cholesterol (High Density Lipoprotein, lipoprotein s vysokou hustotou).

Čím cholesterol škodí?

Příliš vysoká hladina LDL cholesterolu je příčinou jeho nadbytečného usazování v cévních stěnách, kde tvoří takzvané sklerotické pláty, váčky složené z tukové hmoty a bílých krvinek, které jsou jedním z hlavních příznaků kornatění tepen (aterosklerózy).
Orgán zásobený krví přitékající z této napůl ucpané cévy, není dostatečně prokrvený. Nedostatečný průtok krve se projevuje nedostatečným okysličováním. Nedostatek kyslíku způsobí postupné odumírání orgánů. Tento proces probíhá například u infarktu myokardu. Část srdce, která je špatně zásobená krví, nemá dostatek kyslíku, v důsledku toho odumírá a srdce špatně pracuje.
Nejškodlivější je Very Low Density Lipoprotein (lipoprotein s velmi nízkou hustotou, VLDL), který obsahuje cca 90 % tuku.

A jak naopak pomáhá?

Naproti tomu HDL cholesterol má více proteinů než lipidů, vyšší hustotu a jeho úkolem je cholesterol sbírat z tkání a přenášet ho do jater, kde je přeměněn na žluč a následně vyloučen z těla. Tím hladina cholesterolu v krvi klesá.
Vysoký podíl HDL cholesterolu je tedy znakem dobré schopnosti vylučovat přebytečný cholesterol z organismu.
Cholesterol je jako látka tukové povahy součástí buněčných membrán. Obsahují jej tedy všechny buňky a lidské tělo by bez něj nemohlo existovat. Jeho další funkcí je tvorba pohlavních hormonů testosteronu (mužský pohlavní hormon) a estrogenu (ženský pohlavní hormon). Podílí se i na produkci vitamínu D a pomáhá tělu zpracovávat tuky.
Cholesterol má kromě člověka v těle i řada dalších organismů. Kromě savců i hmyz, měkkýši či některé druhy hub.

Jakou roli hraje tuk?

Významným zdrojem cholesterolu je potrava živočišného původu, jako je maso, vejce, mléko. Mimoto si tělo cholesterol samo vyrábí – především v játrech a částečně také ve střevech.
Tuky nalézající se v rostlinných a živočišných tucích (triglyceridy) jsou hlavním zdroj tuku, který přijímáme v potravě, a hrají důležitou úlohu v metabolismu. Obsahují zhruba dvakrát tolik energie (asi 40 kJ/g) než sacharidy či bílkoviny.
Zvýšené množství triglyceridů v krvi se však pojí s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Vysoká hladina triglyceridů zpomaluje průtok krve, zvyšuje její srážlivost a způsobuje inzulinovou rezistenci. Jejich hladině nesvědčí zejména jednoduché cukry.
Podle lékařů však není nezbytné se vyhýbat stravě s vysokým obsahem sacharidů, ale spíše dbát na vyvážený jídelníček. U většiny lidí totiž potraviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů a dostatkem vlákniny zabraňují zvýšení hladiny triglyceridů v krvi.
Naopak dlouhodobá konzumace nevyvážené stravy jako je alkohol, tučné pokrmy či potraviny, které neobsahují dostatečné množství vlákniny, tuto hladinu rapidně zvyšuje.

Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Věda

Za co vděčíme starověkému genetickému inženýrství?

Věda20.7.2018

8 zakořeněných mýtů o lidském mozku

Věda17.7.2018

Falklandský „vlk“ se podobal spíše šakalovi

Věda13.7.2018

V Jeruzalémě byly odkryty pozůstatky legendární pevnosti Acra!

Věda10.7.2018

Jak organismy brání své dědičné informace?

Věda3.7.2018

Vyhynul, nebo nevyhynul?

Věda29.6.2018

Poslední mamuty zahubila žízeň!

Věda26.6.2018

Pokřivená evoluce aneb Člověk stvořitel?

Věda22.6.2018

5 zákeřných parazitů, kteří míří na oči!

Věda19.6.2018

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies