Lifestyle

Zásady správné etikety

Zásady správné etikety

Čeká vás první slavnostní večer v novém zaměstnání nebo štědrovečerní večeře s partnerovou rodinou? Řešíte, jak se chovat při slavnostní události, nebo si nejste jistá zásadami správného stolování? V tom případě jste na správné adrese, připravíme vás na každou situaci…

Nemusíte být zrovna fanouškem „pana Etikety“ Ladislava Špačka, aby vám byly blízké zásady té správné etikety. Zběhlost v pravidlech společenského chování je zkrátka každodenní praktická potřeba v profesním, společenském i osobním životě. Pravidla etikety se mění, tak jak se proměňuje společnost, a proto byste měla znát její soudobou normu.

Ubrusy

Ať už se příležitost koná u vás doma nebo v restauraci, na stole musí vždy být ubrus. Ten by měl mít pastelovou nebo bílou barvu. Určitě ne žádnou výraznou, aby na něm nezanikly příbory a sklenice.

Příbory

Pokud je na stole více příborů, tak si pamatujte, že moučníkové příbory určené ke konzumaci dortíků po jídle, leží vždy nad talířem. Okolo talíře mohou být nanejvýše příbory tři a odebírají se vždy z vnější strany, společně s přicházejícími chody večeře nebo oběda. Příbor nikdy nedržte tak, aby jeho hroty směřovaly nahoru, nýbrž dolů – přímo na talíř.

Sklenice

Se sklenicemi je to trochu jinak. Staví se do řady zprava podle toho, jak nápoje pijete. Nejdříve voda. Potom bílé víno jako součást předkrmu a v poslední řadě víno červené k chodu hlavnímu. Vždy platí, že špička nože určeného ke konzumaci masa musí mířit na červené víno.

Ubrousek

Látkový ubrousek pokládáte pod stůl na stehna a vyndáváte ho pouze tehdy, pokud si do něj chcete otřít ústa, nebo odcházíte na toaletu. Papírový ubrousek zůstává ležet vedle příborů a po jídle ho společně s příbory odkládáte na talíř.

Pečivo

Pokud je součástí večeře o více chodech i polévka, mělo by se spolu s ní podávat i světlé pečivo. Vždycky leží v malé misce po levé ruce hosta a nemělo by se ukusovat, ale trhat a po kouscích vkládat do úst.

Pravidlo pravé strany

Vše se během obsluhování děje zprava. Právě z této strany vám číšník přináší jídlo, měla byste se proto mírně vyklonit ze své osy na levou stranu, aby se mu jídlo lépe podávalo. Zprava se též odklízí špinavé nádobí, přináší i nalévá pití.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Vyrážíme na brusle

Lifestyle14.12.2017

Thajsko: exotický hit zimy

Lifestyle12.12.2017

Když ovoce rozkvete Carving je staré asijské umění zdobení čerstvého ovoce a zeleniny.

Lifestyle7.12.2017

Silvia Patrová: Luxus je možnost obklopovat se radostmi života

Lifestyle6.12.2017

Byliny jen s mírou!

Lifestyle30.11.2017

Luxusní kabelka jako skvělá investice? Rozhodně!

Lifestyle28.11.2017

Nebezpečí číhá v peřinách

Lifestyle23.11.2017

Podlehněte sýrovému pokušení

Lifestyle21.11.2017

Něco vás kouslo?

Lifestyle16.11.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o