Lifestyle

Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Upražená cizrna skvěle nahradí alergikům pražené oříšky. Zachutná i ostatním mlsounům, navíc se po ní téměř nepřibírá na váze. Cizrnu můžete použít jak sterilovanou, tak i suchou. Tu však musíte předem namočit a uvařit. Do misky pak nalijte olej, přidejte sůl, sladkou papriku, chilli, kmín, granulovaný česnek – zkrátka kdo co má rád – a vše smíchejte s okapanou cizrnou. Plech vyložte pečicím papírem a vysypte na něj ochucenou cizrnu. Pečte ji asi 20 minut při 200 °C. Občas ji promíchejte.

Nastartujte mozek

Chystáte se na zkouškové období? Studenty v jejich snažení podpoří velmi účinný bylinný odvar. Smíchejte ve stejném poměru červený jetel, kořen lékořice a kopřivy s listy tolice vojtěšky. Všechny sušené přísady koupíte ve specializovaných obchodech s bylinkami. Dvě lžíce směsi vařte 3–5 minut v 1 l vody. Sceďte do termosky a pijte v průběhu celého dne.

Pozor na rozpustné vitaminy!

Během chřipkového období popíjíme ve velkých dávkách šumivé vitaminové nápoje a rozpuštěné léky s vitaminem C. Jejich pití ale zeslabuje zubní sklovinu, podporuje vznik kazů a zvyšuje citlivost zubů. Může za to kyselina citronová obsažená i v limonádách a „kolových“ nápojích. Stejný výsledek má i každodenní požívání ovocných džusů a energetických nápojů. Podle stomatologů by měli konzumenti kyselé prostředí v ústech následně neutralizovat. Třeba mlékem či kouskem sýra.

Máte rádi olivy?

Nejsou všechny stejné, ani vzhledem, ani chutí. Podle barvy se olivy rozlišují na tři typy:

  1. Zelené – jsou nezralou formou tmavých oliv. Mají nahořklou chuť, nakládají se do slaného nálevu, a kromě výroby oleje, se používají do salátů a k přípravě aperitivů.
  2. Různobarevné – jsou tzv. na půl cesty mezi zelenými a černými olivami. Sklízí se před dozráním, lisuje se z nich olej a přidávají se do omáček k těstovinám a do salátů.
  3. Černé – sklízejí se vyzrálé, a kromě lisování nejkvalitnějšího panenského oleje, jsou nejvhodnější k obložení pizzy a do salátů.

Více z Lifestyle

Soukromá pohádka v zajetí nekonečna

Lifestyle24.11.2020

Čeští developeři volí atraktivní lokality. Čím je charakteristický nový projekt Byty u parku?

Lifestyle23.11.2020

Bordeaux – Perla Akvitánie

Lifestyle18.11.2020

Pár potravin na dobré trávení

Lifestyle12.11.2020

Elektrická legenda s Cobrou ve znaku

Lifestyle10.11.2020

Angry Beards vypouští brzy novinky

Lifestyle4.11.2020

Když pryskyřice zavoní

Lifestyle3.11.2020

Zimní péče o vlasy: krok za krokem k dokonalému účesu

Lifestyle29.10.2020

Excentričnost s mámivou příchutí

Lifestyle29.10.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kráska tone v slzách: další osudová rána
nasehvezdy.cz

Kráska tone v slzách: další...

Prožívá nejtěžší chvíle života, které...
Čína míří k Měsíci
21stoleti.cz

Čína míří k Měsíci

Začátkem posledního listopadového týdne roku 2020...
Jednoduché dobroty z Remosky nejen na chalupu
panidomu.cz

Jednoduché dobroty z...

Už jsou tu, ty časy výjezdů na chaty a...
Zpěvačka Taylor Momsen prý vyfotila ducha
enigmaplus.cz

Zpěvačka Taylor Momsen prý...

Známá rockerka popsala hned několik...
Co by se stalo, kdybychom si přestali čistit zuby?
epochaplus.cz

Co by se stalo, kdybychom si...

Za jeden jediný den se každému...
V Zoo Liberec se poprvé v historii podařilo odchovat zoborožce šedolícé
epochaplus.cz

V Zoo Liberec se poprvé v...

Výjimečný chovatelský úspěch zaznamenali...
Lanýže v Brně
21stoleti.cz

Lanýže v Brně

Pokud by člověk hledal poklad mezi potravinami,...
Procházka údolím Lužnice
epochanacestach.cz

Procházka údolím Lužnice

K nejstarším značeným...
Jak poznat zralý sýr?
panidomu.cz

Jak poznat zralý sýr?

Aby sýr dosáhl správné kvality, musí zrát předepsanou...
Dominikánská republika: Cestou rozmanitosti!
epochanacestach.cz

Dominikánská republika:...

Mnoho z nás se již...
Hruškové taštičky
nasehvezdy.cz

Hruškové taštičky

Jste milovníci hrušek? Pokud ano, tento...
Kuchyň je srdcem domácnosti
panidomu.cz

Kuchyň je srdcem domácnosti

Kuchyň a jídelna jsou nerozlučné sestřičky našeho...