Říká se jim také židovské brambory nebo také jeruzalémské artyčoky. Ale jsou příbuzné se slunečnicí, takže je to rostlina pro oko i pro žaludek. Možná máte tento klenot na zahrádce i vy.
![Mohou být okrasou](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/07/1-shutterstock_110030195-768x597.jpg)
Proč bychom je měli jíst?
V jejich hlízách je obsažen především škrob inulin, vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro všechny ostatní, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Extrahováním inulinu z topinamburové šťávy se také vyrábí sladidlo pro diabetiky.
Dietáři zase ocení, že pomáhají při snižování nadváhy. Zlepšují také činnost trávicí soustavy, ale i jater a ledvin, podporují látkovou výměnu, proto jsou velmi vhodné i pro starší osoby.
Pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, dodávají cenné minerály, především draslík, kromě něj také vápník, hořčík a fosfor ve správném poměru pro zdravé kosti.
![Ale hodí se i v kuchyni.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/07/2-shutterstock_174373937-768x509.jpg)
Jdeme do kuchyně
Hlízy topinambur ze všeho nejdříve očistíme kartáčkem. Škrabkou na brambory vám to moc nepůjde, protože hlízy jsou hrbolaté spíš podobné oddenkům zázvoru. Chcete-li je už loupat, použijte nožík.
Konzumovat je můžeme vcelku, nakrájené na plátky nebo na kostičky, ale i strouhat na struhadle.
![třeba jako polévka](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/07/3-shutterstock_129927650-768x512.jpg)
Teplé – je lze užít všude tam, kde bychom použili jako přílohu brambory.
Studené – za syrova v salátech nahradí ředkvičku, dobře si rozumí s ostatní zeleninou.
Z topinamburů si můžete připravit v odšťavňovači i čerstvou šťávu, pro vylepšení chuti ji doplňte třeba šťávou z čerstvých mrkví.
Rada Paní domu: Topinambury skladujeme v plastovém sáčku v lednici, kde vydrží až po dobu jednoho týdne. Pak je již musíme raději spotřebovat, protože rychle sesychají.
![Nebo salát](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/07/4-shutterstock_126074180-768x512.jpg)
Pěstitelské okénko
Pokud vás recepty oslovily, můžete si topinambury vypěstovat na záhoně i v prostorné nádobě. Ale pozor, vyrostou z nich vysoké rostliny.
Hlízy vysazujeme na jaře, do hloubky 10 až 15 cm, ve vzdálenosti 20-30 cm od sebe.
Z jedné rostliny sklidíme až 1,5 kilogramu hlíz, které v zemi bez problémů i přezimují, takže je můžeme, pokud země není zamrzlá, sklízet průběžně.
Nadzemní část rostliny odumírá, na jaře z hlíz brzy vyraší nová rostlina.