Patříte k těm, co přinesou nákup a narychlo nastrkají koupené jídlo do špajzu, do ledničky či do šuplíků v mrazáku? Anebo pečlivě potraviny roztřídíte, očistíte a v odpovídajícím obalu uložíte tam, kam správně patří?
Co patří do mrazáku?
Ne všechny potravinářské produkty se k zmrazování hodí.
Vhodné potraviny: maso, drůbež, ryby, většina drobnějšího ovoce – třeba jahody, meruňky a švestky, dále těsta, polotovary, hotová jídla.
Vhodné z části: u mléčných produktů záleží na obsahu tuku, smetana a máslo lze mrazit bez problémů, ale jen do dvou měsíců, nízkotučné mléko se však znehodnotí.
Nevhodné potraviny: k mražení se nehodí potraviny s vysokým podílem vody – hroznové víno, avokádo, banány, syrové brambory, saláty, okurky, rajčata, lilek, křen, cibule, ředkvičky, z mléčných pak jogurty, tvaroh a vejce – ať už vařená, nebo smažená získají „gumovou“ konzistenci.
Syrová se zas srazí, ale oddělené, lehce posolené či pocukrované žloutky a bílky se zmrazit dají, maximálně však na měsíc.
Zakázané potraviny: do mrazáku nikdy nepatří šumivé nápoje (minerálky, sodovka, kolové nápoje). Po zmrznutí by mohly explodovat! Neukládejte sem ani margaríny, sádlo či oleje.
Tuk mrazením žlukne – takže pokud zamrazujete masový vývar, usazený tuk raději odeberte. Dále nezmrazujeme všechny potraviny a jídla, která už jednou byla zamrazená a rozmrazená.