Všichni ji znáte dobře, a mnozí ji každoročně vysévají na zahrádkách nebo na balkonech a do truhlíků. Je totiž krásná a její zářivé květy upoutají kolemjdoucí. Ale víte také, že kudy projde, tudy léčí?
Ano, tahle rostlina, kterou mají zahrádkáři rádi, protože bujně roste a září do daleka různobarevnými květy od žluté po červenou a zároveň svými listy zcela zakrývá to, co je pod nimi, je neocenitelná léčivka, jejíž účinky jsou opravdu pozoruhodné.
Jedná se totiž o přírodní antibiotikum, navíc má antivirotické a antibakteriální účinky. V některých případech dokonce ničí i zlatého stafylokoka.
Vysoká účinnost rostliny tkví v obsahu látky glykosid glukotropeolin. Z našeho těla se spolu s dalšími látkami vylučuje hlavně močí, ale předtím stihne v močových cestách bojovat s mnoha druhy bakterií.
Vylučování však probíhá i plícemi a dýchacími cestami, takže lichořeřišnice pomáhá i při akutních a chronických zánětech horních cest dýchacích.
Tinktura z lichořeřišnice
Připravíme si dvě lžíce listů a dvě květů lichořeřišnice, dále 3 dcl 60% lihu. Bylinku zalijeme lihem a necháme na teplém místě louhovat po dobu 14 dní. Nezapomínejte dvakrát denně protřepávat.
Po uplynutí lhůty tinkturu přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a na chladném místě uskladníme.
Na kašel je sirup
Dvě lžíce nasekané lichořeřišnice zalijeme sklenicí vroucí vody (případně i mléka) a osladíme medem. Každé dvě hodiny podáváme jednu lžíci při nachlazení a potížích horních cest dýchacích.
Využití v kuchyni
Lichořešnice se samozřejmě dá využít i v kuchyni. Jejími květy můžete ozdobit zeleninové saláty, listy do salátu přidat. S množstvím to ale nepřehánějte a pamatujte, že musí být čerstvé.
Jedině tak jsou chutné, ale již za hodinu se v nich začínají rozkládat účinné látky a nabývají ostrou chuť.