Patří k nejužívanějším potravinám na světě a dost často se míchají dohromady. Denně alespoň jednu z nich zkonzumují více než 2 miliardy lidí. Cukr a káva…
Ročně se na celém světě spotřebuje více jak 10 milionů tun kávy, jenom v Česku na každého obyvatele připadá v průměru 3,2 kilogramy (35. místo), Slovensko je dokonce na 23. místě s více jak 4 kg na hlavu.
U cukru jsou pak čísla řádově jinde.
Češi a Slováci se shodně procukrovali k roční spotřebě 50 kg na hlavu (35 kg čistého cukru + 15 kg ve výrobcích, tj. 130 g za den) a patří k nejhorším zemím nejen v OECD, ale i na světě. A právě káva a krystalky cukru tančí sladké tango na tomto makrosnímku.
Cukr, káva, limonáda…
Káva je po ropě druhou nejobchodovatelnější komoditou, přičemž obchodem s ní se živí na 100 milionů lidí.
Ale zatímco nejnovější studie z konce roku 2021 naznačuje, že pití kávy může snížit riziko chronického onemocnění jater o 49 %, nadbytek cukru může játra naopak poškodit.
A k tomu pozměnit metabolismus, zvýšit krevní tlak, změnit působení hormonů. Výsledky znějí podezřele podobně nadměrné konzumaci alkoholu. „Když o tom přemýšlíte, dává to vlastně smysl.
Koneckonců alkohol vzniká jednoduše kvašením cukerného roztoku a následnou destilací,“ říká Laura Schmidtová z Kalifornské univerzity v San Francisku.
Lehké drogy
Jak káva, tak i cukr patří mezi lehké drogy ovlivňující mozek. Třeba druhý jmenovaný aktivuje stejné části v mozku jako tradiční drogy morfin či heroin. Samozřejmě účinek cukru není srovnatelně silný, ale „pomáhá to potvrdit, co lidé sami říkají.
Že touží po cukru a mají abstinenční příznaky, když ho přestanou jíst,“ dodává Kelly Brownell, ředitel střediska pro potravinovou politiku a obezitu na Yaleově univerzitě.