Nechte se inspirovat sýrovým slovníčkem a obohaťte si jídelníček.
Brie je francouzský plísňový sýr z kravského mléka. Je měkký, krémový a chuťově pikantní. Hodí se do salátů, sýrových talířů, k bílému pečivu.
Slovenský měkký, míšený a solený sýr brynza se vyrábí z ovčího mléka nebo hrudkového ovčího sýra. Výborný je například se zakysanou smetanou a slaninou jako náplň pečených raných brambor.
Camembert je francouzský měkký plísňový sýr krémovité konzistence, podobný brie, ale má výraznější chuť. Hodí se k bílému pečivu i do salátů.
Holandský tvrdý sýr gouda z kravského mléka má žlutou barvu a jemnou chuť s lehkým oříškovým nádechem.
Čedar je anglický sýr z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka, vzácně i kozího. Získá si vás jemnou nasládlou chutí, která se při delším zrání stává výraznější a ostřejší. Je skvělý na zapékání i na sýrový talíř.
Švýcarský tvrdý sýr s oky ementál vyráběný ručně z nepasterovaného mléka má jemnou, lehce nasládlou chuť a vůni po oříšcích.
Hodí se k paprice, žampionům nebo jarní cibulce, do zapečených toustů, vyzrálejší do omáček, na fondue nebo gratinované pokrmy.
Gorgonzola je italský bílý sýr s modrou plísní, výraznou chutí a jedinečnou vůní z plnotučného kravského mléka. Je vhodný k přípravě salátů i do omáček a výborný ke sladkým červeným vínům.
Italský čerstvý měkký pórovitý sýr mozzarella se vyrábí se z buvolího mléka. Nejlepší je čerstvá. Nejčastěji se přidává na pizzu, těstoviny a do salátů.
Italský velice tvrdý sýr parmezán se vyrábí z částečně odtučněného kravského mléka. Má výraznou vyzrálou chuť. Obvykle používá strouhaný, zejména na posypání těstovin.
Roquefort je francouzský polotvrdý plísňový sýr z nepasterovaného ovčího mléka protkaný žilkami modrozelené plísně. Má výraznou ostrou chuť. Používá se jako dezertní sýr nebo k přípravě salátů a zálivek.
(Zdroj: Paní domu)