Kandovaná kůra
Náklady znamenají konkrétně to, že je třeba koupit bio pomeranče nebo bio citrony. Z chemicky ošetřených plodů totiž postřik drhnutím kartáčem ani dlouhým louhováním ve vodě neodstraníte. Bio citrusy oloupejte a kůru nakrájejte na nudličky.
Povařte asi 10 minut v malém množství vody. Slijte, přidejte novou vodu a znovu povařte a pak totéž opakujte ještě jednou, takže nudličky se budou vařit celkově třikrát, vždy v nové vodě.
Teprve pak lze začít s vlastním kandování, kdy se kůra vaří v cukerném sirupu – na kůru z jednoho pomeranče 100 g cukru a 100 vody. Vařte, dokud kůra nezíská sklovitý vzhled. Pak ji sceďte a nechte několik dní prosychat.
Pomeranče v čokoládě
Bio pomeranč nechte kandovat. To znamená nakrájejete na tenčí plátky a ty dejte vařit do hustého roztoku vody s cukrem asi na půl hodiny. Podle potřeby můžete i déle, aby kůra získala průsvitný vzhled. Poté sceďte a kolečka nechte proschnout na pečícím papíru.
Jakmile plátky pomeranče proschnou, zbývá už jen rozpustit čokoládu a namáčet je v ní.
Domácí želé
Na 200 ml dejte 10 g práškové želatiny a nechte krátce nabobtnat. Poté přidejte cukr podle chuti a za pomalého zahřívání rozpusťte. Jakmile začne želé houstnout, vypněte sporák a hmotu nalijte na tác.
Po vychladnutí nakrájejte na kostky a obalte v krystalovém cukru. Místo tácu můžete pro ztuhnutí želé použít silikonové formičky.
Citronový koláč
Utřete 4 žloutky s 250 g cukru do pěny, pak postupně přišlehávejte 150 g změklého másla. Poté přímíchejte 100 ml vody, šťávu ze dvou citrónů, 250 g polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva, citronovou kůru použijte pouze pokud nejsou plody chemicky neošetřené.
Nakonec opatrně vmíchejte sníh ze 4 bílků, nalijte do formy a pečte při 175 °C asi 40 minut.