Sušené ovoce je pochoutka. To už věděli naši předkové, kteří si tento způsob konzervace oblíbili.
Pokud i vám křížaly chutnají, možná byste si je mohli letos udělat. Domácí sušení se navíc vyplatí, protože kupované jsou opravdu dost drahé. Navíc, i když vypadá často docela atraktivně, může být plné chemikálií.
Co sušit?
Ideální je, když máte ovoce z vlastní zahrádky. Usušit můžete prakticky jakékoli. Důležité je si uvědomit, že čím více vody ovoce obsahuje a čím větší kousky sušíte, tím bude sušení probíhat déle.
Chutné je i tropické ovoce, jenže to už musíte koupit, takže tolik neušetříte. Citrusové plody se většinou suší v plátcích, ale neslouží k jídlu, používají se jako dekorace.
Pár pravidel
*Sušte jen čerstvé a vyzrálé plody.
*Musí být nepoškozené, bez plísně a nesmí být nahnilé.
*Dobře je umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky, ne silnější než 5 mm.
*Peckoviny rozkrojte na poloviny a vyjměte pecku. Buďte při práci pozorní. Jedna zatoulaná pecka může ve vašich ústech způsobit pohromu.
*Sušte jen v jediné vrstvě.
Jak na to?
Na sítích – ve slunných dnech můžete sušit na slunci, pokud je vlhko, sušte u kamen nebo topení. Doba záleží na druhu ovoce a teplotě.
V troubě – ideální je horkovzdušná s větrákem. V plynové můžete sušit taky, ale musíte ji nechat pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost. Ovoce nakrájejte na tenké plátky a naskládejte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
Sušit začněte na 20 °C. Jakmile budou kousky polosuché, teplotu můžete zvýšit na 30 °C. Postupně můžete zvyšovat až na 60 °C. Sušení dokončete opět na nízké teplotě.
V sušičce – nejpokročilejší modely obsahují termostat s plynule regulovatelnou teplotou a samy se ve správný čas vypnou. Ovoce prostě naskládáte do přihrádek a sušička se postará.
Ovocné placky jsou hit
Rozmixujte na hladké pyré jakékoli ovoce. Můžete je ještě dochutit třeba vanilkou či skořicí, ale i třeba pepřem nebo chilli. Pyré nalijte v tenké rovnoměrné vrstvě cca 3–4 mm na silikonové podložky, nebo na pečicí papír a dejte do sušičky nebo do trouby.