Máte neuvěřitelně mlsný jazýček a milujete chuť delikátních surovin, která se vám rozplyne v ústech? Užíváte si znamenité signature drinky, vůni tabáku a barovou atmosféru? Pak vás bezpochyby naše gourtmetská cesta doslova nadchne. Pozveme vás nejen za humna, ale i mnohem dál.
KOKO HONG KONG: KOŘENĚNO JAPONSKEM
Kee Club nedávno uvedl novou hongkongskou restauraci Koko s izakaya konceptem, který představuje místo, jež kombinuje skvělé jídlo s barovým typem pití.
Koko v překladu znamená „tady“, což dokonale odráží smysl izakayi s důrazem na interiérové detaily, skvělou hudbu a signaturní jídlo. Restaurace překvapí širokým výběrem rare a vintage saké, sestaveného podle Japan Craft saké společnosti.
Nejpozoruhodnějším je bezpochyby „N“ saké, vyrobené z nejkvalitnějších Yamadanishki rýže. Menu je pak sestaveno tak, aby dokonale doprovázelo signaturní nápoje a odkazovalo na japonskou tradici v pravém slova smyslu.
Nechybí tradiční pikantní rybí polévky, chi-toro tataráky s ponzu a wasabi či krevetové tempury.
Kontakt: www.kokohk.com
Výběr z menu:
Carpaccio z chobotnice s jablkovým želé, jablečným octem a shiso pestem 3 150 Kč
Krevety Rock Shrimp v tempuře s chilli a wasabi 3150 Kč
Jahodový krém s Yuzu sorbetem 2165 Kč
TEXTURE: ISLANDSKÁ INSPIRACE
Příběh michelinské londýnské restaurace Texture se začal psát už v roce 2007, kdy ohromila konzervativní Angličany svým severským pojetím fine dining kuchyně.
Šéfkuchař Agnar Sverrisson přinesl do Anglie tehdy ne tak známou tradici islandské kuchyně, jež je velmi nápaditá, inteligentní a její pokrmy vynikají velkým kontrastem používaných surovin. Nově se Texture zaměřila na sezonní potraviny, jako je wye valley chřest podávaný s olivami, tvarohem a sněhem z hluboce zmraženého kozího sýra či zvěřinu ve všech podobách.
Dopřát si můžete i speciální vánoční menu o šesti chodech za 3000 Kč, jehož zlatým hřebem je srnec na červeném zelí a růžičkové kapustě s čokoládovou redukcí. Na vinné párování si připravte 2400 Kč.
Kontakt: www.texture-restaurant.co.uk
Výběr z menu:
Lehce osolená islandská treska s pikantním chorizem a avokádovou pěnou 900 Kč
Jehněčí ramínko s calcot cibulí a baby karotkou 1200 Kč
Sedlo ze skotského srnce na červeném rybízu a celeru 1250 Kč
MANHATTAN NA VINOHRADECH
Koktejlový a whisky bar &
lounge Mánesova Bar and Brooks je druhou pražskou pobočkou původního newyorského konceptu, který se specializuje na whisky, champagne, prémiové destiláty, doutníky a koktejly inspirované bondovkami, jež nepřetržitě běží na barové obrazovce.
Stylový interiér s koženými křesly a boxy vybízí k opravdové pánské relaxaci a láká i na pravidelné večery Ladies Cigar Monday, Whisky Tuesday Night či všemi muži milovanou Strictly Burlesque show ve stylu klasických lechtivých kabaretů.
Kontakt: Mánesova 19, Praha 2, www.barandbooks.cz
Z ADORE BUDE MASA BY HERVÉ RODRIGUÉZ
Pražská restaurace Adore byla neotřele svá, inspirativní, ambiciózní. A nově cílí ještě mnohem výš.
Začínajícího mladého francouzské šéfkuchaře Fabiena Gaillyho totiž nahrazuje zkušenější, michelinskou hvězdou ověnčený známý francouzský šéfkuchař Hervé Rodriguéz.
„Manipulateur de Saveurus“, tedy manipulátor lidských chutí, jak se Hervému přezdívá, připravil společně s mladým českým kuchař Petrem Brňákem, který pražskou MaSa by Hervé Rodriguéz povede, menu s jemnou špetkou provokace, jež má vyostřit všechny smyly návštěvníků.
Za degustační menu o deseti chodech, ve kterém budete moci mimo jiné ochutnat bujon z langustýn nebo holoubě se škeblemi vongole a mangoldem, zaplatíte 1800 Kč a dalších 1300 Kč za vinné párování.
Kontakt: Ovocný trh 12, Praha 1, www.masa-prague.cz
KAMPA PARK: ROMANTIKA U VLTAVY
Užijte si tu pravou atmosféru setmělé Prahy při výjimečné večeři v Kampa Parku ve stylově zařízené restauraci nebo na intimnější kryté a vytápěné terase na břehu řeky s výhledem na Karlův most.
Vyhlášený šéfkuchař Marek Raditsch, který se nově stal přítelem značky Breitling a jehož zápěstí zdobí model Breitling Chronomat, obměnil nejen stálé menu, kam přibyly hned dva hlavní chody a jeden předkrm, ale připravil také sezonní tematické novinky v podobě dýňové polévky, zapečeného kozího sýra se sušeným ovocem či pomalu pečeného jehněčího lýtka s růžičkovou kapustou.
My jsme si nejvíce užili jeho kachní foie gras v nové úpravě – prudce opečená, servírovaná na briošce s rebarborovým kompotem a ibiškovou redukcí.
Kontakt: Na Kampě 8b, Praha 1, www.kampagroup.com
Výběr z menu:
Zapečený kozí sýr se sušeným ovocem 325 Kč
Grilovaná chobotnice s hříbkovým rizotem 895 Kč
Hřbet z jelena sika s ragú z lišek a topinamburů 895 Kč