Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
PŘIJMĚTE POZVÁNÍ NA CESTU ZA PODZIMNÍ CHUTÍ…

Máte neuvěřitelně mlsný jazýček a milujete chuť delikátních surovin, která se vám rozplyne v ústech? Užíváte si znamenité signature drinky, vůni tabáku a barovou atmosféru? Pak vás bezpochyby naše gourtmetská cesta doslova nadchne. Pozveme vás nejen za humna, ale i mnohem dál. 

KOKO HONG KONG: KOŘENĚNO JAPONSKEM

Kee Club nedávno uvedl novou hongkongskou restauraci Koko s izakaya konceptem, který představuje místo, jež kombinuje skvělé jídlo s barovým typem pití.

Koko v překladu znamená „tady“, což dokonale odráží smysl izakayi s důrazem na interiérové detaily, skvělou hudbu a signaturní jídlo. Restaurace překvapí širokým výběrem rare a vintage saké, sestaveného podle Japan Craft saké společnosti.

Nejpozoruhodnějším je bezpochyby „N“ saké, vyrobené z nejkvalitnějších Yamadanishki rýže. Menu je pak sestaveno tak, aby dokonale doprovázelo signaturní nápoje a odkazovalo na japonskou tradici v pravém slova smyslu.

Nechybí tradiční pikantní rybí polévky, chi-toro tataráky s ponzu a wasabi či krevetové tempury.

Kontakt: www.kokohk.com

Výběr z menu:

Carpaccio z chobotnice s jablkovým želé, jablečným octem a shiso pestem 3 150 Kč

Krevety Rock Shrimp v tempuře s chilli a wasabi 3150 Kč

Jahodový krém s Yuzu sorbetem 2165 Kč

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.

TEXTURE: ISLANDSKÁ INSPIRACE

Příběh michelinské londýnské restaurace Texture se začal psát už v roce 2007, kdy ohromila konzervativní Angličany svým severským pojetím fine dining kuchyně.

Šéfkuchař Agnar Sverrisson přinesl do Anglie tehdy ne tak známou tradici islandské kuchyně, jež je velmi nápaditá, inteligentní a její pokrmy vynikají velkým kontrastem používaných surovin. Nově se Texture zaměřila na sezonní potraviny, jako je wye valley chřest podávaný s olivami, tvarohem a sněhem z hluboce zmraženého kozího sýra či zvěřinu ve všech podobách.

Dopřát si můžete i speciální vánoční menu o šesti chodech za 3000 Kč, jehož zlatým hřebem je srnec na červeném zelí a růžičkové kapustě s čokoládovou redukcí. Na vinné párování si připravte 2400 Kč.

Kontakt: www.­texture-restaurant.co.uk

Výběr z menu:

Lehce osolená islandská treska s pikantním chorizem a avokádovou pěnou 900 Kč

Jehněčí ramínko s calcot cibulí a baby karotkou 1200 Kč

Sedlo ze skotského srnce na červeném rybízu a celeru 1250 Kč

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.

MANHATTAN NA VINOHRADECH

Koktejlový a whisky bar &

lounge Mánesova Bar and Brooks je druhou pražskou pobočkou původního newyorského konceptu, který se specializuje na whisky, champagne, prémiové destiláty, doutníky a koktejly inspirované bondovkami, jež  nepřetržitě běží na barové obrazovce.

Stylový interiér s koženými křesly a boxy vybízí k opravdové pánské relaxaci a láká i na pravidelné večery Ladies Cigar Monday, Whisky Tuesday Night či všemi muži milovanou Strictly Burlesque show ve stylu klasických lechtivých kabaretů.

Kontakt: Mánesova 19, Praha 2, www.barandbooks.cz

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.

Z ADORE BUDE MASA BY HERVÉ RODRIGUÉZ

Pražská restaurace Adore byla neotřele svá, inspirativní, ambiciózní. A nově cílí ještě mnohem výš.

Začínajícího mladého francouzské šéfkuchaře Fabiena Gaillyho totiž nahrazuje zkušenější, michelinskou hvězdou ověnčený známý francouzský šéfkuchař Hervé Rodriguéz.

„Manipulateur de Saveurus“, tedy manipulátor lidských chutí, jak se Hervému přezdívá, připravil společně s mladým českým kuchař Petrem Brňákem, který pražskou MaSa by Hervé Rodriguéz povede, menu s jemnou špetkou provokace, jež má vyostřit všechny smyly návštěvníků.

Za degustační menu o deseti chodech, ve kterém budete moci mimo jiné ochutnat bujon z langustýn nebo holoubě se škeblemi vongole a mangoldem, zaplatíte 1800 Kč a dalších 1300 Kč za vinné párování.

Kontakt: Ovocný trh 12, Praha 1, www.masa-prague.cz

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.

KAMPA PARK: ROMANTIKA U VLTAVY

Užijte si tu pravou atmosféru setmělé Prahy při výjimečné večeři v Kampa Parku ve stylově zařízené restauraci nebo na intimnější kryté a vytápěné terase na břehu řeky s výhledem na Karlův most.

Vyhlášený šéfkuchař Marek Raditsch, který se nově stal přítelem značky Breitling a jehož zápěstí zdobí model Breitling Chronomat, obměnil nejen stálé menu, kam přibyly hned dva hlavní chody a jeden předkrm, ale připravil také sezonní tematické novinky v podobě dýňové polévky, zapečeného kozího sýra se sušeným ovocem či pomalu pečeného jehněčího lýtka s růžičkovou kapustou.

My jsme si nejvíce užili jeho kachní foie gras v nové úpravě – prudce opečená, servírovaná na briošce s rebarborovým kompotem a ibiškovou redukcí.

Kontakt: Na Kampě 8b, Praha 1, www.kampagroup.com

Výběr z menu:

Zapečený kozí sýr se sušeným ovocem 325 Kč

Grilovaná chobotnice s hříbkovým rizotem 895 Kč

Hřbet z jelena sika s ragú z lišek a topinamburů 895 Kč

Selečí žebírka v tempuře s omáčkou Master Stock. Typický japonský interiér se zvýšeným pultem k sezení.
reklama
Související články
Jsou velmi dekorativní, a pokud se o ně budete přiměřeně starat, vydrží vám na okně dlouhé týdny. Některé druhy jsou jedlé, většina okrasných vám zase nadělá spoustu parády.   Feferonky, pálivé papričky a chilli jsou skvělým zdrojem látky zvané kapsaicin. Mimo jiné umí navodit dobrou náladu. Minipapričky pocházejí z Mexika, jejich domovem je Střední a Jižní […]
Thajsko se má stát první asijskou zemí, která dostane luxusní obytnou věž značky Porsche…Po velkém úspěchu prestižních realitních projektů Porsche Design v Miami v USA a německém Stuttgartu oznámila ikonická automobilka výstavbu Porsche Design Tower Bangkok, která vyroste se na jedné z nejprestižnějších adres v hlavním městě Thajska.   Exkluzivní luxusní rezidence nabídne obyvatelům dvaadvacet […]
Některé druhy se v našich obchodech sotva ohřály a zmizely. Jiné se vracejí a stávají se sezónním zpestřením nabídky zvláště v zimě. Pokud nemáte odvahu ho ochutnat, pak vám poradíme.   Cherimoya Vzhled a chuť:  Plod tvarem připomíná chmelovou šišku, ale obrovskou – může mít v průměru až 10 cm. Pod hnědozelenou kožovitou slupkou je […]
Francouzský módní předvedl zlatou kabelku na pařížském týdnu módy a získal si tím zaslouženou pozornost. Nablýskaný klenot byl vytvořen jako pocta „nejdražším šatům světa“ ze zlata a diamantů, které Rabanne vyrobil pro francouzskou módní ikonu Françoise Hardy v roce 1968.   Módní dům známý dříve jako Paco Rabanne si letos na pařížském týdnu přivlastnil celou […]
reklama
reklama
Historie
Berlínská konference: Mocnosti rozcupovaly Afriku při loupeži století
K jednacímu stolu usedají zástupci nejvýznamnějších mocností světa. Chystají se jednat o tom, jak si rozparcelovat celý kontinent i s jeho nerostným bohatstvím a obyvateli.   V polovině 19. století světové velmoci objevují bohaté zdroje surovin v Africe. Koloniální výpady na černý kontinent ale začínají ohrožovat stabilitu a mír v samotné Evropě. Na africké půdě stále častěji dochází ke střetům, […]
Kaple sv. Kříže: Místo, kam Karel IV. vstupoval bos
Leskne se zlatem a drahokamy a skrývá nejvzácnější výtvarná díla české gotiky, ale přesto jí bylo předurčeno stát se pouze honosnou slupkou pro ještě větší bohatství.   Karlštejn už se sedm let staví, když se Karel IV. (1316–1378) rozhodne zasvětit ho uložení říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků. Velká věž proto dostává vlastní opevnění a […]
Svoji Velkou zeď má i Indie
Indické království Mévár vzkvétá. Může za to mahárádža Rana Kumbha, jenž mu vládne od roku 1433. Ten táhne od jedné bitvy ke druhé a výrazně rozšiřuje hranice svého státu, který se nachází na západě dnešní Indie.   Celkem svede 56 střetnutí, v nichž ani jednou nenajde přemožitele. Počet jeho nepřátel ovšem rychle roste. Vzhledem k tomu, že hlavní […]
Hana Benešová pomáhala i pytlem brambor
Seznámili se na podzim 1905 v Paříži. Napřesrok se Eduard s dcerou železničního zřízence Annou zasnoubí. Záhy si oba změní svá křestní jména.   Zatímco Eduard Beneš (1884–1948) sáhne po zvučnějším Edvardovi, z Anny Vlčkové (1885–1974) se na jeho přání stává Hana, aby mu prý nepřipomínala bývalou láskou. V listopadu 1909 mají v Praze skromnou svatbu. […]
Zajímavosti
Vítejte na Měsíci v roce 2075!
Nad Mořem klidu po 360 hodinách zapadá Slunce. Nasedněte do vodíkového transportéru a po dálnici ze zpevněného regolitu se vraťte do svého příbytku. Uvnitř můžete sundat skafandr, z okna zamávat svítící zeměkouli a jít spát. Jsme na Měsíci a píše se rok 2075.   Protože noci jsou na Měsíci dlouhé (v průměru 14,5 pozemských dní), […]
Sakura: Půvabný symbol Japonska
Když rozkvetou sakury, je to úchvatná podívaná. Pro mnoho měst, které je pěstuje jako okrasné stromy, to často bývá vrchol turistické sezóny. Miliony lidí po celém světě se totiž vydává obdivovat nádherné pastelově zbarvené květy. Tato dřevina má jedinečnou historii a stejně fascinující současnost.   Obvykle je máme spojeny s Japonskem, kde k nejznámějším místům […]
Letokruhy: Kronika vepsaná do dřeva
Vždy na jaře stromy produkují nové buňky, které na podzim odumírají a letokruh je tak přírůstkem dřeva za jeden rok. Obvykle je rozdělený na dvě části: světlejší a měkčí jarní dřevo a tmavší a tvrdší letní dřevo.   Jejich šířka a celkový vzhled nejsou vždy stejné. Ovlivňuje je řada faktorů, od počasí, tedy mrazy, sucha […]
Jehla: Od zvířecích kostí po 3,5metrového giganta
Pospíchá do práce a spěšně zapíná sáčko, jenže jeden z knoflíků mu spočine v ruce. Vztekle kus oblečení odhodí a ze skříně vytahuje další kousek. Knoflík ale bezpečně uloží, protože večer ho čeká rande s jehlou a nití.   Podle expertů existují desítky různých velikostí a typů. Všechny ale slouží k jediné věci, opravovat a šít oblečení! Jehly jsou […]
Záhady a napětí
Německá alchymistka Anna Zieglerinová: Měla na dosah kámen mudrců?
Alchymie je často spojována s představou, že se jí věnují pouze muži. Přesto známe i několik žen, které tento tajemný obor fascinuje. Dvě z nejznámějších alchymistek 16. století jsou Isabella Corteseová (asi 1561-?) a Anna Maria Zieglerinová (asi 1550–1575). Dostala se právě druhá zmíněná na stopu největších alchymistických tajemství?   O významu zmíněných alchymistek nemůže […]
Ledová hrozba z dob studené války: Máme se bát tajného odpaliště raket v Grónsku?
Období studené války hrozilo ve druhé polovině dvacátého století jaderným konfliktem mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Vojenští plánovači obou znepřátelených stran hledali cesty, jak co nejvíce přiblížit vlastní jaderný arzenál protivníkovi. Co v tomto směru podnikli Američané? A může být dnes jejich tajný projekt hrozbou?   Iceworm. Tak se jmenuje projekt, který Američané maskovali […]
Záhadný objekt se řítí Mléčnou dráhou, vědci netuší, co to je
Vědci nedávno objevili nový vesmírný objekt, který se zatím nepodařilo identifikovat. Těleso se pohybuje Mléčnou dráhou tak rychle, že by mohl uniknout gravitaci galaxie a dostat se do mezigalaktického prostoru. Mohlo by jít o jednu ze „superrychlých hvězd“ známých teprve od roku 2005, nebo o něco zcela nového?   Pod komplikovaným a běžnému člověku nicneříkajícím […]
Patří záhadná lebka objevená v Severní Makedonii vlkodlakovi?
V médiích se čas od času objeví zpráva o nalezení nějakého pozoruhodného pokladu. Většinou jde o staré mince, šperky nebo jiné nálezy, které mají hlavně archeologickou a historickou hodnotu. V případě objevu staré truhly nalezené před lety v Makedonii se však badatelé nestačili divit. Co leželo uvnitř?   Pro farmáře Traycheho Draganova začíná tento den zcela všedně. Zemědělec […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Lososové krekry s ředkvičkou
tisicereceptu.cz
Lososové krekry s ředkvičkou
Jednohubka není věda. Lososová s křupavou sušenkou chutná úžasně. Suroviny 6 plátků uzeného lososa slané či sezamové krekry půl hrsti čerstvého kopru 1 lžíce citronové šťávy 2 lžíce pomazánk
V tichosti chystá Pawlowská tajnou svatbu?
nasehvezdy.cz
V tichosti chystá Pawlowská tajnou svatbu?
I když vztah spisovatelky a herečky Haliny Pawlowské (69) ze seriálu ZOO s jejím přítelem, producentem Karlem Czabanem (75), trvá už dlouhá léta, k dalšímu kroku to zatím nedotáhli a podle všeho žijí
Kůže je schopna produkovat vlastní protilátky
21stoleti.cz
Kůže je schopna produkovat vlastní protilátky
Lidská kůže a sliznice hrají zásadní roli v ochraně těla před nepřátelským prostředím okolního světa, mechanickým poškozením, ale i průnikem bakterií a virů. Nejinak je tomu i u ostatních zvířecích dr
Jeseníky: Zimní poezie na dosah ruky
epochanacestach.cz
Jeseníky: Zimní poezie na dosah ruky
Vzpomínáte na doby, kdy byly Vánoce na sněhu běžným jevem, nebo kdy svatý Martin obvykle přijížděl na bílém koni? Něco podobného už dnes na většině míst Česka nezažijete. V Jeseníkách ano. Pokud chcete znovu zažít staré dobré časy, a přitom si užívat komfortu, za který by se nemusela stydět ani vyhlášená alpská střediska, jsou pro
Hans Trapp: Rytíř, co ochutnal lidské maso
epochaplus.cz
Hans Trapp: Rytíř, co ochutnal lidské maso
Takovou tragédii alsaský Weissenburg nepamatuje. Všichni se brodí v bahně a kalné vodě. O viníkovi netřeba pochybovat: Dvoumetrový pořízek Hans von Trotha (asi 1450–1503) je německý rytíř a maršál falckého kurfiřta. Ekonomické spory s Weissenburgským opatstvím řeší přehrazením řeky Wieslauter. Celé město připraví o vodu. Osm kilometrů nad městem se vytvoří přehrada. A když je
Konečně byla válečná sekera navždy zakopána?
skutecnepribehy.cz
Konečně byla válečná sekera navždy zakopána?
Můj otec a teta Lída se léta nenáviděli. Marně se je snažila rodina usmířit, zejména babička trpěla tou žabomyší válkou. Přesto se to nakonec povedlo! Před mnoha lety nebylo větších přátel, než můj otec Pepík a teta Lída, jeho sestra. Moje babička nám je dávala za příklad, když jsme se jako sourozenci prali jako koně. Tohle u Pepíčka
Vehnala Aspasia Řecko do války?
historyplus.cz
Vehnala Aspasia Řecko do války?
Do athénského státníka Perikla jako by udeřil blesk. „Děje se něco?“ zeptá se ho filozof Anaxagoras. Pak si všimne, že jeho přítel doslova visí pohledem na jedné z půvabných žen, stojících opodál. „Jen to ne,“ spráskne ruce, „vždyť to je Aspasia, hetéra, nevěstka!“ Perikles (asi 495–429 př. n. l.) na ní ale může oči nechat. Dá
Wellness oáza v koupelně
rezidenceonline.cz
Wellness oáza v koupelně
Lázeňský resort, zakomponovaný přímo doma, umí nabídnout dokonalé vybavené pro relaxaci po náročném dni, nebo prostě jen přidá trochu luxusu do každodenního očistného rituálu. Při zařizování vlastního wellness je třeba začít výběrem materiálů a barevnosti, protože jejich vliv na vnímání a pocity je nesporný. V kurzu je pořád minimalistický šedý nebo béžový rámec, oživený tvarově
Silvestr 2024 v restaurantu Deer: Přivítejte nový rok s živou klavírní hudbou a výjimečným menu
iluxus.cz
Silvestr 2024 v restaurantu Deer: Přivítejte nový rok s živou klavírní hudbou a výjimečným menu
Restaurant Deer zve na nezapomenutelný silvestrovský večer, který propojí skvělou gastronomii, živou klavírní hudbu a slavnostní atmosféru. Přijďte oslavit poslední večer roku 2024 a přivítat nový rok
Svícny z hrníčků
panidomu.cz
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky *
Záhadní a krutí Vikingové: Největší objevitelé starého světa?
enigmaplus.cz
Záhadní a krutí Vikingové: Největší objevitelé starého světa?
Říká se o nich, že byli největšími válečníky středověku. A nejen válečníky. Vikingové na svých dračích lodích objevovali vzdálené a tajemné ostrovy i celé kontinenty. Ostatně byli to prý oni, kdo zača
Vánoční Pavlova
nejsemsama.cz
Vánoční Pavlova
Příprava dortu nazvaného na počest primabaleríny Anny Pavlovové je celkem jednoduchá, ale během sušení nesmíte otevírat troubu. Potřebujete: ✿ 4 bílky ✿ 220 g cukru moučky ✿ špetku soli ✿ 2 lžíce pudinkového prášku (vanilka) ✿ 2 lžičky citronové šťávy ✿ 100 ml smetany ke šlehání ✿ drobné ovoce ✿ mátu 1. Vyšlehejte bílky s polovinou cukru a solí do tuhého sněhu. Pak
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz