Věda

Alkohol jako spouštěč hladovění

Alkohol jako spouštěč hladovění

Užívání alkoholu umí nejlíp řešit věda. Podle výsledků nové studie prý konzumace malého množství alkoholu tlumí záněty a pomáhá mozku odstranit toxiny včetně těch, které jsou spojeny s Alzheimerovou chorobou.

Když se to ale přežene, jedním z netypičtějších následků je náhlý hlad a touha po něčem pořádně tučném. Tušíte, čím je to způsobeno? Britští vědci z Ústavu Francise Cricka to vědí. Jejich pokusy na hlodavcích totiž prokázaly, že alkohol ovlivňuje stejný typ mozkových buněk, jaký se uvádí do pohotovosti při hladovění. Své tělo tak v podstatě klameme a nutíme ho požadovat vysoce kalorické jídlo.

Opilé myšky více baští

V rámci prováděné studie byl myším tři dny injekčně vpravován do těla roztok s ethanolem, který měl věrně simulovat stav člověka během „víkendové party“. Toto množství, které by s ohledem na člověka odpovídalo zhruba jedné a půl láhvi vína denně, způsobilo, že hlodavci začali prahnout po jídle a spořádali průměrně o 10 až 25 % více potravy, než bylo jejich denním standardem. Propojení mezi alkoholem a apetitem pijanů se tedy jasně prokázalo. Stanovisko pak vědci definitivně podtrhli druhou fází pokusu, když myším tyto buňky zablokovali, a tím u nich docílili opět normálního stavu. Vědci jsou přesvědčeni, že se tyto procesy u myší a lidí plně shodují.

Během studie se zjistilo, že opilé myšky toho zkonzumují více.

Alkoholem k přejídání

Pokud se tedy chystáte například hubnout, měli byste si popíjení v baru dobře promyslet, protože tělo po konzumaci alkoholu dokáže zvládnout podstatně více kalorického jídla, nemluvě o negativních dopadech alkoholu jako takového. Podle studie britské agentury YouGov lidé po třech skleničkách vína zkonzumují do 24 hodin o 6300 kalorií více, než by tomu bylo normálně. Vždyť to je ostatně důvod, proč si lidé s takovou oblibou dopřávají před hostinou aperitiv – zvýší chuť k jídlu.

Několik let stará studie americké Mayo Clinic odhalila poněkud překvapivé negativum přejídání. Podle vědců tento zlozvyk neškodí pouze naší postavě, ale i mozku.

Vytloukáme kalorie kaloriemi

Než věda dokázala na toto záhadné propojení alkoholu a jídla objektivně odpovědět, přicházeli odborníci s řadou více či méně pravděpodobných teorií. Někteří se například domnívali, že opilý člověk prostě a jednoduše ztrácí zábrany a bez ohledu na své zdraví a postavu sní vše, co mu přijde pod ruku. Základní korelaci mezi konzumací alkoholu a jídla už tedy máme. Ale co ten samotný paradox, kdy nás konzumace vysoce kalorického alkoholu nutí ještě konzumovat vysoce kalorické jídlo? Jeden gram čistého etanolu, tedy alkoholu v nápojích, obsahuje 7,1 kcal. Bohatší na energii už je jenom tuk. Podíváme-li se na reakci těla při konzumaci běžné, vysoce energetické potravy, pak víme, že dojde k potlačení pocitu hladu. Jenže u alkoholu to funguje přesně opačně. Přestože má sám hodně kalorií, spouští touhu po dalších v podobě jídla. A tím je nežádoucí nejen pro hubnoucí osoby.

Pravidelné přejídání je hazardem se zdravím.

Více z Věda

Brněnští archeologové si připsali další úspěch

Věda22.9.2020

Vítězové Prémie Otta Wichterleho

Věda18.9.2020

Obezita komplikuje početí

Věda15.9.2020

Pýcha našich rašelinišť

Věda11.9.2020

Tajemství velkých „lidožroutů“

Věda8.9.2020

Dárců krve je stále nedostatek

Věda4.9.2020

Očkujte své děti proti HPV

Věda28.8.2020

V České republice se šíří nové druhy klíšťat

Věda25.8.2020

Zákeřná bakterie způsobuje vážná onemocnění malých dětí

Věda21.8.2020
Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat