Věda

Alkohol jako spouštěč hladovění

Alkohol jako spouštěč hladovění

Užívání alkoholu umí nejlíp řešit věda. Podle výsledků nové studie prý konzumace malého množství alkoholu tlumí záněty a pomáhá mozku odstranit toxiny včetně těch, které jsou spojeny s Alzheimerovou chorobou.

Když se to ale přežene, jedním z netypičtějších následků je náhlý hlad a touha po něčem pořádně tučném. Tušíte, čím je to způsobeno? Britští vědci z Ústavu Francise Cricka to vědí. Jejich pokusy na hlodavcích totiž prokázaly, že alkohol ovlivňuje stejný typ mozkových buněk, jaký se uvádí do pohotovosti při hladovění. Své tělo tak v podstatě klameme a nutíme ho požadovat vysoce kalorické jídlo.

Opilé myšky více baští

V rámci prováděné studie byl myším tři dny injekčně vpravován do těla roztok s ethanolem, který měl věrně simulovat stav člověka během „víkendové party“. Toto množství, které by s ohledem na člověka odpovídalo zhruba jedné a půl láhvi vína denně, způsobilo, že hlodavci začali prahnout po jídle a spořádali průměrně o 10 až 25 % více potravy, než bylo jejich denním standardem. Propojení mezi alkoholem a apetitem pijanů se tedy jasně prokázalo. Stanovisko pak vědci definitivně podtrhli druhou fází pokusu, když myším tyto buňky zablokovali, a tím u nich docílili opět normálního stavu. Vědci jsou přesvědčeni, že se tyto procesy u myší a lidí plně shodují.

Během studie se zjistilo, že opilé myšky toho zkonzumují více.

Alkoholem k přejídání

Pokud se tedy chystáte například hubnout, měli byste si popíjení v baru dobře promyslet, protože tělo po konzumaci alkoholu dokáže zvládnout podstatně více kalorického jídla, nemluvě o negativních dopadech alkoholu jako takového. Podle studie britské agentury YouGov lidé po třech skleničkách vína zkonzumují do 24 hodin o 6300 kalorií více, než by tomu bylo normálně. Vždyť to je ostatně důvod, proč si lidé s takovou oblibou dopřávají před hostinou aperitiv – zvýší chuť k jídlu.

Několik let stará studie americké Mayo Clinic odhalila poněkud překvapivé negativum přejídání. Podle vědců tento zlozvyk neškodí pouze naší postavě, ale i mozku.

Vytloukáme kalorie kaloriemi

Než věda dokázala na toto záhadné propojení alkoholu a jídla objektivně odpovědět, přicházeli odborníci s řadou více či méně pravděpodobných teorií. Někteří se například domnívali, že opilý člověk prostě a jednoduše ztrácí zábrany a bez ohledu na své zdraví a postavu sní vše, co mu přijde pod ruku. Základní korelaci mezi konzumací alkoholu a jídla už tedy máme. Ale co ten samotný paradox, kdy nás konzumace vysoce kalorického alkoholu nutí ještě konzumovat vysoce kalorické jídlo? Jeden gram čistého etanolu, tedy alkoholu v nápojích, obsahuje 7,1 kcal. Bohatší na energii už je jenom tuk. Podíváme-li se na reakci těla při konzumaci běžné, vysoce energetické potravy, pak víme, že dojde k potlačení pocitu hladu. Jenže u alkoholu to funguje přesně opačně. Přestože má sám hodně kalorií, spouští touhu po dalších v podobě jídla. A tím je nežádoucí nejen pro hubnoucí osoby.

Pravidelné přejídání je hazardem se zdravím.
Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Věda

Vodík jako palivo budoucnosti

Věda21.2.2020

OrCam MyEye 2: 22g gramů náhradního zraku

Věda18.2.2020

Ztráty u sousedů: V Německu zmizela třetina hmyzu

Věda14.2.2020

Land Rover Defender nové generace: Nesmrtelný. Nesrovnatelný. Nezastavitelný

Věda11.2.2020

Může být virus Nipah globální hrozbou?

Věda7.2.2020

Přibyly varianty škodlivých programů. Výrazně !

Věda31.1.2020

Náklady na léčbu HIV stále rostou

Věda28.1.2020

Více než polovina kuřáků v ČR chce se svým zlozvykem skoncovat

Věda24.1.2020

Alkohol jako spouštěč hladovění

Věda21.1.2020

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies