Věda

Altán pro onkologické pacienty jako místo odpočinku

Altán pro onkologické pacienty jako místo odpočinku

Nadějné vyhlídky, tak zněl název kreativního úkolu, v rámci něhož osm studentů z Fakulty architektury VUT navrhovalo venkovní altán pro Masarykův onkologický ústav v Brně. Vítězem se nakonec stal projekt Magdaleny Buzové. Vedení MOÚ by rádo studentský návrh v příštím roce zrealizovalo, plánují také spolupráci na návrhu centra prevence.

Soutěžní návrhy vznikaly během tří červencových týdnů, a to v rámci workshopu studentů magisterského studijního programu na Ústavu experimentální tvorby. Zadání od Masarykova onkologického ústavu byl altán coby odpočinkové místo pro pacienty, který by zároveň plnil funkci místa setkávání s rodinou či zvířecími mazlíčky. Zároveň jsme chtěli, aby studenti vytvořili také prostor pro relaxaci personálu a místo kulturních i společenských setkání,“ popsala zadání pro studenty Nicol Gale, která studenty vedla společně s kolegou Svatoplukem Sládečkem.

Odborná porota, složená z nezávislých odborníků na architekturu či design a porotců ze strany MOÚ, v polovině října vybrala coby vítězný návrh ten od Magdaleny Buzové. Studentka pomocí obdélníkové konstrukce podpořila pohledovou osu směřující na panorama Starého Brna a Pálavské vrchy, objekt navíc rozdělila na intimní prostor pro pacienty a vzdušné respirium pro zaměstnance.

Pro pacienty i zaměstnance

Altán pro pacienty je tvořen jednoduchým obdélníkovým objemem, respirium pro zaměstnance zase vyzařuje subtilitu a vzdušnost. Objekt jsem doplnila o textilní závěsy, které nahrazují funkci dveří a nabízí pacientům a jejich rodinám pocit intimity a oddělení od okolního světa,“ uvádí ve svém projektu Buzová. Mladí architekti chtějí uspořádat také anketu mezi pacienty, který z návrhů altánu a krajinářských úprav se jim nejvíce líbí a proč, aby tak získali zpětnou vazbu na své nápady. Psychická kondice člověka je podstatným aspektem v léčbě. V zahraničí už podobná místa fungují a budu velmi rád, když se nám podaří v příštím roce začít budovat vítězný návrh studentky VUT Magdaleny Buzové, o to budu také usilovat,“ okomentoval spolupráci obou institucí ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda. Druhé místo v soutěži obsadila dvojice Sussana Brunová a Klára Lanžhotská, třetí příčka se rozdělila mezi Lucii Bartlovou a Šimona Doubravu.

Kreativita je důležitá

Studentský pohled vnesl do soutěže celou řadu kreativních nápadů. Například studentka Lenka Blechová pojala svůj návrh jako zahrádku. „Cílem je, aby pacienti na okamžik vytěsnili to, co se okolo nich děje, a co je samotné čeká. Návrh prostoru atria se tak snaží vytvořit malou zahrádku, jež by mohla být osázená ovocnými stromy, keři, bylinami, kde by se jeho návštěvníci mohli cítit alespoň trochu jako doma na zahradě,“ vysvětlila svou filozofii Blechová. S pohledem do krajiny ve svém návrhu zase pracovala dvojice studentek Klára Lanžhotská a Susanna Brunová, které se umístily na druhém místě: „Jedním z nejdůležitějších aspektů při návrhu nového altánku v areálu nemocnice na Žlutém kopci pro nás byl výhled na Brno. Kvůli tomu je objekt situován na okraji pozemku, odkud se terén svažuje dolů. Nižší část je zcela uzavřena opalovaným dřevem, svým kulatým oknem však nabízí nerušený výhled na město.“

Osm studentů nakonec zpracovalo sedm architektonických návrhů, které budou letos prezentovány studentům i pacientům, v příštím roce je v prostorách MOÚ uvidí i veřejnost.
(FOTO: archiv)

Více z Věda

Když se ledviny plní cystami

Věda23.4.2021

Kam s použitými rouškami?

Věda20.4.2021

Ženy a jejich role v pravěké politice

Věda16.4.2021

Co přináší ztráta čichu?

Věda13.4.2021

Jak chutná 14° Pěkný číslo za 25π

Věda9.4.2021

Hodinky, které pomáhají lidem po mozkové mrtvici

Věda6.4.2021

Lékaři vyzývají kuřáky – Přestaňte kouřit

Věda30.3.2021

Panda proti pandě

Věda26.3.2021

Včasná diagnostika odhalí rakovinu prostaty i o 10 let dříve

Věda23.3.2021
Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články