Lifestyle

Hlávka k nezaplacení

Hlávka k nezaplacení

U nás je zelí neodmyslitelnou součástí domácí tradiční kuchyně. Víte, že nepomáhá jen zevnitř, ale i zevně?

– Naklepané zelné listy pomáhají při hojení hnisavých ran, různých ekzémů, vyrážek, akné a podobně. Vhodné nejsou jen na čerstvé rány. Naklepané a krátce na oleji osmažené listy zelí přikládali staří bylináři jako účinnou úlevu na bolavé revmatické svaly a klouby.

– Při chřipce nebo rýmě pomáhá inhalace zelných silic: nastrouhejte čtvrt kila zelí, zalijte vroucí vodou a pod ručníkem inhalujte. Pro výrazné zlepšení vykašlávání se osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1 : 1, která se po doušcích pije během dne. Zelnou šťávou zředěnou vodou v poměru 1 : 1 lze při chřipce a angíně i kloktat.

– Čerstvá zelná šťáva hojí vředy a záněty v trávicím ústrojí, zejména v žaludku a dvanácterníku, výjimečný je i její účinek protisklerotický a detoxikační (játra a ledviny). Čistí krev při kožních chorobách, alkalizuje překyselené žaludeční šťávy.

– Pro zjemnění a změknutí zelí můžete použít jednoduchého triku, syrové zelí nakrájíte, uložíte do uzavíratelné nádoby, přidáte několik lžic olivového oleje, promícháte a nádobu uzavřete, uložíte do chladu a necháte dva dny uležet.

Zelná paštika

1 hlávka zelí
3 cibule
2 vejce
¼ litru kysaného mléka
250 g uzeného masa
250 g rýže

Jemně pokrájené osolené bílé zelí dusíme v troše vody. Usmažíme cibulku, s trochou mouky uděláme bledou jíšku, a do ní přidáme scezené zelí. Do formy na srnčí hřbet vymazané máslem dáme vrstvu jemně krájeného uzeného masa, na to vrstvu zelí, vrstvu rýže, opakujeme ještě jednou, přičemž nahoře bude rýže. Rozkvedláme dvě vejce v kysaném mléce, nalijeme na rýži a necháme hodinu v páře vařit.

Poté necháme paštiku vychladnout a krájíme na tenké plátky.

Hodí se na opečenou bagetku nebo čerstvý chléb
(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Než si pořídíte stylový nábytek

Lifestyle17.6.2021

Rouhání proti modlám – Sandály Birkinstock

Lifestyle15.6.2021

Záhon pro dobré trávení

Lifestyle10.6.2021

Vůně kávy v závodním pojetí

Lifestyle8.6.2021

First class s novou tváří

Lifestyle1.6.2021

Výhody online kasin oproti kamenným kasinům

Lifestyle31.5.2021

Coca-Cola oslavuje 50 let výroby v Česku a na Slovensku

Lifestyle30.5.2021

Anthony Vaccarello pro Saint Laurent

Lifestyle27.5.2021

Česnek nejen pro medvědy

Lifestyle25.5.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Špatný pitný režim může za únavu i zápach z úst
21stoleti.cz

Špatný pitný režim může za...

Pocit únavy, výkyvy nálad, suchá pokožka, hlubší...
Kdy je zapomnětlivost ještě normální?
panidomu.cz

Kdy je zapomnětlivost ještě...

Paměť uchovává nejen vzpomínky, ale také povědomí...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Pošpinila jsem vztah svou hloupostí
skutecnepribehy.cz

Pošpinila jsem vztah svou...

Ani po letech se nemohu...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Tajemství ježka v kleci: Jaroslav Foglar ho nevymyslel
enigmaplus.cz

Tajemství ježka v kleci:...

Ježek v kleci. Hlavolam, který v Čechách...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...