Věda

Je libo červíka?

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované též jako mouční červi, byly na začátku května delegáty členských států EU uznány jako bezpečná potravina. Pro potravinové společnosti, které v České republice vyrábí právě z larev potemníka moučného pochutiny, to je důležitý impuls k rozšíření na evropský trh.

Je známo, že při chovu slepic, prasat i krav se dlouhodobě a nadmíru využívají antibiotika, při chovu červů nikoliv. Foto: Shirley810 / pixabay

„Potemník moučný, tedy jeho larvy, byl uznaný EU jako nová potravina už v roce 2018. Aby se mohl konkrétní druh hmyzu zařadit mezi novou potravinu, musel být v rámci evropských zemí prokazatelně uveden na trh jako potravina před rokem 2018. Další podmínkou pro schválení larev potemníka moučného jako nové potraviny, bylo podání žádosti nejpozději do 1. 1. 2019.

Pro potemníka byly podány celkem čtyři žádosti. Tím se na něj začalo vztahovat přechodné období, v jehož průběhu mohl být uváděn na trh jako nová potravina. V listopadu 2020 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyjádření, ve kterém shledal larvy potemníka moučného jako bezpečnou potravinu. Toto vyjádření se stalo podkladem pro návrh Evropské komise (EK), který nyní schválily členské země EU a který potvrzuje použití larev potemníka moučného jako bezpečnou novou potravinu,“ vysvětluje celý legislativní proces Libor Sloupenský, zakladatel firmy WormUP, jež z larev potemníka moučného vyrábí „Křupavé červíky“ už od roku 2019.

V hmyzu nenajdeme žádnou chemii ani antibiotika. Foto: ivabalk / pixabay

Naděje pro ekonomiku

Pro firmu WormUP, stejně jako i pro další společnosti, je proto schválení členskými zeměmi EU důležitým impulsem pro rozšíření na evropský trh. Zajímavé je, že tento unikátní český startup má v Evropě jen velmi malou konkurenci. Přestože v EU funguje několik firem vyrábějících produkty z hmyzu, každá má trochu jiné portfolio.

„Křupaví červíci WormUP jsou hotovou potravinou zařazenou do kategorie pochutin. Mají velké procento kvalitních bílkovin, takže jsou velmi výživní a představují zajímavý doplněk stravy nejen pro sportovce.

Mezi velké milovníky našich sušených červíků patří i děti,“ vysvětluje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy.

Navíc se při jeho chovu spotřebuje výrazně méně vody, krmiva i prostoru. Foto: SusanneEdele / pixabay

Šetrné k přírodě

Larvy potemníka moučného nakupuje firma z certifikované hmyzí farmy na Moravě. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí. Krmí se extrudovaným obilným šrotem a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou. Pak se krátce povaří v horké vodě, usuší a následně dochutí. Jedlý hmyz v podobě Křupavých červíků představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin.

Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je až 30 % nenasycených mastných kyselin, spousta vápníku, železa a zinku.

Obsahem výživných látek hmyz dokonce překoná kuřecí nebo vepřové maso.

Z těchto důvodů se jedlý hmyz právem nazývá potravinou budoucnosti a může podpořit přechod EU na udržitelnější potravinový systém. Foto: blende12 / pixabay
(FOTO: Úvodní foto: ivabalk / pixabay, Foto: 1, 2, 3 a 4 – pixabay)

Více z Věda

V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo

Věda24.9.2021

Špatný pitný režim může za únavu i zápach z úst

Věda21.9.2021

Virtuplex pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi

Věda17.9.2021

V Malajsii budou klonovat

Věda14.9.2021

Jde to i bez Slunce?

Věda10.9.2021

Kde se nachází nejsilnější magnetické pole ve vesmíru?

Věda7.9.2021

S globálním oteplováním planety jezera rychle ztrácejí kyslík

Věda3.9.2021

České úspěchy v konžské divočině

Věda31.8.2021

Historie zábavnou formou

Věda27.8.2021
Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Festival v Altamontu se zvrhnul ve vlnu násilností a skončil vraždou
epochaplus.cz

Festival v Altamontu se zvrhnul...

Legendární festival ve Woodstocku v roce 1969 se...
Dívka z obrazu mě zachránila
skutecnepribehy.cz

Dívka z obrazu mě zachránila

Ze spaní mě probudila neznámá...
3x pacienti, kteří se z bezvědomí probudili se skrytým talentem
enigmaplus.cz

3x pacienti, kteří se z...

Lidský mozek je neuvěřitelně složitý mechanismus, který věda...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Odpad! A zase odpad! Kam s ním?
panidomu.cz

Odpad! A zase odpad! Kam s...

Už v dobách slavného fejetonu Jana Nerudy se řešila...
Skrývá před veřejností své těhotenství?
nasehvezdy.cz

Skrývá před veřejností své...

Herečka JITKA ČVANČAROVÁ...
Raz, dva, tři, čtyři… The Wave!
rezidenceonline.cz

Raz, dva, tři, čtyři…...

Při pohledu z ulice Mornigside ve Venice,...
Proč komunisté přejmenovali město Zlín na Gottwaldov?
epochaplus.cz

Proč komunisté přejmenovali...

Zatímco v Sovětském svazu se v době...
Šviháním k rychlosti
21stoleti.cz

Šviháním k rychlosti

Nedávná studie, při které vědci využili...
Má za hokejistu náhradu?
nasehvezdy.cz

Má za hokejistu náhradu?

Vypadá lépe než kdy...
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...
LEPŠÍ.TV? Televize pro opravdové gurmány!
tisicereceptu.cz

LEPŠÍ.TV? Televize pro...

Recepty i televizní hvězdy na jednom talíři! Jako by se...