Zajímavosti

Margarín: Nevlastní bratr másla!

Margarín: Nevlastní bratr másla!

Ač se to může na první pohled zdát, margarín rozhodně není výdobytkem moderní doby. Tato potravina oslaví v letošním roce už neuvěřitelných 151 let své existence!

U jejího zrodu stojí nápad francouzského císaře Napoleona III. (1808–1873). Ten hledá vhodnou alternativu pro máslo, která by byla jeho levnější náhražkou pro vojáky a chudé obyvatelstvo Francie. Vyhlásí proto soutěž s odměnou pro toho, kdo ji dokáže vyrobit. Největší úspěch má chemik Hippolyte Mège-Mouriès (1817–1880), který v roce 1869 přijde se směsí taveného hovězího loje, vody a mléka a nazve ji oleomargarine. Později je název zkrácen na margarine čili nám dobře známý margarín. Výrobek má perleťový vzhled a jeho název je odvozen z řeckého výrazu „margaritari“ znamenající „perla“. Svůj vynález si nechá patentovat 15. července 1869 a zkouší s ním prorazit i mimo Francii, ale příliš se mu nedaří. Rozhodne se proto o dva roky později prodat svůj patent (zde se zdroje rozcházejí, protože tehdejší složité právní prostředí ho nechránilo ve všech evropských zemích a některé prameny tvrdí, že došlo k vyzrazení receptury) a průmyslová výroba je v západní Evropě zahájena okolo roku 1872. Zhruba ve stejné době se začne margarín vyrábět také v zámoří.

Po dlouhých bojích si margarín vydobyl své místo na slunci a dnes si můžeme vybírat z mnoha druhů.

Válka barev

Zpočátku musí bojovat s nedůvěrou lidí, problémy zaznamená trh zejména ve Spojených státech amerických a v Kanadě. Silná mlékárenská lobby zde bojuje proti prodeji margarínu, protože v něm cítí silnou konkurenci másla, což vede v USA v roce 1886 k zavedení vysokých poplatků pro výrobce margarínu. Některé americké státy jeho výrobu dokonce zakážou. Stejně tak zapoví přidávání žlutého barviva, aby prý nedocházelo ke klamání zákazníků vizuální podobou s máslem. Vše dojde tak daleko, že do počátku 20. století vyhlásí více než třicítka amerických států povinnost margarín výrazně barevně odlišit od másla, například přidáním růžového barviva. Tyto zákony jsou nakonec Nejvyšším soudem zrušeny, ale zákaz „žlutého“ margarínu zůstává. Pokud si myslíte, že americké daně a zákaz barvení margarínu jsou příliš tvrdá omezení, kampaň kanadské vlády je ještě daleko neúprosnější. V letech 1886 až 1948 je margarín zakázán úplně, výjimku tvoří období let 1917 až 1923, kdy první světová válka a její následky způsobí nedostatek másla a vláda dočasně povolí prodej margarínu. A jinou než bílou barvu přitom nesměl mít v kanadské provincii Quebec až do roku 2008!

Hippolyte Mège-Mouriès není jen otcem margarínu, ale i řady nových potravinářských receptur.

Konečně v pohodě

V době hospodářské krize ve 30. letech 20. století a při nedostatku másla během druhé světové války se konečně dostane margarínu ocenění. K tomu dopomůže i změna výrobního procesu, kdy je živočišný tuk nahrazen tuky rostlinnými, a také chytrý krok, který v USA obejde zákaz barvení nažluto. Bílý tuk je prodáván s přiloženou kapslí žlutého barviva, které si zákazníci do margarínu přidají sami doma a vytvoří si pěkný „máslový“ odstín. Margarín se během válečných let dostává ke slovu i v Evropě, zejména pak v průběhu druhé světové války. Jeho spotřeba stoupá a lidé si na něj zvyknou, takže v poválečných letech mají výrobci prostor pro inovace a konkurenční aktivity.

Poválečná doporučení – tak by prý mělo vypadat složení zdravého jídelníčku.

Více z Zajímavosti

Životopisy známých osobností aneb slavní radí, jak na správné CV

Zajímavosti25.1.2021

Jak se v Oregonu chtěli zbavit velryby

Zajímavosti25.1.2021

Acháty: Pestrobarevnou krásu milovali už ve starověku!

Zajímavosti21.1.2021

4 nejlepších superpotravin

Zajímavosti18.1.2021

Sir Joshua Reynolds: Portrét Lady Worsleyové

Zajímavosti14.1.2021

Golden bridge ve Vietnamu: Boží zázrak v oblacích

Zajímavosti12.1.2021

Nejvyšší vnitřní vodopád světa: Unikát v džungli zábavy

Zajímavosti7.1.2021

Na počátku stála Nobelovka, dnes si termovize razí cestu i do soukromých rukou

Zajímavosti5.1.2021

Lincolnův parťák z divadla: Booth z něj udělá vyšinutého vraha!

Zajímavosti4.1.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tuna sem, tuna tam: Jak se váží dinosaurus?
epochaplus.cz

Tuna sem, tuna tam: Jak se...

Stačí najít pár kostí a experti jsou schopní...
Lipno plnými doušky: Novinky pro letošní rok
epochanacestach.cz

Lipno plnými doušky: Novinky...

Rodinný skiareál Lipno pro...
Bramborové knedlíky plněné uzeným
nasehvezdy.cz

Bramborové knedlíky plněné...

Na kolik vás tato dobrota vyjde?...
Jak navrhnout lžičku…
21stoleti.cz

Jak navrhnout lžičku…

S Průmyslem 4.0 vstoupí do našich životů nová...
Fatální rozhodnutí: Břetislav I. Přemyslovcům pěkně zavařil
epochaplus.cz

Fatální rozhodnutí: Břetislav I....

Český kníže Břetislav I, které mu historie dá...
Jste připraveni na příchod miminka? Projděte si 5 tipů, jak na chytrý rodinný rozpočet
panidomu.cz

Jste připraveni na příchod...

Narození dítěte je jednou z největších životních...
Recepty: Sladké džemování
panidomu.cz

Recepty: Sladké džemování

Každá hospodyňka má své osvědčené rodinné recepty...
Rok 1996: Skrytá tajemství naší planety
enigmaplus.cz

Rok 1996: Skrytá tajemství...

Dokument o skrytých tajemstvích naší planety z roku...
Dáte si müsli, nebo granolu?
panidomu.cz

Dáte si müsli, nebo granolu?

Vznikly téměř současně, i když v jiných...
Provence s vůní levandule
epochanacestach.cz

Provence s vůní levandule

Zavřete-li oči a řekněte...
Stačil jediný pohledy a věděli, že patří k sobě!
nasehvezdy.cz

Stačil jediný pohledy a věděli,...

V manželství Petra Kostky (82) a jeho...
Forenzní specialista major Halamek: Jsme větší šťourové než FBI
21stoleti.cz

Forenzní specialista major...

Mluví o sobě jako o „laboratorní“ kryse. Ven...