Zajímavosti

Margarín: Nevlastní bratr másla!

Margarín: Nevlastní bratr másla!

Ač se to může na první pohled zdát, margarín rozhodně není výdobytkem moderní doby. Tato potravina oslaví v letošním roce už neuvěřitelných 151 let své existence!

U jejího zrodu stojí nápad francouzského císaře Napoleona III. (1808–1873). Ten hledá vhodnou alternativu pro máslo, která by byla jeho levnější náhražkou pro vojáky a chudé obyvatelstvo Francie. Vyhlásí proto soutěž s odměnou pro toho, kdo ji dokáže vyrobit.

Největší úspěch má chemik Hippolyte Mège-Mouriès (1817–1880), který v roce 1869 přijde se směsí taveného hovězího loje, vody a mléka a nazve ji oleomargarine. Později je název zkrácen na margarine čili nám dobře známý margarín. Výrobek má perleťový vzhled a jeho název je odvozen z řeckého výrazu „margaritari“ znamenající „perla“. Svůj vynález si nechá patentovat 15.

července 1869 a zkouší s ním prorazit i mimo Francii, ale příliš se mu nedaří. Rozhodne se proto o dva roky později prodat svůj patent (zde se zdroje rozcházejí, protože tehdejší složité právní prostředí ho nechránilo ve všech evropských zemích a některé prameny tvrdí, že došlo k vyzrazení receptury) a průmyslová výroba je v západní Evropě zahájena okolo roku 1872.

Zhruba ve stejné době se začne margarín vyrábět také v zámoří.

Po dlouhých bojích si margarín vydobyl své místo na slunci a dnes si můžeme vybírat z mnoha druhů.

Válka barev

Zpočátku musí bojovat s nedůvěrou lidí, problémy zaznamená trh zejména ve Spojených státech amerických a v Kanadě. Silná mlékárenská lobby zde bojuje proti prodeji margarínu, protože v něm cítí silnou konkurenci másla, což vede v USA v roce 1886 k zavedení vysokých poplatků pro výrobce margarínu. Některé americké státy jeho výrobu dokonce zakážou.

Stejně tak zapoví přidávání žlutého barviva, aby prý nedocházelo ke klamání zákazníků vizuální podobou s máslem. Vše dojde tak daleko, že do počátku 20. století vyhlásí více než třicítka amerických států povinnost margarín výrazně barevně odlišit od másla, například přidáním růžového barviva. Tyto zákony jsou nakonec Nejvyšším soudem zrušeny, ale zákaz „žlutého“ margarínu zůstává.

Pokud si myslíte, že americké daně a zákaz barvení margarínu jsou příliš tvrdá omezení, kampaň kanadské vlády je ještě daleko neúprosnější. V letech 1886 až 1948 je margarín zakázán úplně, výjimku tvoří období let 1917 až 1923, kdy první světová válka a její následky způsobí nedostatek másla a vláda dočasně povolí prodej margarínu.

A jinou než bílou barvu přitom nesměl mít v kanadské provincii Quebec až do roku 2008!

Hippolyte Mège-Mouriès není jen otcem margarínu, ale i řady nových potravinářských receptur.

Konečně v pohodě

V době hospodářské krize ve 30. letech 20. století a při nedostatku másla během druhé světové války se konečně dostane margarínu ocenění. K tomu dopomůže i změna výrobního procesu, kdy je živočišný tuk nahrazen tuky rostlinnými, a také chytrý krok, který v USA obejde zákaz barvení nažluto.

Bílý tuk je prodáván s přiloženou kapslí žlutého barviva, které si zákazníci do margarínu přidají sami doma a vytvoří si pěkný „máslový“ odstín. Margarín se během válečných let dostává ke slovu i v Evropě, zejména pak v průběhu druhé světové války.

Jeho spotřeba stoupá a lidé si na něj zvyknou, takže v poválečných letech mají výrobci prostor pro inovace a konkurenční aktivity.

Poválečná doporučení – tak by prý mělo vypadat složení zdravého jídelníčku.

Více z Zajímavosti

Oxfordský zvonek

Zajímavosti5.8.2021

Provoz na kanadské dálnici nemohou nehody ohrozit

Zajímavosti3.8.2021

6 páchnoucích krásek: Znáte nejsmrdutější rostliny světa?

Zajímavosti2.8.2021

Úspěšný seriál Manhattan se dočkal pokračování

Zajímavosti2.8.2021

Opuštěná místa – tak trochu vyšší úroveň urbexu

Zajímavosti30.7.2021

7 mylných předpovědí: Člověk nemůže létat a televize se neuchytí

Zajímavosti29.7.2021

Édouard Manet: Olympia

Zajímavosti26.7.2021

3 nejdražší modelky současnosti

Zajímavosti22.7.2021

Jak manipulace poslala na smrt nevinného člověka

Zajímavosti21.7.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Buď já nebo psi
skutecnepribehy.cz

Buď já nebo psi

Odjakživa miluji zvířata....
VIDEO: Ostrý let turistického raketoplánu
enigmaplus.cz

VIDEO: Ostrý let...

Mnoho lidí považuje letošní rok za...
Sběratelé vína a whisky rozšiřují obzory: Rum další alternativní investicí
iluxus.cz

Sběratelé vína a whisky...

Letos již čtvrté vydání magazínu Top Class přineslo...
Kuřecí kuskus
tisicereceptu.cz

Kuřecí kuskus

Suroviny 4-6 kusů kuřecích stehen 2...
Inspirace japonskou klasikou
rezidenceonline.cz

Inspirace japonskou klasikou

Posuvné textilní stěny jsou velmi variabilní prvky,...
Přestává manžela bavit?
nasehvezdy.cz

Přestává manžela bavit?

Krásná blondýnka Lucie...
Zámek, který není zámkem: Kuks
epochanacestach.cz

Zámek, který není zámkem: Kuks

Možná i vám, když...
Bojí se znovu zamilovat?
nasehvezdy.cz

Bojí se znovu zamilovat?

Přestože hvězda Sestřiček Sabina...
Model tokijského vodního kanálu z Fakulty stavební na Olympijském festivalu v Praze
21stoleti.cz

Model tokijského vodního...

V den zahájení Olympijských her v Tokiu se...
Komplexní očista organismu a superpotraviny
panidomu.cz

Komplexní očista organismu...

Detoxikace podporuje regeneraci celého organismu, zvyšuje...
Lenost kariéře nepřekáží: Usínal slavný přírodovědec ve školní lavici?
epochaplus.cz

Lenost kariéře nepřekáží: Usínal...

Mezi jednu z negativních vlastností patří také lenost. Mnoha...
Dobývání Matterhornu: Za prvenství zaplatí životem čtyři lidé!
epochaplus.cz

Dobývání Matterhornu: Za...

Dlouho všem dobrodruhům odolává. Za žádnou cenu...