Lifestyle

Mražení je malá věda

Mražení je malá věda

Patříte k těm, co přinesou nákup a narychlo nastrkají koupené jídlo do špajzu, do ledničky či do šuplíků v mrazáku? Anebo pečlivě potraviny roztřídíte, očistíte a v odpovídajícím obalu uložíte tam, kam správně patří?

Maso a drůbež – musí být čerstvá, zvěřina i uleželá. Drůbež mrazíme vcelku, nebo naporcovanou, případně i vykostěnou. Zmrazenou pak musíme sníst za 4–6 měsíců. Maso zbavíme tuku a stejně jako drůbež jej ukládáme v uzavíratelných plastových boxech nebo sáčcích.

Co patří do mrazáku?

Ne všechny potravinářské produkty se k zmrazování hodí.

  • Vhodné potraviny: maso, drůbež, ryby, většina drobnějšího ovoce – třeba jahody, meruňky a švestky, dále těsta, polotovary, hotová jídla.
  • Vhodné z části: u mléčných produktů záleží na obsahu tuku, smetana a máslo lze mrazit bez problémů, ale jen do dvou měsíců, nízkotučné mléko se však znehodnotí.
  • Nevhodné potraviny: k mražení se nehodí potraviny s vysokým podílem vody – hroznové víno, avokádo, banány, syrové brambory, saláty, okurky, rajčata, lilek, křen, cibule, ředkvičky, z mléčných pak jogurty, tvaroh a vejce – ať už vařená, nebo smažená získají „gumovou“ konzistenci. Syrová se zas srazí, ale oddělené, lehce posolené či pocukrované žloutky a bílky se zmrazit dají, maximálně však na měsíc.
  • Zakázané potraviny: do mrazáku nikdy nepatří šumivé nápoje (minerálky, sodovka, kolové nápoje). Po zmrznutí by mohly explodovat! Neukládejte sem ani margaríny, sádlo či oleje. Tuk mrazením žlukne – takže pokud zamrazujete masový vývar, usazený tuk raději odeberte. Dále nezmrazujeme všechny potraviny a jídla, která už jednou byla zamrazená a rozmrazená.

Více z Lifestyle

Soukromá pohádka v zajetí nekonečna

Lifestyle24.11.2020

Čeští developeři volí atraktivní lokality. Čím je charakteristický nový projekt Byty u parku?

Lifestyle23.11.2020

Bordeaux – Perla Akvitánie

Lifestyle18.11.2020

Pár potravin na dobré trávení

Lifestyle12.11.2020

Elektrická legenda s Cobrou ve znaku

Lifestyle10.11.2020

Angry Beards vypouští brzy novinky

Lifestyle4.11.2020

Když pryskyřice zavoní

Lifestyle3.11.2020

Zimní péče o vlasy: krok za krokem k dokonalému účesu

Lifestyle29.10.2020

Excentričnost s mámivou příchutí

Lifestyle29.10.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jak poznat zralý sýr?
panidomu.cz

Jak poznat zralý sýr?

Aby sýr dosáhl správné kvality, musí zrát předepsanou...
Jednoduché dobroty z Remosky nejen na chalupu
panidomu.cz

Jednoduché dobroty z...

Už jsou tu, ty časy výjezdů na chaty a...
Podzimní Děčín láká krásnou přírodou
epochanacestach.cz

Podzimní Děčín láká krásnou...

Doba je dnes...
Čína míří k Měsíci
21stoleti.cz

Čína míří k Měsíci

Začátkem posledního listopadového týdne roku 2020...
Hruškové taštičky
nasehvezdy.cz

Hruškové taštičky

Jste milovníci hrušek? Pokud ano, tento...
Kráska tone v slzách: další osudová rána
nasehvezdy.cz

Kráska tone v slzách: další...

Prožívá nejtěžší chvíle života, které...
Dominikánská republika: Cestou rozmanitosti!
epochanacestach.cz

Dominikánská republika:...

Mnoho z nás se již...
Co by se stalo, kdybychom si přestali čistit zuby?
epochaplus.cz

Co by se stalo, kdybychom si...

Za jeden jediný den se každému...
Záhada továrny Rabštejn: Zjevuje se tu duch mrtvého vězně?
enigmaplus.cz

Záhada továrny Rabštejn:...

O místech s pohnutým osudem, kde zemřelo větší...
Lanýže v Brně
21stoleti.cz

Lanýže v Brně

Pokud by člověk hledal poklad mezi potravinami,...
V Zoo Liberec se poprvé v historii podařilo odchovat zoborožce šedolícé
epochaplus.cz

V Zoo Liberec se poprvé v...

Výjimečný chovatelský úspěch zaznamenali...
Kuchyň je srdcem domácnosti
panidomu.cz

Kuchyň je srdcem domácnosti

Kuchyň a jídelna jsou nerozlučné sestřičky našeho...