Zajímavosti

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Oslavy svátků jara bude i letos provázet slavný velikonoční speciál z Brna – Zelené pivo. Pivovar Starobrno začátkem tohoto týdne už počtrnácté uvařil zelenou třináctku. Hostinští začnou zelené půllitry čepovat ve stejnou dobu, přesně na Zelený čtvrtek 18. dubna. Celkem bude letos k dispozici 4 500 hektolitrů pro Čechy a Moravu a 510 hektolitrů na Slovensko.


Zleva výrobní ředitel Milan Schramm, podsládek Martin Macků a sládek pivovaru Starobrno Svatopluk Vrzala

Vaření Zeleného piva a lití speciálního výluhu představuje pro všechny zaměstnance pivovaru srdeční záležitost. Letos se bude na výrobě podílet i Svatopluk Vrzala, který se od začátku října loňského roku stal novým sládkem pivovaru Starobrno. Současně je ale jedním z pamětníků, kteří v pivovaru působili v době, kdy se Zelené pivo vařilo poprvé.

„Myslím, že se v Brně nenajde nikdo, kdo by o Zeleném pivu alespoň neslyšel. Připadá mi skvělé, že se speciál právě z našeho pivovaru Starobrno stal neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. A to nejen v Brně,“ řekl Svatopluk Vrzala, který včera při lití výluhu nemohl chybět.

Třináctka Zelené pivo se připravuje podle receptury, která se za celých čtrnáct let vůbec nezměnila. Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a žateckého poloraného červeňáku tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální výluh, který se připravuje z několika druhů bylin.

Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry.

Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá.


Sládek Svatopluk Vrzala

Poté, co se pivo ve varně uvaří, osm dnů kvasí a pak několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Pak se pivo filtruje a přidává se do něj likér.„Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost.

Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je. Na jeho vaření si dáváme záležet. Dobře víme, jak moc se na ně všichni těší.

A my v pivovaru taky,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy zeleného piva výrobní ředitel Milan Schramm.

Popularita Zeleného piva už dávno překročila hranice Brna i regionu a v dostatečném časovém předstihu se rozváží do všech koutů České republiky. Hodně příznivců ale má i na Slovensku, kam letos putuje celá čtvrtina uvařené várky.


Sládek Svatopluk Vrzala, výrobní ředitel Milan Schramm

Pivovar Starobrno připravuje na Zelený čtvrtek ii bohatý doprovodný program. Jezdit bude tzv. Šalina pub, což je tramvaj přestavěná na starobrněnskou hospodu s výčepem na palubě. Dále se budou pořádat zelené exkurze do pivovaru. O celém programu se všichni zájemci s dostatečným předstihem dozvědí z webových stránek www.zelenepivo.cz.

Najdou tam i seznam všech hospod, kde se bude Zelené pivo čepovat.

Více z Zajímavosti

Nelítostná smrt Gianniho Versace: Proč musel zemřít slavný návrhář?

Zajímavosti22.2.2024

Loď svobody: Plovoucí město, kde by chtěl žít každý

Zajímavosti19.2.2024

Indiánský lapač snů: Opravdu zahání zlé energie?

Zajímavosti15.2.2024

Kufr pro blázny? Přeci ten na kolečkách!

Zajímavosti12.2.2024

Anglická Jedová zahrádka: Radši ani nepřivonět!

Zajímavosti8.2.2024

Minipůjčka je připravena každý den v týdnu

Zajímavosti6.2.2024

České Chicago: V zámoří jako doma!

Zajímavosti5.2.2024

Král lovců rozedranec: Na útok mu stačí 6 milisekund!

Zajímavosti1.2.2024

Route 66: Opravdová legenda mezi dálnicemi

Zajímavosti29.1.2024
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Bratislava: Město, kde se tradice a současnost potkávají na každém kroku
epochanacestach.cz

Bratislava: Město, kde se...

Od českých hranic je to jen co by kamenem dohodil...
Oči v ohrožení: Poznáte varovné příznaky?
epochaplus.cz

Oči v ohrožení: Poznáte...

Tlačí vás oči nebo bolí a pálí? Možná...
Šlechtici modrou krev nemají, někteří živočichové ano!
21stoleti.cz

Šlechtici modrou krev nemají,...

Když se hovoří o modré krvi, mluví se zpravidla o...
Historie se možná opakuje. Nevěra! Ondřeji, už zase?
nasehvezdy.cz

Historie se možná opakuje....

Manželství...
Padělatel Elmyr de Hory: Baron z Hollywoodu si vezme život, než aby riskoval ostudu
epochaplus.cz

Padělatel Elmyr de Hory:...

Sotva dvacetiletý Elmyr de Hory, absolvent mnichovské Akademie...
Budík ohlásil čas babiččiny smrti
skutecnepribehy.cz

Budík ohlásil čas babiččiny...

S babičkou jsem měla výjimečný vztah....
Nekynuté lívance
tisicereceptu.cz

Nekynuté lívance

Potřebujete 170 g hladké mouky 1 lžíci prášku do...
Plnil starobylý italský klášter tajnou funkci? A nenašel snad proto dodnes duch první abatyše klid?
enigmaplus.cz

Plnil starobylý italský...

Městečko Cairate najdeme v Itálii v provincii...
Fantastické Moby Dick od Hanhart jsou zpět
iluxus.cz

Fantastické Moby Dick od...

Nádherná edice chronografů inspirovaná minulostí...
I kuchyňská linka potřebuje péči
panidomu.cz

I kuchyňská linka potřebuje...

V kuchyni vznikají mastné páry a ty se...
Stále populární sprchové vaničky
rezidenceonline.cz

Stále populární sprchové...

Přestože mnozí uživatelé dávají přednost...
Za svou nevěru brzy zaplatí. Spočítá mu vše u soudu?
nasehvezdy.cz

Za svou nevěru brzy zaplatí....

Hrozně moc to bolelo....