reklama
Zajímavosti

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Oslavy svátků jara bude i letos provázet slavný velikonoční speciál z Brna – Zelené pivo. Pivovar Starobrno začátkem tohoto týdne už počtrnácté uvařil zelenou třináctku. Hostinští začnou zelené půllitry čepovat ve stejnou dobu, přesně na Zelený čtvrtek 18. dubna. Celkem bude letos k dispozici 4 500 hektolitrů pro Čechy a Moravu a 510 hektolitrů na Slovensko.


Zleva výrobní ředitel Milan Schramm, podsládek Martin Macků a sládek pivovaru Starobrno Svatopluk Vrzala

Vaření Zeleného piva a lití speciálního výluhu představuje pro všechny zaměstnance pivovaru srdeční záležitost. Letos se bude na výrobě podílet i Svatopluk Vrzala, který se od začátku října loňského roku stal novým sládkem pivovaru Starobrno. Současně je ale jedním z pamětníků, kteří v pivovaru působili v době, kdy se Zelené pivo vařilo poprvé.

„Myslím, že se v Brně nenajde nikdo, kdo by o Zeleném pivu alespoň neslyšel. Připadá mi skvělé, že se speciál právě z našeho pivovaru Starobrno stal neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. A to nejen v Brně,“ řekl Svatopluk Vrzala, který včera při lití výluhu nemohl chybět.

Třináctka Zelené pivo se připravuje podle receptury, která se za celých čtrnáct let vůbec nezměnila. Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a žateckého poloraného červeňáku tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální výluh, který se připravuje z několika druhů bylin.

Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry.

Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá.


Sládek Svatopluk Vrzala

Poté, co se pivo ve varně uvaří, osm dnů kvasí a pak několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Pak se pivo filtruje a přidává se do něj likér.„Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost.

Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je. Na jeho vaření si dáváme záležet. Dobře víme, jak moc se na ně všichni těší.

A my v pivovaru taky,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy zeleného piva výrobní ředitel Milan Schramm.

Popularita Zeleného piva už dávno překročila hranice Brna i regionu a v dostatečném časovém předstihu se rozváží do všech koutů České republiky. Hodně příznivců ale má i na Slovensku, kam letos putuje celá čtvrtina uvařené várky.


Sládek Svatopluk Vrzala, výrobní ředitel Milan Schramm

Pivovar Starobrno připravuje na Zelený čtvrtek ii bohatý doprovodný program. Jezdit bude tzv. Šalina pub, což je tramvaj přestavěná na starobrněnskou hospodu s výčepem na palubě. Dále se budou pořádat zelené exkurze do pivovaru. O celém programu se všichni zájemci s dostatečným předstihem dozvědí z webových stránek www.zelenepivo.cz.

Najdou tam i seznam všech hospod, kde se bude Zelené pivo čepovat.

Více z Zajímavosti

Když se poklidný život reverenda promění v divokou jízdu

Zajímavosti4.10.2022

Krvavá tečka za Opus 40: Tvůrce skončí na dně vlastního lomu

Zajímavosti3.10.2022

Fenomén hikikomori: Izoluji se, tedy jsem!

Zajímavosti29.9.2022

Nejhorší žraločí útok v dějinách: Trest za přivezenou atomovku?

Zajímavosti26.9.2022

Ústa pravdy: Kdo lže, může přijít o ruku!

Zajímavosti22.9.2022

Souprava Mercury: Vlak jako ze sci-fi filmu

Zajímavosti19.9.2022

Pinball: Pořádně neposedná kulička

Zajímavosti15.9.2022

Co je to kybernetická bezpečnost a proč na ni musíme dbát nejen ve světle aktuálních událostí?

Zajímavosti15.9.2022

Jak rozeznat ovoce a zeleninu?

Zajímavosti12.9.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Čím hasíte žízeň po jídle?
panidomu.cz

Čím hasíte žízeň po jídle?

Vypadá to jako hloupá otázka, ale ono to s...
I přes překážky ke hvězdám: 3 slavné slepé osobnosti
epochaplus.cz

I přes překážky ke hvězdám: 3...

Nevinně vypadající fotbalové utkání pomalu končí. Jeden z...
Z velké kamarádky se stal nepřítel!
nasehvezdy.cz

Z velké kamarádky se stal...

Je to jako noční můra....
Záhada porážky Napoleona hordou ušáků
epochaplus.cz

Záhada porážky Napoleona...

Napoleon Bonaparte je všeobecně považován za...
Artemis I znovu neodstartuje, plány NASA překazilo počasí
21stoleti.cz

Artemis I znovu neodstartuje,...

Mise Artemis I k Měsíci, která měla...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
epochanacestach.cz

Noc vědců v Národním zemědělském...

Už pošesté se Národní...
Lehký bramborový salát
tisicereceptu.cz

Lehký bramborový salát

Odlehčenější varianta klasického bramborového...
Restaurace hotelu The Mozart Prague má nové menu i šéfkuchaře
iluxus.cz

Restaurace hotelu The Mozart...

Pražská gastronomická scéna je díky nově...
Posmrtné pozvání na rande
skutecnepribehy.cz

Posmrtné pozvání na rande

Smrtí nemusí všechno skončit....
Antigravitační zařízení Thomase Browna: Kam zmizel přelomový vynález?
enigmaplus.cz

Antigravitační zařízení...

Americký vynálezce ve 2. letech minulého století...
Uteče jí Hecko raději za jinou?
nasehvezdy.cz

Uteče jí Hecko raději za...

Ještě ani neporodila své první...