Zajímavosti

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Oslavy svátků jara bude i letos provázet slavný velikonoční speciál z Brna – Zelené pivo. Pivovar Starobrno začátkem tohoto týdne už počtrnácté uvařil zelenou třináctku. Hostinští začnou zelené půllitry čepovat ve stejnou dobu, přesně na Zelený čtvrtek 18. dubna. Celkem bude letos k dispozici 4 500 hektolitrů pro Čechy a Moravu a 510 hektolitrů na Slovensko.


Zleva výrobní ředitel Milan Schramm, podsládek Martin Macků a sládek pivovaru Starobrno Svatopluk Vrzala

Vaření Zeleného piva a lití speciálního výluhu představuje pro všechny zaměstnance pivovaru srdeční záležitost. Letos se bude na výrobě podílet i Svatopluk Vrzala, který se od začátku října loňského roku stal novým sládkem pivovaru Starobrno. Současně je ale jedním z pamětníků, kteří v pivovaru působili v době, kdy se Zelené pivo vařilo poprvé.

„Myslím, že se v Brně nenajde nikdo, kdo by o Zeleném pivu alespoň neslyšel. Připadá mi skvělé, že se speciál právě z našeho pivovaru Starobrno stal neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. A to nejen v Brně,“ řekl Svatopluk Vrzala, který včera při lití výluhu nemohl chybět.

Třináctka Zelené pivo se připravuje podle receptury, která se za celých čtrnáct let vůbec nezměnila. Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a žateckého poloraného červeňáku tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální výluh, který se připravuje z několika druhů bylin.

Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry.

Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá.


Sládek Svatopluk Vrzala

Poté, co se pivo ve varně uvaří, osm dnů kvasí a pak několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Pak se pivo filtruje a přidává se do něj likér.„Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost.

Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je. Na jeho vaření si dáváme záležet. Dobře víme, jak moc se na ně všichni těší.

A my v pivovaru taky,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy zeleného piva výrobní ředitel Milan Schramm.

Popularita Zeleného piva už dávno překročila hranice Brna i regionu a v dostatečném časovém předstihu se rozváží do všech koutů České republiky. Hodně příznivců ale má i na Slovensku, kam letos putuje celá čtvrtina uvařené várky.


Sládek Svatopluk Vrzala, výrobní ředitel Milan Schramm

Pivovar Starobrno připravuje na Zelený čtvrtek ii bohatý doprovodný program. Jezdit bude tzv. Šalina pub, což je tramvaj přestavěná na starobrněnskou hospodu s výčepem na palubě. Dále se budou pořádat zelené exkurze do pivovaru. O celém programu se všichni zájemci s dostatečným předstihem dozvědí z webových stránek www.zelenepivo.cz.

Najdou tam i seznam všech hospod, kde se bude Zelené pivo čepovat.

Více z Zajímavosti

Gangy a rituály zasvěcování: Od facky k vraždě

Zajímavosti16.5.2022

Car-bomba: Největší jaderný výbuch v dějinách

Zajímavosti12.5.2022

Nekončící bouřka, elektrický hurikán i železný déšť

Zajímavosti9.5.2022

Proč nejsou v supermarketech okna?

Zajímavosti5.5.2022

Jan Vermeer: Dívka čtoucí dopis

Zajímavosti2.5.2022

S inspektorem Gentlym do „zlatých šedesátých“

Zajímavosti1.5.2022

Kamikaze: Šílenci, nebo vlastenci?

Zajímavosti28.4.2022

Earth 300: Atomová superjachta jako chrám vědy

Zajímavosti25.4.2022

Vygumuj to!

Zajímavosti21.4.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jaro a játra? Ano! O jeden z nejvýkonnějších orgánů však pečujte celý rok
21stoleti.cz

Jaro a játra? Ano! O jeden z...

Játra – druhý největší orgán našeho těla a po mozku...
Úsvit ponorek: Němci nevěděli, co s nimi
epochaplus.cz

Úsvit ponorek: Němci...

Myslíte si, že využití ponorek pro válečné...
Přemýšlím, zdali jsem nebyla špatná teta
skutecnepribehy.cz

Přemýšlím, zdali jsem nebyla...

Když se Matyáš narodil,...
MIKULOVSKÉ TAJE A KRÁSY: OBEJDETE JE I PĚŠKY
epochanacestach.cz

MIKULOVSKÉ TAJE A KRÁSY:...

Město Mikulov je ideálním...
Muže má omotaného kolem prstu
nasehvezdy.cz

Muže má omotaného kolem prstu

Ještě před pár lety byla ADÉLA...
Půst je zdravý
panidomu.cz

Půst je zdravý

Pradávné tajemství, jak si udržet zdraví, na...
Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance prozrazuje potenciál Mission R
iluxus.cz

Porsche 718 Cayman GT4...

Od studie na závodní trať....
Jídelna podle soudobých trendů
rezidenceonline.cz

Jídelna podle soudobých trendů

Prostor v moderních interiérech, určený ke...
Nejasné prvenství v souboji o vrchol Mount Everestu: Známe skutečné vítěze?
enigmaplus.cz

Nejasné prvenství v souboji o...

Je 29. května 1953 a novozélandský horolezec...
Rebarborové muffiny s drobenkou
tisicereceptu.cz

Rebarborové muffiny s...

Místo tradičního koláče s drobenkou...
Podivuhodní delfíni: Opičí se víc, než opice – a paměť mají lepší, než slon
epochaplus.cz

Podivuhodní delfíni: Opičí se víc,...

Mít paměť jako slon není zase takové terno....
Vztah v ohrožení kvůli seriálu!
nasehvezdy.cz

Vztah v ohrožení kvůli...

Role v seriálu ZOO ...