Oslavy svátků jara bude i letos provázet slavný velikonoční speciál z Brna – Zelené pivo. Pivovar Starobrno začátkem tohoto týdne už počtrnácté uvařil zelenou třináctku.
Hostinští začnou zelené půllitry čepovat ve stejnou dobu, přesně na Zelený čtvrtek 18. dubna. Celkem bude letos k dispozici 4 500 hektolitrů pro Čechy a Moravu a 510 hektolitrů na Slovensko.
![](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/02/2.-Zleva-výrobní-ředitel-Milan-Schramm-podsládek-Martin-Macků-a-sládek-pivovaru-Starobrno-Svatopluk-Vrzala.-768x512.jpg)
Zleva výrobní ředitel Milan Schramm, podsládek Martin Macků a sládek pivovaru Starobrno Svatopluk Vrzala
Vaření Zeleného piva a lití speciálního výluhu představuje pro všechny zaměstnance pivovaru srdeční záležitost. Letos se bude na výrobě podílet i Svatopluk Vrzala, který se od začátku října loňského roku stal novým sládkem pivovaru Starobrno.
Současně je ale jedním z pamětníků, kteří v pivovaru působili v době, kdy se Zelené pivo vařilo poprvé.
„Myslím, že se v Brně nenajde nikdo, kdo by o Zeleném pivu alespoň neslyšel. Připadá mi skvělé, že se speciál právě z našeho pivovaru Starobrno stal neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků.
A to nejen v Brně,“ řekl Svatopluk Vrzala, který včera při lití výluhu nemohl chybět.
Třináctka Zelené pivo se připravuje podle receptury, která se za celých čtrnáct let vůbec nezměnila. Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a žateckého poloraného červeňáku tradičním způsobem na dva rmuty.
V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální výluh, který se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá.
![](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/02/3.-Sládek-Svatopluk-Vrzala-768x1152.jpg)
Sládek Svatopluk Vrzala
Poté, co se pivo ve varně uvaří, osm dnů kvasí a pak několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz.
Pak se pivo filtruje a přidává se do něj likér.„Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost.
Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je. Na jeho vaření si dáváme záležet. Dobře víme, jak moc se na ně všichni těší.
A my v pivovaru taky,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy zeleného piva výrobní ředitel Milan Schramm.
Popularita Zeleného piva už dávno překročila hranice Brna i regionu a v dostatečném časovém předstihu se rozváží do všech koutů České republiky.
Hodně příznivců ale má i na Slovensku, kam letos putuje celá čtvrtina uvařené várky.
![](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/02/4.-Sládek-Svatopluk-Vrzala-výrobní-ředitel-Milan-Schramm-768x1152.jpg)
Sládek Svatopluk Vrzala, výrobní ředitel Milan Schramm
Pivovar Starobrno připravuje na Zelený čtvrtek ii bohatý doprovodný program. Jezdit bude tzv. Šalina pub, což je tramvaj přestavěná na starobrněnskou hospodu s výčepem na palubě. Dále se budou pořádat zelené exkurze do pivovaru.
O celém programu se všichni zájemci s dostatečným předstihem dozvědí z webových stránek www.zelenepivo.cz. Najdou tam i seznam všech hospod, kde se bude Zelené pivo čepovat.