Zajímavosti

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Oslavy svátků jara bude i letos provázet slavný velikonoční speciál z Brna – Zelené pivo. Pivovar Starobrno začátkem tohoto týdne už počtrnácté uvařil zelenou třináctku. Hostinští začnou zelené půllitry čepovat ve stejnou dobu, přesně na Zelený čtvrtek 18. dubna. Celkem bude letos k dispozici 4 500 hektolitrů pro Čechy a Moravu a 510 hektolitrů na Slovensko.


Zleva výrobní ředitel Milan Schramm, podsládek Martin Macků a sládek pivovaru Starobrno Svatopluk Vrzala

Vaření Zeleného piva a lití speciálního výluhu představuje pro všechny zaměstnance pivovaru srdeční záležitost. Letos se bude na výrobě podílet i Svatopluk Vrzala, který se od začátku října loňského roku stal novým sládkem pivovaru Starobrno. Současně je ale jedním z pamětníků, kteří v pivovaru působili v době, kdy se Zelené pivo vařilo poprvé. „Myslím, že se v Brně nenajde nikdo, kdo by o Zeleném pivu alespoň neslyšel. Připadá mi skvělé, že se speciál právě z našeho pivovaru Starobrno stal neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. A to nejen v Brně,“ řekl Svatopluk Vrzala, který včera při lití výluhu nemohl chybět.

Třináctka Zelené pivo se připravuje podle receptury, která se za celých čtrnáct let vůbec nezměnila. Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a žateckého poloraného červeňáku tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální výluh, který se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá.


Sládek Svatopluk Vrzala

Poté, co se pivo ve varně uvaří, osm dnů kvasí a pak několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Pak se pivo filtruje a přidává se do něj likér.„Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je. Na jeho vaření si dáváme záležet. Dobře víme, jak moc se na ně všichni těší. A my v pivovaru taky,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy zeleného piva výrobní ředitel Milan Schramm.

Popularita Zeleného piva už dávno překročila hranice Brna i regionu a v dostatečném časovém předstihu se rozváží do všech koutů České republiky. Hodně příznivců ale má i na Slovensku, kam letos putuje celá čtvrtina uvařené várky.


Sládek Svatopluk Vrzala, výrobní ředitel Milan Schramm

Pivovar Starobrno připravuje na Zelený čtvrtek ii bohatý doprovodný program. Jezdit bude tzv. Šalina pub, což je tramvaj přestavěná na starobrněnskou hospodu s výčepem na palubě. Dále se budou pořádat zelené exkurze do pivovaru. O celém programu se všichni zájemci s dostatečným předstihem dozvědí z webových stránek www.zelenepivo.cz. Najdou tam i seznam všech hospod, kde se bude Zelené pivo čepovat.

Více z Zajímavosti

Pishtacos: Útočí tukoví upíři i dnes?

Zajímavosti30.11.2020

Kaddáfího Amazonky: Nevinné dívky, které slouží ďáblu!

Zajímavosti26.11.2020

Aral: Katastrofa srovnatelná s Černobylem!

Zajímavosti23.11.2020

Vzhůru k nebesům: První trampolína je z mrože!

Zajímavosti18.11.2020

Kolik stojí nejdražší zvířata světa?

Zajímavosti16.11.2020

Templáři jsou dodnes jedním z nejzáhadnějších řádů v dějinách

Zajímavosti14.11.2020

Hvězdně obsazená detektivka Inspektor se vrací vás donutí k zamyšlení!

Zajímavosti13.11.2020

Vídeňská minulost fascinuje

Zajímavosti12.11.2020

Trůn Karla velikého

Zajímavosti12.11.2020
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Skrývá hrad Potštejn skutečný poklad?
epochaplus.cz

Skrývá hrad Potštejn...

Hrabě Jan Antonín Harbuval Chamaré si nedá...
Před 290 lety byl uloven jelen šestadvacaterák
21stoleti.cz

Před 290 lety byl uloven...

V Národním zemědělském muzeu na zámku Ohrada...
Skvělé jablečné recepty
panidomu.cz

Skvělé jablečné recepty

Jako první recept přinášíme recept na křížaly! Jablka...
Aby každý krok nezabolel
panidomu.cz

Aby každý krok nezabolel

Celý život jsme na nohou. Není tedy divu, že...
Co ještě navštívit, než bude zima
epochanacestach.cz

Co ještě navštívit, než...

Letos už se asi příliš...
Kouzlo podzimní Šumavy
epochanacestach.cz

Kouzlo podzimní Šumavy

Nevíte, kam vyrazit...
Spolu zvládneme cokoli
nasehvezdy.cz

Spolu zvládneme cokoli

Přišla jsem o práci, na které mi velmi...
Příběhy, které vám nedají spát: Případ Dorothy Eady
enigmaplus.cz

Příběhy, které vám nedají...

Podivné příběhy nás všude obklopují,...
Skutečný dárek
panidomu.cz

Skutečný dárek

Zkuste letošní Vánoce oslavit trochu jinak a...
Není pilot jako pilot: Roboti mají letadla stavět, udržovat i řídit!
epochaplus.cz

Není pilot jako pilot: Roboti...

Americké Air Force nezahálí a pouští se do...
Kdo byl nejohroženější?
21stoleti.cz

Kdo byl nejohroženější?

Dle dat Ústavu zdravotnických informací a...
Svedla ženatého kolegu?
nasehvezdy.cz

Svedla ženatého kolegu?

Vlastní svatby se herečka Sabina Laurinová (48) zatím v...