Zajímavosti

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo. Čepovat se začne na velikonoční Zelený čtvrtek

Oslavy svátků jara bude i letos provázet slavný velikonoční speciál z Brna – Zelené pivo. Pivovar Starobrno začátkem tohoto týdne už počtrnácté uvařil zelenou třináctku. Hostinští začnou zelené půllitry čepovat ve stejnou dobu, přesně na Zelený čtvrtek 18. dubna. Celkem bude letos k dispozici 4 500 hektolitrů pro Čechy a Moravu a 510 hektolitrů na Slovensko.


Zleva výrobní ředitel Milan Schramm, podsládek Martin Macků a sládek pivovaru Starobrno Svatopluk Vrzala

Vaření Zeleného piva a lití speciálního výluhu představuje pro všechny zaměstnance pivovaru srdeční záležitost. Letos se bude na výrobě podílet i Svatopluk Vrzala, který se od začátku října loňského roku stal novým sládkem pivovaru Starobrno. Současně je ale jedním z pamětníků, kteří v pivovaru působili v době, kdy se Zelené pivo vařilo poprvé. „Myslím, že se v Brně nenajde nikdo, kdo by o Zeleném pivu alespoň neslyšel. Připadá mi skvělé, že se speciál právě z našeho pivovaru Starobrno stal neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. A to nejen v Brně,“ řekl Svatopluk Vrzala, který včera při lití výluhu nemohl chybět.

Třináctka Zelené pivo se připravuje podle receptury, která se za celých čtrnáct let vůbec nezměnila. Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a žateckého poloraného červeňáku tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální výluh, který se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá.


Sládek Svatopluk Vrzala

Poté, co se pivo ve varně uvaří, osm dnů kvasí a pak několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Pak se pivo filtruje a přidává se do něj likér.„Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je. Na jeho vaření si dáváme záležet. Dobře víme, jak moc se na ně všichni těší. A my v pivovaru taky,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy zeleného piva výrobní ředitel Milan Schramm.

Popularita Zeleného piva už dávno překročila hranice Brna i regionu a v dostatečném časovém předstihu se rozváží do všech koutů České republiky. Hodně příznivců ale má i na Slovensku, kam letos putuje celá čtvrtina uvařené várky.


Sládek Svatopluk Vrzala, výrobní ředitel Milan Schramm

Pivovar Starobrno připravuje na Zelený čtvrtek ii bohatý doprovodný program. Jezdit bude tzv. Šalina pub, což je tramvaj přestavěná na starobrněnskou hospodu s výčepem na palubě. Dále se budou pořádat zelené exkurze do pivovaru. O celém programu se všichni zájemci s dostatečným předstihem dozvědí z webových stránek www.zelenepivo.cz. Najdou tam i seznam všech hospod, kde se bude Zelené pivo čepovat.

Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Probublaná story: Jak se vychutnává „šáňo“?

Zajímavosti19.8.2019

Prokletí úhoři: Perla černého trhu vymírá

Zajímavosti15.8.2019

Galaktický souboj: Převálcuje McDonald Velký vůz?

Zajímavosti12.8.2019

Proč tak rádi chroupáme?

Zajímavosti8.8.2019

Děsivé příběhy ze hřbitova Oise-Aisne: Tady leží americká lůza

Zajímavosti5.8.2019

Čeká nás hmyzí Armageddon?

Zajímavosti1.8.2019

Galaktický souboj: Převálcuje McDonald Velký vůz?

Zajímavosti29.7.2019

Tour de márnice: Přijďte si přivonět k nebožtíkům!

Zajímavosti25.7.2019

Probublaná story: Jak se vychutnává šampíčko?

Zajímavosti22.7.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies