Nerez, litinovou, keramickou nebo měděnou? Jakou pánev si do domácnosti pořídit? Tuhle otázku řeší každá žena, když zakládá novou domácnost, nebo jen obměňuje nádobí v kuchyni.
Co byste měli vědět
Jednou z nejdůležitějších vlastností pánve je, jak dobře dokáže rovnoměrně rozvádět teplo, aby se jídlo vařilo rovnoměrně. Vysoká tepelná vodivost také znamená, že nemusíte vařit na velkém plameni, takže ušetříte za energii. Pro dobré rozvádění tepla je důležitý materiál a tloušťka dna.
Měď – ohřívá se rovnoměrně a velmi rychle díky extrémně vysoké tepelné vodivosti. Vnitřní vrstva je z nerezové oceli, ta zachovává chuť a nutriční kvalitu potravin. Hodí se pro všechny druhy spotřebičů, ale ne do myčky. Nevýhodou je vysoká cena.
Nerez – je v kuchyni stálicí. Nerezová pánev je ideální pro běžné vaření a dušení. Snese nešetrné zacházení, nevadí jí kyselá jídla a ani to, když do ní rýpete příborem.
Při vaření ale musíte použít víc oleje a pánev zahřát na provozní teplotu, aby se některá jídla nezačala lepit.
Litina – skvělé vodivé vlastnosti litiny umožňují energeticky úsporné vaření při nízkých teplotách a bez ztráty kvality i při vysokých. Je nepřilnavá, jakmile ji vypálíte.
Tzn. vydrhnout kovovou drátěnkou, umýt v mýdlové vodě a po usušení naplnit nejméně do poloviny solí a pak ji na největším hořáku a dvě hodiny zahřívat. Sůl se postará se o to, aby se litina stejnoměrně rozpálila. Nevýhodou těchto pánví je, že jsou hodně těžké.
Hliník s keramickým povrchem – tělo z hliníku by mělo být minimálně tři milimetry vysoké, aby se tělo pánve rozehřívalo stejnoměrně.
V opačném případě hrozí, že se časem dno vyboulí a omastek zůstane jen na okraji pánve Vařit můžete bez tuku, nepřipaluje a odolává vyšším teplotám. A když náhodou přece jen něco připálíte, stačí trocha vody a vše se lehce odloupne.
Teflon – moderní teflonové pánve jsou určené pro dietáře, tedy pro vaření s nízkými teplotami. Při vyšších – nad 200 °C – hrozí únik nezdravých fluorovaných látek.
Jakou si vybrat?
Před koupí nové pánve uvažte, na co ji budete nejvíce potřebovat, a podle toho zvolte pánev univerzální, nebo speciální na grilování, na palačinky, servírovací, na soté, wok.